23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialBine de știut: Când şi ce analize medicale ar trebui să facem

Bine de știut: Când şi ce analize medicale ar trebui să facem

Doctorii ne sfătuiesc să ținem cont de vârstă și sex atunci când facem o baterie de analize medicale periodice. Din lista testelor importante recomandate de specialiști nu lipsesc măsurarea tensiunii arteriale, controlul stomatologic, dar și evaluarea greutății. În cadrul unui check-up complet, toate rezultatele ajung la specialiști în diverse domenii medicale, care fac recomandări personalizate.

La 20 de ani, lista analizelor trebuie să includă măsurarea glicemiei, a colesterolului, a hemoglobinei, evaluarea sânilor, controlul ginecologic la femei și testul Babeș–Papanicolau. După 25 de ani, se recomandă ecografia mamară anuală, evaluarea tiroidei, dar și a sănătății pielii. La vârsta de 40 ani, pe lista testelor se adaugă electrocardiograma, controlul oftalmologic și mamografia. Iar la 50 trebuie luate în calcul, în plus, o colonoscopie, care se repetă la 5 ani, analiza densității osoase, dar și o evaluare a glandei prostate la bărbați.

„Dintre pacienții care ajung în centrele medicale pentru analize amănunțite, mai bine de 80% își depistează o problemă medicală despre care nu știau – românii se încadrează și ei în această statistică. Cel mai des diagnosticăm probleme precum nodulii tiroidieni, mamari, calculii renali sau chiar tumori maligne în stadiu incipient. Însă depistarea la timp face ca acești pacienți să se vindece repede și complet, iar costurile terapiei să fie mult mai mici decât în cazurile descoperite mai târziu“, spune dr. Şirin Parkan, medic al spitalului Kadikoy din rețeaua Acibadem. 

Metodă de diagnostic ultramodernă, disponibilă şi pentru pacienţii români

Pentru a scurta timpul dedicat evaluărilor medicale, centrele de top recurg la tehnologia de ultimă generație, cum este scanarea corporală completă prin RMN. Este vorba despre un examen fără radiaţii şi fără niciun pericol pentru sănătatea pacientului (poate fi folosit inclusiv pentru copii sau gravide) și care, spre deosebire de un examen RMN clasic ce analizează o anumită regiune a corpului, permite scanarea întregului corp. Imaginile obţinute evidenţiază oasele, ţesuturile moi, cum ar fi muşchi, piele, nervi sau vase de sânge şi organe precum creierul şi inima. Investigația scoate în evidență diferenţele dintre ţesutul sănătos şi nesănătos.

„Statisticile noastre pentru pacienții care aleg să facă o astfel de scanare nu sunt tocmai liniștitoare – cam 4 din 10 descoperă că au un debut de tumoră, fie malignă, fie benignă. Scanarea organismului nu presupune iradiere și este recomandată mai ales pacienților care s-au confruntat cu afecțiuni maligne în familie. Se practică tot mai mult la nivel mondial și se dovedește a fi salvatoare în, iată!, foarte multe cazuri. O recomandăm o dată la 2 sau 3 ani“, declară dr. Parkan.

Scanarea completă prin RMN depistează cu ușurință tumorile de dimensiuni foarte mici și permite diagnosticarea rapidă în cazul tumorilor de sân, prostată, gastrointestinale. Experții recomandă evaluarea anuală completă și în contextul creșterii numărului de pacienți diagnosticați cu astfel de afecțiuni maligne. În plus, fumătorii, persoanele cu exces ponderal și cele care consumă alcool regulat trebuie să meargă la medic pentru teste amănunțite.   

80% dintre pacienţi își depistează o problemă medicală despre care nu știau.

4 din 10 persoane descoperă întâmplător existenţa unor tumori.

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...
Ultima oră
Pe aceeași temă