Când am putea afla cauza îmbolnăvirii copiilor de la Argeş

de Carla Popa , 25 februarie 2016 - stire actualizata la ora 18:05, 25 februarie 2016
Când am putea afla cauza îmbolnăvirii copiilor de la Argeş

Echipe de inspectori sanitari veterinari din cadrul DSVSA Argeş şi Dolj vor preleva probe de produse lactate, de carne, dar şi de fructe şi legume care urmează să fie analizate de Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV) pentru E-coli, în cadrul anchetei epidemiologice desfăşurată de Ministerul Sănătăţii privind apariţia cazurilor de sindrom hemolitic uremic la copii internaţi în spitalul Marie Curie din Capitală, transmite Agerpres. 

Determinarea de laborator durează între 2 zile (în cazul în care probele sunt negative) şi minim 4 zile în cazul probelor pozitive, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). 

Ancheta epidemiologică desfăşurată de Ministerul Sănătăţii a identificat drept o probabilă cauză a îmbolnăvirilor anumite alimente iar ANSVSA a fost solicitată să demareze acţiuni specifice, conform competenţelor, pentru identificarea posibilelor surse de contaminare. 

Ministerul Sănătăţii a transmis, prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, informaţiile necesare pentru a desfăşura ancheta. "Conform informaţiilor transmise, produsele vizate sunt: lactate - lapte de vacă, iaurt, brânză de vaci (produse finite, materii prime), produse de carne - carne de vită şi carne de pui, fructe şi legume, achiziţionate atât din comerţ, din gospodăria proprie cât şi de la persoane particulare. ANSVSA a dispus organizarea de echipe de inspectori din cadrul DSVSA Argeş şi Dolj care vor colabora, îndeaproape, cu reprezentanţi ai DSP în desfăşurarea tuturor acţiunilor specifice anchetei", se arată în comunicatul citat. 

Probele prelevate vor fi transmise spre analizare către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară (IISPV), Institutul Naţional de Referinţă din România, abilitat pentru acest tip de determinări. 

IISPV are implementată metoda de analiză pentru E. coli din produse alimentare, prin tehnici de biologie moleculară (PCR). Pentru analiză se prelevează câte 5 eşantioane din acelaşi produs. În prima etapă se realizează detectarea genelor de patogenitate, iar în cazul rezultatului pozitiv este izolată E. coli, explică ANSVSA. 

Determinarea de laborator durează între 2 zile (în cazul în care probele sunt negative) şi minim 4 zile în cazul probelor pozitive. 

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a declarat joi într-o conferinţă de presă că a fost identificată cauza îmbolnăvirii copiilor din Argeş, şi anume o tulpină de E-coli. 
El a recomandat ca alimentele să se achiziţioneze din surse autorizate, ambalate corespunzător, iar produsele din carne să aibă autorizaţie sanitar-veterinară. Totodată, ministrul a subliniat importanţa spălării corespunzătoare a fructelor şi legumelor, tratamentul termic al alimentelor atunci când se impune. 

Comentarii

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design