6.1 C
București
duminică, 17 martie 2024
AcasăSpecialCe îi împiedică pe medici să se întoarcă în România

Ce îi împiedică pe medici să se întoarcă în România

Condiţiile din spitale şi clinici, dorinţa de dezvoltare personală şi nivelul salarial sunt principalele motive pentru care medicii români aleg să profeseze în străinătate, relevă datele unui studiu publicat de MEDIjobs România. Totodată, peste jumătate din medicii chestionaţi reclamă lipsa sprijinului în depunerea actelor la Colegiul Medicilor și la echivalarea studiilor în cazul în care vor să se întoarcă în ţară.

Studiul prezintă şi principalele motivaţii ale medicilor care vor să revină acasă, pe primul loc fiind dorinţa de a ajuta pacienții români. 40% spun că ar vrea un salariu corect în România şi ar dori să se întoarcă la familie și prieteni, 36% ar veni în țară dacă și-ar găsi un job în linie cu experiența lor profesională, iar 16% și-ar deschide o clinică proprie. Principalele nemulţumiri ale medicilor români faţă de meseria şi traiul în străinătate se referă la distanţa faţă de familie şi prieteni (40%), stresul şi programul încărcat (16%), dar şi sentimentul de insecuritate, dificultatea în relaţionare cu pacienţii străini sau lipsa limbii de comunicare.

În cadrul dezbaterii „Doctor la mine acasă: Provocări şi soluţii pentru specialiştii medicali care se întorc în România“, Vlad Mixich, directorul Observatorului Român de Sănătate, a declarat că un număr important de medici români au tendinţa de a se întoarce să profeseze în ţară, iar statul român ar trebui să valorifice această oportunitate.

Organizatorii dezbaterii au constatat în urma unor ample cercetări că majoritatea oraşelor cu centre universitare de medicină au suficient personal medical care deserveşte populaţia, însă zona Moldovei este cea mai afectată în privinţa distribuţiei deficitare a medicilor în teritoriu, la nivel naţional, în condiţiile în care România conduce în topul ţărilor cu cel mai mare număr de absolvenţi ai facultăţilor de medicină.

Cu toate acestea, conform sondajelor realizate în rândul medicilor, mai mult de jumătate din medicii rezidenţi români iau în considerare plecarea din ţară la terminarea studiilor, din cauza programelor de pregătire profesională neatractive şi depăşite faţă de trendurile de pe piaţa medicală internaţională.

Birocraţia excesivă, o mare problemă

Cu toate acestea, medicii care vor să se întoarcă în ţară declară că nu li se permite să profeseze din cauza teancurilor de documente, multe inutile, pe care statul român se încăpăţânează să le ceară, deşi există un deficit major de cadre medicale. Este vorba în cele mai multe cazuri de echivalarea stagiilor de pregătire în diverse specialităţi medicale, care, în România, durează foarte mult din cauza birocraţiei excesive din Ministerul Sănătăţii. Aceste proceduri administrative prelungite îi demotivează până la urmă pe medici.

Avocatul Colegiului Medicilor din Bucureşti, Liviu Fătu, declară într-un interviu pentru „România liberă“ că „Majoritatea medicilor se plâng că aceste proceduri nu sunt foarte cunoscute, că documentele care se cer sunt mai numeroase decât ar fi cazul şi că există o oarecare dificultate de asimilare, de aplicare a Directivei europene nr. 36 referitoare la recunoaşterea calificării profesionale.

Nu sunt oameni suficienţi în sistem care să rezolve teancuri de dosare, Ministerul Sănătăţii se ocupă de aceste echivalări şi lucrul acesta durează foarte mult.

Oamenii întârzie să vină pentru că sunt multe probleme legate de găsirea locului de muncă, de formele de exercitare a profesiei, de flexibilitatea în lucru, de posibilitatea de a lucra două zile în România şi trei zile în Franţa, de exemplu. Sunt probleme de impozit, de autorizarea cabinetului ş.a.m.d. Sunt instrumente juridice pe care legea actuală nu le pune la îndemâna medicului“.

Avocatul precizează că, în această privinţă, Cole­giul Medicilor este doar un organ de execuţie, un corp profesional, care nu poate interveni în schimbarea procedurilor, dar poartă discuţii cu autorităţile, depunând numeroase propuneri legislative, memorii şi sesizări, însă fără rezultat.  

Program gratuit

Programul „MEDIreturn – Doctor la mine acasă“ a fost lansat de către compania MEDIjobs din dorinţa de a contribui la îmbunătăţirea serviciilor din sistemul medical românesc, prin facilitarea întoarcerii specialiştilor medicali români. Orice medic sau asistent care profesează în prezent în străinătate, dar care doreşte să se întoarcă acasă, poate fi susţinut gratuit în găsirea unui loc de muncă conform cerinţelor şi pregătirii personale, echipa de recrutare din cadrul companiei ocupându-se de promovarea profilului specialistului respectiv către mai mulţi angajatori din sistemul de sănătate.

În plus, compania oferă sprijin şi în ce priveşte asigurarea documentaţiei necesare pentru reintegrarea pe piaţa muncii din România. Programul „MEDIreturn“ se adresează inclusiv specialiştilor care îşi doresc să se întoarcă pentru a-şi deschide cabinetul sau clinica proprie, solicitanţii putând beneficia şi de educaţie antreprenorială şi consultanţă în vederea accesării unor fonduri pentru finan­ţare.  

"Rolul Colegiului Medicilor nu este să facă ceva pentru un medic, ci pentru profesia de medic. Oamenii pleacă pentru că este uşor să pleci şi este uşor în străinătate să-ţi recunoşti calificările profesionale, eşti aşteptat şi eşti apreciat. La noi, cei care pleacă o fac nu din cauza banilor, ci din două motive esenţiale: recunoaşterea socială şi evoluţia profesională. Din această cauză ne pleacă medicii tineri.“(Liviu Fătu, avocatul Colegiului Medicilor din Bucureşti)

Așteptările financiare ale medicilor care ar alege să se întoarcă în România sunt salarii care să se încadreze în intervalul 6.000 – 15.000 lei. Studiul prezintă şi principalele motivaţii ale medicilor care vor să revină acasă, pe primul loc fiind dorinţa de a ajuta pacienții români. 40% spun că ar vrea un salariu corect în România şi ar dori să se întoarcă la familie și prieteni, 36% ar veni în țară dacă și-ar găsi un job în linie cu experiența lor profesională, iar 16% și-ar deschide o clinică proprie.

Ce i-ar face pe medici să revină în ţară

  • 44% şi-ar dori să ajute pacienţii români
  • 40% şi-ar dori un salariu corect
  • 40% şi-ar dori să se întoarcă la familie şi prieteni
  • 36% s-ar întoarce dacă şi-ar găsi un job în linie cu experienţa lor profesională
  • 16% şi-ar deschide clinica proprie
  • 53% şi-ar dori suport în depunerea actelor la Colegiul Medicilor şi la echivalarea studiilor, dacă este cazul
  • 44% şi-ar dori sprijin în găsirea unui loc de muncă.

Motivele plecării din țară

  • 84% – dorinţa de dezvoltare profesională
  • 80% – condiţiile din spitale şi clinici
  • 68% – nivelul salarial
  • 56% – relaţia cu colegii/mentorii
  • 44% – pentru a studia
  • 36% – relaţia cu pacienţii români.
Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă