11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCum pot fi evitate accidentele vasculare cerebrale. 60.000 români suferă un accident...

Cum pot fi evitate accidentele vasculare cerebrale. 60.000 români suferă un accident vascular în fiecare an

60.000 de români suferă un accident vascular cerebral în fiecare an, iar peste 54.000 mor din cauza acestei boli. Este concluzia alarmantă a unui studiu naţional prezentat cu ocazia Zilei Mondiale a Creierului.

„Accidentul vascular cerebral este o afecțiune a creierului: Preveniți-l și tratați-l!” este motto-ul campaniei din acest an. Federația Mondială a Neurologiei (WFN) și Organizația Mondială AVC (WSO) continuă demersurile pentru creşterea gradului de conștientizare în ceea ce privește prevenirea și tratamentul accidentului vascular cerebral. Printre factorii de risc care duc la apariţia accidentului vascular cerebral (AVC), stilul de viață nesănătos este principala cauză.

“O mare parte a accidentelor vasculare cerebrale pot fi evitate prin conștientizarea și eliminarea factorilor de risc. Studiul InterStroke a demonstrat că 10 factori de risc influențabili sunt responsabili pentru apariția a 91% dintre accidentele vasculare cerebrale. Printre aceștia, se numără hipertensiunea arterială, sedentarismul, dislipidemia, dieta dez-echilibrată, obezitatea abdominală, fumatul, consumul de alcool, diabetul zaharat, bolile cardiace și diverși factori psiho-sociali”, atrage atenţia dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, președintele Societății Române de Cardiologie. În plus, medicul avertizează că “hipertensiunea arterială este cel mai important factor de risc care poate fi modificat, fiind implicată în jumătate dintre accidentele vasculare cerebrale. Așadar, controlând tensiunea arterială, realizăm și prevenția unei mari proporții din accidentele vasculare cerebrale. În același timp, trebuie să se știe că pacienții cu fibrilație atrială au un risc de 5 ori mai mare de a suferi un AVC. 15% din numărul total de AVC apar pe fondul fibrilației atriale. Aceste accidente sunt mai severe decât cele care nu se asociază cu fibrilația atrială. La rândul lor, hipertensiunea arterială și fibrilația atrială pot fi prevenite și controlate prin adoptarea unui stil de viață sănătos (efort fizic, dietă, menținerea greutății corporale). Educația pentru sănătate, de la cele mai mici vârste, este esențială pentru prevenirea AVC, dar și a altor boli cardio-metabolice”.

Programele de prevenţie, vitale

Specialiştii explică faptul că accidentul vascular cerebral apare atunci când unul dintre vasele de sânge care irigă creierul se sparge (AVC hemoragic) sau este blocat de un cheag sangvin (AVC ischemic). În timpul unui AVC, celulele nervoase din apropiere suferă din cauza lipsei oxigenului și a nutrienților, ceea ce poate duce la dizabilități permanente. De aceea, screening-ul pe scară largă pentru fibrilația atrială asimptomatică la persoanele în vârstă de peste 65 de ani, urmat de tratamentul cu noile anticoagulante orale, ar putea reduce costurile accidentelor vasculare cerebrale și dizabilitatea asociată acestora. Începând cu anul 2012, ghidurile Societății Europene de Cardiologie au recunoscut întâietatea noilor anticoagulante orale în prevenția AVC la pacienții cu fibrilație atrială, considerând că acestea au eficacitate mai mare și sunt cost-eficiente, în comparație cu alternativele clasice. 27 din 28 de țări europene compensează tratamentul cu noua generație de anticoagulante orale.

Primele măsuri

În cazul unui AVC, pacientul trebuie transportat la spital cât mai repede cu putință, preferabil în decurs de o oră, pentru a evita decesul și dizabilitățile. “Prezentarea rapidă la un spital specializat în tratamentul AVC, după apariția simptomelor, și tratamentul instituit precoce maximizează șansa de succes terapeutic și de recuperare post-AVC. Mijloacele de tratament pentru accidentul vascular cerebral s-au perfecționat continuu în ultimii 15 ani, de la introducerea trombolizei intravenoase și până la mijloace mai sofisticate, precum trombectomia endovasculară. Pacienții cu AVC au o șansă mai bună de a supraviețui după un prim episod, în comparație cu generațiile anterioare. În același timp, pacienții trebuie să fie conștienți că, dacă nu-și schimbă stilul de viață care a determinat apariția primului accident vascular cerebral, posibilitatea unei recidive rămâne crescută. De asemenea, este esențial ca un pacient cu AVC să respecte întocmai tratamentul prescris de medic la externarea din spital după un accident vascular cerebral”, a declarat dr. Armand Frăsineanu, medic neurolog la Spitalul Clinic Colentina din București.

Tratamentul cu anticoagulante, prioritar

Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, susţine că societatea noastră are nevoie mai mult ca oricând de programe de prevenție atât pentru bolile cerebro-vasculare, cât și pentru alte patologii cronice: „Accesul la noua generație de anticoagulante orale este obligatorie pentru prevenirea accidentului vascular la pacienții cu fibrilație atrială. Fiind un tratament care se ia timp de zeci de ani, e important să fie compensat. În același timp, este necesară îmbunătățirea politicilor de acces la servicii medicale și psiho-sociale pentru pacienții cu accident vascular cerebral, pentru evitarea dizabilităților. E important să-i redăm societății pe acești oameni, nu să-i transformăm în asistați social“.  

EFECTE

Fiecare minut pierdut în timpul unui accident vascular la nivelul unei artere mari a creierului, cum este artera cerebrală medie, înseamnă: aproximativ 1,9 milioane de neuroni pierduți, 14 milioane de sinapse pierdute, distrugerea a 12 km de fibre nervoase mielinizate, creierul unui pacient cu AVC ischemic îmbătrânește cu 3,6 ani la fiecare oră fără tratament.

DIAGNOSTIC

Este vorba de o metodă dezvoltată de World Stroke Foundation (Face, Arms, Speech, Time) şi are în vedere pentru diagnosticul rapid un set de semnale şi simptome de alarmă care au legătură cu faţa, braţele, vorbirea şi perioada de timp în care apar acestea. Principalele semne de alarmă care impun apelarea rapidă a numărului de urgență 112 sau transportarea persoanei respective la cel mai apropiat spital:

– rigiditate într-o parte parte a feței, de obicei la nivelul gurii și al ochilor;

– inabilitatea de a ridica ambele brațe;

– probleme cu vorbitul sau inabilitatea de a comunica.

90% din accidentele vasculare cerebrale sunt legate de 10 factori de risc care demonstrează potențialul imens de prevenire la nivel de populație și individual: tensiune arterială, fibrilație atrială, obezitate, diabet și colesterol, lipsă de exercițiu fizic, obezitate, dietă cu aport de sare, fumat, poluarea aerului etc.

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă