13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDe ce nu merg bărbaţii la doctor. TOPUL celor mai folosite scuze

De ce nu merg bărbaţii la doctor. TOPUL celor mai folosite scuze

"Sun prea ocupat" sau "nu vreau sa ma cântăresc" sunt principalele scuze pe care le invocă bărbaţii atunci când vor să evite un consult medical. Experţii din Marea Britanie au realizat un top cu cele mai obişnuite moduri în care reprezentaţii sexului tare fentează medicul. Potrivit unui studiu realizat pe 2.000 de bărbaţii, doar o treime dintre aceştia acceptă o vizită la doctorul de familie, comparativ cu femeile. 

Specialiştii în sănătate publică atrag însă atenţia că acest tip de comportament evitant ar putea să le creeze mari problemele de sănătate, dacă nu înţeleg şi acceptă importanţa unor controale medicale preventive. Paradoxal, s-a constatat însă că bărbaţii sunt şi cei mai sensibili la primele semne de boală şi suferă intens chiar şi la o banală răceală, iar teama lor de injecţii este renumită, indiferent de rasă, naţionalitate sau statut social.

Cu toate acestea, domnii sunt mult mai refractari când vine vorba de controale medicale preventive, având abilităţi neobişnuite de a inventa scuze dintre cele mai diverse pentru a evita un consult la doctor, iar categoria de bărbaţi cea mai "ezitantă" este cea între 16 şi 44 de ani. De fapt, sociologii explică această atutidine refractară printr-o teamă excesivă de o boală gravă (22%) şi prin încrederea prea mare în masculinitatea lor dominantă, care nu acceptă imperfecţiunile, dependenţa de cineva şi slăbiciunile, chiar şi când este vorba de o suferinţă organică.

În plus, ei se tem şi de un control corporal amănunţit (de pildă pentru cancerul de prostată), nu neapărat dintr-o falsă pudoare, ci mai ales dintr-o nevoie de independenţă a intimităţii personale. De asemenea, mulţi se feresc de întrebările mult prea personale ale medicului, care le-ar invada viaţa într-un mod inconfortabil. Există şi aspecte hilare ale modului în care fentează controlul medical unii dintre reprezentanţii sexului tare: fie dau vina pe temperatura prea scăzută din cabinetul medical care i-ar putea îmbolnăvi, fie spun că ne se pot dezbrăca în faţa unei femei necunoscute, chiar dacă aceasta este chiar medicul lor". 

Experţii atrag însă atenţia că, în condiţiile în care bărbaţii au o speranţă de viaţa cu cel puţin 5 ani mai mică decât a reprezentantelor sexului frumos, aceştia ar trebui să renunţe la atitudinea de "macho perfect sănătos" şi să înţelegă diferenţa dintre un control preventiv la doctorul personal şi o intervenţie medicală de urgenţă, să fie mult mai flexibili şi toleranţi, pentru binele lor şi al familiei. De asemenea, ei pot să-şi îmbunătăţească relaţia cu mediul sanitar alegând ca medic personal un bărbat, dacă acest lucru le oferă un plus de încredere şi confort fizic şi mental. 

TOP-ul scuzelor folosite de bărbaţi pentru a evita un consult medical:

1. Sunt prea ocupaţi – 24%

2. Se tem de veşti proaste din partea medicului – 22%

3. Le displac controalele corporale – 19%

4. Nu vor să fie urcaţi pe cântar – 12%

5. Nu acceptă să fie dezbrăcaţi de o femeie doctor – 8%

6. Refuză întrebările prea personale ale medicului – 7%

7. Invocă disconfortul termic din cabinetul medical – 4%

8. Diverse alte motive – 11% 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă