8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialCriza vaccinurilor se acutizează: Românii au ajuns să-și cumpere medicamentele din Ungaria...

Criza vaccinurilor se acutizează: Românii au ajuns să-și cumpere medicamentele din Ungaria și Bulgaria. Reporterul RL a negociat direct cu o farmacie din Sofia cumpărarea a 100 de doze de vaccin împotriva hepatitei

Reporterul „României libere“ a negociat direct cu o farmacie din Sofia livrarea a 100 de doze de vaccin împotriva hepatitei.   

Epidemia de rujeolă continuă să facă victime, în ultima săptămână fiind confirmate 6.434 de cazuri de rujeolă în 40 de judeţe şi 27 de decese, în majoritate copii. În aceste condiţii, mulţi părinţi sunt nevoiţi să achiziţioneze contra cost vaccinul, inclusiv riscând să suporte consecinţele traficului din Bulgaria sau Ungaria, vaccinurile fiind considerate produse biologice.

Ministrul Sănătăţii a anun-ţat că 110.000 de doze de vaccin ROR au fost distribuite în ţară, iar acum este în curs de achiziţionare o cantitate de peste 300.000 de doze pentru a asigura necesarul la nivel naţional. În ceea ce priveşte vaccinul hexavalent, Florian Bodog reclamă faptul că a moştenit o procedură de licitaţie care nu a primit viză de control financiar preventiv şi a decis să facă o altă procedură de urgenţă. El a mai spus că “în acest moment în România sunt aduse numai vaccinuri sigure pentru copii, motiv pentru care în lipsa vaccinului împotriva hepatitei B copiilor li se administrează vaccin hexavalent, chiar dacă acesta este mai scump”. 

O afacere profitabilă

Cu toate acestea, mulţi părinţi nu au decât soluţia de a face trafic cu vaccinuri, aducându-le cu lăzile frigorifice din Bulgaria şi Ungaria. Alţii preferă să le comande din Austria sau Germania şi le primesc prin curierat contra cost, cu ajutorul firmelor de intermediere, care taxează substanţial un -astfel de transport, de exemplu, o comandă de vaccin ROR având valoarea de 80 de lei. „România liberă” a încercat să achiziţioneze mai multe doze de vaccin de la o farmacie din Sofia şi, spre surprinderea noastră, farmacista a fost de acord să ne livreze 100 de doze de vaccin antihepatită.

RL: Bună ziua, aveţi -vaccin împotriva -rujeolei?

Angajat farmacia Avocado: Nu este disponibil momentan.

Dar împotriva hepatitei aveţi?

Da. Câte doze doriţi?

Am avea nevoie de 100 de doze. La ce preţ? 

Comanda durează cam două săptămâni. Vaccinul costă 67 de leva (aproximativ 34 de euro – n.r.).

Este vreo problemă dacă suntem din România? Aveţi restricţii de comercializare?

Deloc. Putem să vă vindem vaccinurile.

Bun, cât este comisionul meu la această cantitate? Aş veni mâine la Sofia.

Păi, discutăm când ne vedem. Vă aşteptăm.

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a declarat pentru „România liberă” că acest trafic la frontieră cu vaccinuri ar putea fi evitat dacă s-ar pune în aplicare acordul transfrontalier cu Bulgaria, care le-ar permite autorităţilor române ca, în situaţii de criză, precum epidemia de rujeolă, să solicite în mod oficial şi să primească în regim de urgenţă doze de vaccin din ţara vecină. El consideră că aparatul administrativ din Ministerul Sănătăţii a îngreunat procedurile de achiziţie la timp a stocurilor de vaccinuri prin semnarea unor contracte care îi exonerează de răspundere pe distribuitori, fiind făcute în defavoarea statului român. “Este nevoie de oameni capabili şi responsabili, pentru că este o lipsă de capacitate administrativă în Ministerul Sănătăţii. -Ceea ce ştim în acest moment este că domnul ministru a vorbit despre o unitate de management în cadrul MS condusă de Adriana Pistol, directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică, aceasta pare să fie o idee bună. Sigur, o structură administrativă suplimentară nu rezolvă situaţia, dar un om bun care să se ocupe de asta ajută”, a mai precizat pentru RL Vlad Voiculescu.

Vaccinul împotriva rujeolei, disponibil în România contra cost

Un mare lanţ de farmacii oferă vaccinul Priorix împotriva rujeolei la preţul de 50 de lei. La unul dintre magazinele din sectorul 2 al Capitalei erau disponibile pentru comercializare patru doze de 0,5 ml de vaccin reconstituit. Conform prospectului, Priorix este indicat pentru imunizarea activă faţă de rujeolă, oreion şi rubeolă, întrunind cerinţele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind fabricarea produselor biologice. Însă, acest vaccin omologat nu se găseşte nici la ora actuală în cabinetele medicale. Mai mulţi medici de familie au declarat pentru „România liberă”, sub protecţia anonimatului, că dozele de vaccin primit de la Direcţia de Sănătate Publică sunt insuficiente, fiind nevoiţi să le recomande părinţilor să le achiziţioneze pe cont propriu, contra cost.

Înscrierea la grădiniţe şi şcoli, în pericol

Situaţia este cu atât mai complicată, având în vedere că, până pe 9 iunie, copiii care nu au mai urmat niciodată cursuri în învățământul preșcolar pot fi înscrişi la grădiniță. Reprezentanții DSP atrag atenţia părinţilor, dar şi directorilor de grădiniţe că înscrierea copiilor se poate face numai cu dovada completă a imunizării obligatorii. Este vorba despre avizul epidemiologic ce atestă vaccinarea, conform articolului 55 din Hotărârea de Guvern nr. 857/2011, care specifică că reprezintă contravenție primirea în unitățile pentru protecția, educarea și instruirea copiilor și tinerilor fără dovada efectuării imunizărilor profilactice obligatorii și fără documentele medicale eliberate de medicul de familie care atestă starea de sănătate a copiilor și tinerilor. Însă decizia de a interzice copiilor nevaccinaţi să vină la grădiniţă sau şcoală contravine Legii educaţiei, prin care învăţământul este obligatoriu.

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat că legea vaccinării urmează să intre în dezbatere în Parlament la comisiile de specialitate. „Nu vă ascund că sunt foarte mulți părinți care își manifestă îngrijorarea cu privire la faptul că în colectivitățile în care merg copiii lor ar putea să apară copii nevaccinați care să pună în pericol viața și sănătatea copiilor lor”, a precizat Bodog. La rândul său, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, atrage atenţia că epidemia de rujeolă din România accelerează nevoia de măsuri administrative şi legislative privind vaccinarea, susţinând că părinţii ar trebui responsabilizaţi în acest sens, nu neapărat obligaţi, după modelul Italiei şi Germaniei. El a precizat că, la ora actuală, între 5 şi 7 la sută dintre părinţi refuză vaccinarea, dar un număr mult mai mare, de 30 la sută, nici măcar nu se prezintă la medic pentru a-şi vaccina copiii.   

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...
Ultima oră
Pe aceeași temă