Când va reîncepe tratamentul fără interferon pentru pacienţii cu hepatita C

de Elena Marinescu , 20 aprilie 2017 - stire actualizata la ora 19:09, 20 aprilie 2017
Când va reîncepe tratamentul fără interferon pentru pacienţii cu hepatita C

CNAS se află în etapa finală a procesului de pregătire a reluării prescrierii tratamentului fără interferon pe aria terapeutică hepatita cronică virală C, data estimată pentru ca pacienţii să poată beneficia de prescripţii medicale fiind 1 mai 2017.

Astfel, CNAS a semnat contractele cost-volum-rezultat pe aria terapeutică hepatita cronică virală C pentru 10.000 de pacienţi eligibili. În perioada imediat următoare se va finaliza elaborarea şi publicarea protocoalelor terapeutice. Pe baza protocoalelor terapeutice elaborate de comisia de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii, CNAS va emite formularele specifice de prescriere a tratamentelor respective. Menţionăm că un alt contract cost-volum-rezultat pe aceeaşi arie terapeutică, semnat în urmă cu o lună, vizează alţi 2.000 de pacienţi eligibili cu ciroză decompensată, medicamentul fiind deja inclus în Lista aprobată prin HG nr.178/04.04.2017.

Noua etapă de tratament pentru hepatita cronică virală C vizează:

- 9.700 pacienţi cu fibroză F3 si F4 (ciroză compensată), cu fibroză F2 asociată cu manifestari extrahepatice de tip autoimun, cu limfom cu celule B non-Hodgkin, cu hepatocarcinom, cu hemofilie sau talasemie majoră, precum şi personalul medical, indiferent de stadiul fibrozei;
- 250 pacienţi cu insuficienţă renală aflaţi în dializă, stadiile de fibroză F2, F3 si F4 (ciroză compensată);
- 50 pacienţi cu transplant hepatic;
-  2.000 pacienţi cu ciroză decompensată.

CNAS precizează într-un comunicat că tratamentul va fi efectuat cu DCI Dasabuvirum+Ombitasvirum+Paritaprevirum+ Ritonavirum pentru primele două grupe de pacienţi menţionate şi cu DCI Ledipasvirum+ Sofosbuvirum pentru celelalte două grupe de pacienţi.

După succesul tratării fără interferon a 5.860 de pacienţi, în cadrul primului contract cost-volum-rezultat pe aria terapeutică hepatita cronică virală C, contract finalizat la 1 noiembrie 2016, negocierea şi semnarea noilor contracte cost-volum-rezultat, ţintind un număr semnificativ mai mare de pacienţi pe aceeaşi arie terapeutică, a reprezentat o prioritate pentru CNAS. În acest scop, instituţia a fost autorizată prin Legea Bugetului de Stat pe anul 2017 să încheie contracte în limita creditelor de angajament de 3,09 miliarde lei pentru medicamentele care fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat.

"Includerea treptată în tratament a pacienţilor cu hepatita cronică virală C este necesară în condiţiile în care efortul bugetar este mare. Contractele cost-volum-rezultat reprezintă un mecanism care permite eficientizarea acestui efort în beneficiul pacienţilor, urmărindu-se astfel reducerea incidenţei afecţiunii respective în Romania, în concordanţă cu obiectivul prevăzut în programul de guvernare” – declară Marian Burcea, preşedintele CNAS.

Comentarii

 • Marcela

  28 iulie 2017 23:57

  Sansa mea a venit de la asociația de turism medical care mi.a pus la dispoziție toate informațiile pentru a cumpăra medicamentul original la un preț extrem de avantajos. Am primit contractul , factura , rețetă , analize, monitorizare medicala și tratamentul pentru 3 luni. Sunt foarte fericită că am răspuns fara probleme tratamentului și acum după 6 luni de la terminarea lui sunt complet vindecata. Din păcate am fost amânată cu tratamentul de la stat iar starea mea se înrăutățea permanent. Soluția aleasă de mine a fost cea bună de pare mai ales că am avut parte de toată atenția și transparenta pe tot parcursul tratamentului.

  raspunde comentariului
 • Luiza

  18 iulie 2017 18:15

  Of, cate povesti si amanari. Este trecut de jumatatea lunii iulie si deja sunt probleme cu voucherele, sunt plimbati si amanati bietii pacienti, probabil se asteapta sa moara bolnavii decat sa fie tratati si sa redevina utili societatii.

  raspunde comentariului
 • Ionel

  20 aprilie 2017 19:57

  Daca esti in India exista si posibilitea unui tratament cu medicamente generice licentiate , fabricate de mai multe firme pharma licentiate de firma americana din India.Astfel sub DCI denumirea chimica international SofosvubirLedipasvir harvoni si Sofosvubir Velpatasvir epclusa se gasesc sub denumirile comerciale LEDIFOS, HEPCINAT LP, MYHEP, VELASOF si mai multe.Costul tratamentului pentru 6 luni 168 tablete este aproximativ 1600 - 1800 USD.nesubventionat.

  raspunde comentariului
anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design