20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialCistita. Remedii naturiste pentru prevenire și tratare

Cistita. Remedii naturiste pentru prevenire și tratare

Confundată adeseori cu anexita, cistita este o inflamație a vezicii urinare ce afectează în special femeile. Statisticile arată că una din trei femei se confruntă cu o astfel de afecțiune ce reprezintă o infecție a tractului urinar. Infecția poate fi cauzată de bacterii, dar și de ciuperca Candida albicans.

Cistita poate apărea și la femei, dar și la bărbați, dar femeile sunt mai afectate de ea din cauza uretrei mai scurte. Cistita poate fi acută sau cronică și, în mod normal, manifestările cistitei pot dura între patru și 10 zile, dispărând uneori cu tratamente destul de simple, fără a fi nevoie de antibiotice. În cazul în care simptomele persistă timp de două săptămâni trebuie consultat medicul ginecolog pentru tratament cu antibiotice și investigații medicale suplimentare.

Simptome

Cistita se manifestă cel mai ade­sea prin:

* micțiuni frecvente, adică nevoia repetată de a urina;

* dureri la nivelul abdomenului inferior; * usturimi la urinat și urina tulbure. Uneori pot apărea dureri în timpul actului sexual și dureri puternice de burtă sau senzaţie de înţepeneală şi durere în partea de jos a spatelui. De asemenea, aceste simptome pot fi însoţite și de febră, letargie şi stare generală proastă.

Cistita, dacă nu este tratată și așteptăm considerând că va trece de la sine, se poate agrava local sau se poate extinde la ri­nichi, producând pielonefrită, care, netratată, duce în timp la insuficiență renală cronică.

Cum procedăm când apare cistita

În ciuda banalității aparente a acestei afecțiuni, mai bine zis a impresiei noastre că este o afecțiune ce trece de la sine, în momentul în care apar simpto­mele cistitei este bine să ne ducem să consultăm medicul de familie. Cistita tratată incorect sau insuficient poate evolua, generând afectarea rinichiului, uneori cu pierderea funcției acestuia.

De obicei, tratamentul cistitei durează între trei și șapte zile, timp în care este recomandat să evităm spălatul pe picioare cu apă rece, să umblăm cu picioarele goale pe gresie și să consumăm cât mai multe lichide. Pentru atenuarea simptomelor putem folosi supozitoare antispastice. Putem face spălături locale cu bicarbonat de sodium, băi calde de șezut cu
coada-calului sau coada-șorice­lului și să bem în această perioadă ceaiuri de gălbenele, ienupăr sau cimbrișor, plante cunoscute pentru efectul lor antiinflamator. Ceaiul diuretic din frunze de mesteacăn este și el recomandat. Trebuie acordată o atenție sporită igienei și lenjeriei intime pe care o purtăm. La baie sau toaletă, ștergerea trebuie să fie întotdeauna din față spre spate, pentru a evita aducerea bacteriilor dinspre zona anală spre zona urinară.

Remedii naturiste în tratarea cistitei

Afinele sunt cunoscute pentru proprietățile lor de a inhiba răspândirea bacteriilor. Studii medicale au demonstrat faptul că sucul de afine ajută la prevenirea infecțiilor urinare. Sucul de afine este un remediu folosit încă din Antichitate în tratarea infecțiilor urinare. Pentru a preveni sau trata cistita, este bine să consumăm în fiecare zi 100 de mililitri suc de afine, timp de 7-10 zile sau măcar o dată pe săptămână să consumăm afine. Ceaiul de mătase de porumb și cel de nalbă elimină durerile specifice cistitei.

De asemenea, tinctura de coacăze negre, pe care o găsim în orice magazin de produse naturiste, consumată timp de trei săptămâni câte o linguriță dimineața, la prânz și seara, este un bun remediu pentru cistită.

Ananasul conține, pe lângă alte substanțe nutritive importante, enzima cunoscută sub numele de bromelaină. Această enzimă ajută la vindecarea mai rapidă a infecțiilor urinare. Câteva felii de ananas în fiecare zi, pe lângă tratamentul primit de la medic, ne ajută să ne simțim mai bine.

Usturoiul și propolisul sunt indicate în cistită, fiind considerate antibiotice naturale.   

Cele mai citite

Șeful armatei estone vrea dublarea bugetului apărării de 3% din PIB

Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa 3% din PIB,...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

În Rusia circulă zvonuri că doi suspecți implicați în atentatul de la Moscova au murit în arest

Doi dintre suspecții pe care Rusia i-a reținut după atacul terorist de la Moscova, din 22 martie, ar fi murit în arest. Acest zvon este...
Ultima oră
Pe aceeași temă