12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialSemnal de alarmă: Cancerul de piele, la pachet cu bagajul genetic?

Semnal de alarmă: Cancerul de piele, la pachet cu bagajul genetic?

Oamenii care au avut în familie cazuri de cancer de piele ar trebui să fie mai atenți la controlul dermatologic? Categoric, spun experții. Între 5 și 10% din toate cazurile de cancer sunt moștenite, o serie de mutaţii în ADN sunt transmise ereditar. Acest lucru este valabil și pentru cancerul de piele: atât carcinomul, prin sindroame ereditare, cât și melanomul pot fi transmise peste generații.

Pacienții care au avut în familie cancer de piele trebuie să rămână atenți cu pielea lor toată viața și, de asemenea, și copiii lor. Este avertismentul lansat de dr. Mihaela Leventer, care mărturisește: “Iată un exemplu, în urmă cu 10 ani am avut o pacientă care a avut un melanom. A fost operată, este în viață, este bine. Băiatul ei are 40 de ani și, deși a fost informat că trebuie să facă periodic consult, la 6 luni, vine abia acum cu o aluniță suspectă. Am operat-o și am dat-o la examen histopatologic și s-a dovedit a fi un melanom in situ. În perioada asta de 10 ani a fost o singură dată la consultație. Din momentul ăsta îi va rămâne întipărit în minte riscul și pentru el, și pentru copiii lui și va veni periodic cu familia la control”.

Medicul dermatolog Mihaela Leventer, care diagnostichea-ză anual sute de români afectați de diverse forme de cancer de piele, atrage atenţia că, dacă unul dintre părinţi sau un frate a suferit de cancer de piele, riscul este în creștere pentru ceilalţi membri ai familiei. La fel, o persoană care a primit o dată diagnosticul de cancer de piele, are un risc mai mare să mai dezvolte unul.

Ultravioletele, factor de risc 

Expunerea cronică la ultraviolete favorizează dezvoltarea celor mai comune forme de cancere cutanate. “Sfatul meu este ca amatorii de vacanțe exotice să-și facă prieten un dermatolog la care să meargă regulat la control. Și eu iubesc vacanțele la soare, dar, spre deosebire de acum 50 de ani, când stăteam toată vara la plajă, acum, fiind avertizată, prefer protecţia UV.

Pe lângă cremele de fotoprotecție, există țesături impregnate în substanțe de fotoprotecție, costume de neopren, care ne protejează dacă facem sporturi în aer liber. Și dacă ele sunt scumpe, atunci, cu siguranță, există o umbră undeva care ne poate proteja”, spune dr. Leventer. Leziunile cutanate periculoase arată uneori banal sau asemănător cu leziunile benigne. În această categorie se încadrează keratozele actinice, considerate leziuni precanceroase, și care sunt mici pete roz, aspre la palpare dezvoltate pe zone fotoexpuse. Astfel de leziuni trebuie tratate, iar pacientul trebuie să viziteze regulat dermatologul în scop preventiv. Alteori, leziunile cutanate au aspect tumoral și trebuie diagnosticate corect.

Iată o astfel de întâmplare. “Am avut o pacientă pe care am operat-o recent cu o leziune foarte asemănătoare cu un lipom traumatizat, o tumoretă care se reliefa bine deasupra pielii, roșie și sensibilă la atingere. Putea să fie un chist sebaceu suprainfectat, un liposarcom, un dermatofibrosarcom sau o metastază cutanată a unui cancer de organ. Surpriza a fost ca la biopsie să fie un carcinom spinocelular, cu un aspect mai deosebit, mai ciudat, care a necesitat o reintervenție chirurgicală conformă cu protocoalele moderne de tratament”, spune dr. Leventer. 

Statistici îngrijorătoare

Cancerul de piele afectează una din trei persoane care este diagnosticată cu cancer, la nivel mondial, iar carcinomul – o tumoră malignă formată din celule epiteliale – este cel mai des întâlnit tip de cancer de piele și cel mai ușor de tratat, dacă este diagnosticat repede și corect. Un studiu recent arată că românii au auzit de cancerul de piele (87% din răspunsuri), dar doar jumătate știu că există mai multe forme ale acestuia, iar foarte puţini le pot și identifica. Întrebați care sunt formele de cancer de piele pe care le cunosc, 9% din cei chestionați au menționat spontan cancerul „de la alunițe”, 5% melanomul, 4% cancerul de la expunerea prelungită la soare, doar 2% carcinomul, dar și alte afecțiuni dermatologice greșit asociate cu cancerul de piele. Majoritatea respondenților nu au putut oferi un răspuns.

Dintre tipurile de cancer de piele, cel mai cunoscut este melanomul, 42% din români declarând că au auzit de acest termen. Carcinomul are o notorietate mult mai scăzută, de 25%, și, deși a fost recunoscut ca termen, doar 9% din români l-au asociat cu cancerul de piele. „Am observat că există o confuzie foarte mare în rândul românilor cu privire la cancerul de piele și este evident că, atunci când nu știi care sunt formele de manifestare, nu vei putea să îl depistezi și să îl tratezi la timp. Cancerul de piele, depistat în fază incipientă, poate fi însă învins”, explică medicul dermatolog. 

27% din români consideră cancerul de piele ca fiind una dintre cele mai frecvente forme ale acestei maladii.

1 din 3 oameni este afectat de cancerul de piele.

Majoritatea cazurilor de carcinom, cel mai răspândit diagnostic de cancer de piele, nu pun probleme deosebite, nu metastazează decât rareori în forme deosebit de avansate, evoluează lent, de-a lungul anilor și, dacă sunt tratate corect,“ se vindecă.“ (Mihaela Leventer, medic dermatolog)

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...
Ultima oră
Pe aceeași temă