11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialCum să scapi de artrită, cu ajutorul soarelui

Cum să scapi de artrită, cu ajutorul soarelui

Oamenii de ştiinţă americani ne îndeamnă să ne bucurăm de razele soarelui, pentru că ne protejează de artrită.

Legătura dintre boală şi vreme este o preocupare veche încă de pe vremea lui Hipocrate. Fie că este vorba de fluctuaţii ale presiunii atmosferice, zile ploioase sau foarte călduroase, persoanele meteo-sensibile ştiu cel mai bine că anumite dureri de cap, de oase şi de articulaţii trec după ce se schimbă vremea.

Un studiu realizat de exper-ţii de la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii Harvard demonstrează că expunerea la lumina solară poate reduce riscul de a suferi de artrită reumatoidă. Cercetătorii au studiat timp de peste un deceniu aproape peste 200 de mii de femei care au beneficiat de o îmbunătăţire a stării de sănătate printr-un aport crescut de vitamina D procurată exclusiv din expunerea zilnică la razele soarelui.

Atenție la ultraviolete!

Specialiştii atrag însă aten-ţia că expunerea excesivă la razele solare are efecte nedorite din cauza radiaţiilor de la undele ultraviolete, mai ales în sezonul estival, care pot afecta pielea şi ochii, dar şi metabolismul. Astfel, se recomandă o “cură de soare” de 15 minute în fiecare zi pentru un nivel optim de vitamina D, care ajută la prevenirea îmbolnăvirilor sistemului osos şi articular.

Peste 100 de tipuri de artrită

Deşi există peste 100 de tipuri de artrită – care în mod literar înseamnă inflamarea articulaţiilor, adică a locului în care se unesc două oase –, cea mai cunoscută formă de artrită este cea reumatoidă, o boală autoimună ce apare atunci când sistemul imunitar atacă propriile încheieturi.

Acestea devin foarte dureroase mai ales în cazul femeilor, care au un deficit mai mare de calciu cauzat de schimbările hormonale din organism. Artrita reumatoidă apare cel mai des la persoanele cu vârste cuprinse între 25 şi 50 de ani şi afectează, de obicei, articulaţiile care susţin cel mai mult greutatea corpului, cum ar fi gleznele, genunchii, coloana vertebrală, gâtul şi şoldurile. Forma de artrită ce afectează copiii se numeşte artrită reumatoidă juvenilă, iar osteoartrita se caracterizează printr-o altă simptomatologie şi necesită un alt tratament. 

Tratamentul iniţiat la debutul bolii ameliorează simptomele şi reduce riscul unui handicap cu până la 5-10%.

Simptome: durerea şi rigiditatea progresivă a articulaţiilor; inflamarea locală a articulaţiei şi rigiditatea la nivelul braţelor, picioarelor, genunchilor, articulaţiilor pumnilor sau degetelor, simetric pe ambele părţi ale corpului; stare de oboseală generală; amorţeli şi furnicături la nivelul mâinilor şi picioarelor; insomnie şi depresie.

Diagnostic

Diagnosticul se pune după analiza simptomelor, prin întrunirea a cel puţin 4 din cele 7 criterii stabilite de Asociaţia Americană de Reumatism: redoare articulară matinală ce durează cel puţin o oră pentru a se ameliora; factorul reumatoid pozitiv; noduli reumatoizi subcutanaţi; modificări radiologice caracteristice – eroziuni şi decalcificări osoase; artrita articulaţiilor mâinii; afectarea bilaterală a zonelor articulare; artrita a minimum trei zone articulare simultan.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Deficitul bugetar al României, conform Eurostat, a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează Drulă

Deficitul bugetar real al României în anul 2023 a fost 6,6 la sută din PIB, avertizează deputatul Cătălin Drulă, președintele USR. Liderul USR precizează că...

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...
Ultima oră
Pe aceeași temă