8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialCorupţia din sistemul sanitar, veniturile şi statutul medicilor, teme de discuţie între...

Corupţia din sistemul sanitar, veniturile şi statutul medicilor, teme de discuţie între ministrul sănătăţii şi Alianţa Medicilor

Corupţia din sistemul sanitar, veniturile şi statutul medicilor au fost temele abordate, joi, la întâlnirea reprezentanţilor Alianţei Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical cu ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, se arat un comunicat al alianţei. 

Din partea Alianţei Medicilor au participat medicii Bogdan Tănase şi George Ilie, care au transmis că nu poate exista o soluţie reală împotriva corupţiei din sistem fără o creştere consistentă a veniturilor medicilor şi personalului medical. 

În timpul discuţiilor, ministrul sănătăţii a declarat că susține încadrarea medicilor într-o clasa speciala de salarizare în noul proiect al salarizării bugetare aflat în discuție publica la Ministerul Muncii. Reprezentanţii Alianţei precizează că, "la cererea noastră de a lua o poziție oficială faţă de corupția din sistem și de necesitatea creșterii veniturilor medicilor, cu asumarea unor obiective și termene clare, nu am primit un răspuns tranșant, asa cum ne-am fi așteptat, data fiind aprobarea tacită pe care am găsit-o pentru doleanțele noastre". 

Alta tema abordată a fost aceea a migrației medicilor și implicit a uneia dintre cauzele acesteia, și anume lipsa unui traseu profesional bine definit al medicilor. Ministrul sănătăţii a prezentat cu această ocazie proiectul de îmbunătățire a pregătirii și validării activităţii clinice a formatorilor din sistem. Tema salarizării în funcție de performanţă a fost de asemenea dezbătută, Alianţa Medicilor propunând în context adoptarea modelului auditării interne.

"Pentru creșterea finanțării și reducerea risipei din sistem, am căzut de acord asupra faptului că trebuie schimbat cadrul legislativ în care își desfășoară activitatea un manager de spital, oferindu-i mai multe posibilități de finanțare și de decizie managerială; tot în acest punct al discuției a fost atinsa problema coșului comun și al evaluării oneste a procentului din suma colectată pentru CAS care se întoarce realmente în sistem, procent pe care domnul ministru s-a angajat să îl clarifice, fiind o informație de interes public" – se mai arată în comunicatul de presă.

În finalul discuţiilor s-a decis organizarea unor consultări pe problemele din sănătate. Ministrul a fost invitat la viitoarea conferinţă a alianţei, care va avea loc în luna martie.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă