10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialCercetătorii americani pregătesc peste 700 de medicamente și vaccinuri pentru afecțiuni oncologice

Cercetătorii americani pregătesc peste 700 de medicamente și vaccinuri pentru afecțiuni oncologice

Cercetătorii americani pregătesc un număr de 771 de medicamente şi vaccinuri pentru afecţiuni oncologice. Tratamentele sunt în stadiu de cercetare şi dezvoltare în SUA, dintre care 517 sunt deja în curs de aprobare, arată un raport dat publicităţii de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), informează Mediafax.

ARPIM a făcut public raportul din octombrie al Pharmaceutical Researchers and Manufacturers of America.

"Una dintre principalele cauze de deces, atât la nivel global, cât şi în România sunt afecţiunile oncologice. De aceea, cercetătorii îşi concentrează eforturile pentru a găsi terapii din ce în ce mai eficiente în tratarea cancerului. Cele 517 medicamente care sunt în proces de aprobare aduc speranţaă pentru bolnavii de cancer. Sunt medicamente care şi-au dovedit eficacitatea şi siguranţa în cadrul studiilor clinice, care s-au dovedit a fi mai eficiente decât cele deja existente, cu mai puţine efecte adverse şi cu un potenţial mai mare de a creşte calitatea vieţii pacienţilor", a declarat Oana Igrişan, director de comunicare al ARPIM,.

Cea mai mare parte dintre medicamentele aflate în curs de aprobare, 87, sunt destinate tratării leucemiei, 78 sunt pentru limfom, în timp ce alte 73 pot ajuta femeile în lupta împotriva cancerului de sân. Celelalte medicamente sunt destinate tratării cancerului hepatic, cancerului de piele, de prostată sau celui ovarian.

În România sunt peste 600 de pacienţi la fiecare 100.000 locuitori care suferă de o afecţiune oncologică, conform Jurnalului European de Cancer.

"Fiecare dintre sutele de mii de pacienţi din România ar putea beneficia de pe urma acestor tratamente, dacă în România lista medicamentelor compensate ar fi actualizată cu regularitate. Deschiderea listei de medicamente compensate s-a produs punctual în 2014 pentru 17 medicamente orfane şi pentru alte 23 de medicamente, dar această actualizare, deşi binevenită, este total insuficientă în condiţiile în care sunt în continuare pacienţi care nu au medicamente de ultimă generaţie pentru afecţiunile de care suferă (cancer, hepatita C, bolile inimii etc). În majoritatea ţărilor europene perioada de aşteptare pentru actualizarea listei este între 88 şi 392 zile, iar la noi ajunge la peste 2.000 de zile", a mai spus Oana Igrişan.

Mai mult, a atras aceasta atenţia, accesul pacienţilor la medicamente de ultimă generaţie ar aduce şi economii pe termen lung la bugetul de stat. În SUA de exemplu, datorită noilor tratamente, în doar 12 ani au fost salvaţi 23 de milioane de pacienţi şi economisiţi 1,9 trilioane dolari prin creşterea speranţei de viaţă şi a productivităţii sau prin eliminarea costurilor sociale indirecte asociate tratamentului oricărui bolnav, a mai spus Oana Igrişan.

Cele mai citite

Premierul a cerut ca toate pensiile să fie plătite înainte de Paște

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut marţi, în şedinţa Exectivului, ministrului Muncii Simona Bucura Oprescu să vorbească cu toate băncile din România şi cu Poşta...

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...

Isărescu: Ne propunem să adâncim şi să extindem colaborarea pe care o avem prin parteneriatul BNR-ASE

Banca Naţională a României îşi propune să adâncească şi să extindă parteneriatul cu Academia de Studii Economice, scopul fiind acela de a construi în...
Ultima oră
Pe aceeași temă