19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialMedicii amenință din nou cu greva generală. Ce vor sindicaliștii

Medicii amenință din nou cu greva generală. Ce vor sindicaliștii

Principalele revendicări sunt legate de rezolvarea inechităților salariale, întrucât există prevederi care, dacă ar fi aplicate, ar duce la scăderea unor categorii de venituri. Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, s-a întâlnit miercuri după-amiază la sediului Guvernului cu omologii de la finanţe, muncă, dialog social şi cu reprezentanţii sindicatelor pentru soluţionarea revendicărilor.

Concret, sindicaliștii cer eliminarea plafonului de 30% pentru acordarea sporurilor specifice care, dacă va fi aplicat, va duce la scăderea veniturilor actuale ale angajaților; acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă întregului personal din sănătate și asistență socială, inclusiv personalului tehnic și administrativ; aplicarea integrală a creșterilor salariale pentru toți angajații din sănătate și asistență socială, începând cu 1 martie 2018; renunțarea la transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, câtă vreme aceasta se traduce, în sectorul public, prin anularea creșterii salariale de 25% prevăzută în lege şi acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018. 

SANITAS se pregăteşte de grevă generală

Membrii Federației sindicale SANITAS anunţă o serie de pichete la instituţiile pu­blice, dar şi mitinguri, marșuri de protest şi, ca ultimă soluţie, greva generală. „Aceste solicitări au fost prezentate în repetate rânduri miniștrilor de resort și altor reprezentanți ai instituțiilor administrației publice centrale, însă fără niciun rezultat. În condițiile în care, luni de zile, guvernanții au mimat interesul și au continuat să acționeze în defavoarea angajaților din sănătate și asistență socială, ultima soluție rămasă Federației este declanșarea acțiunilor de protest”, afirmă sindicaliștii. Astfel, în zilele de 2, 4 și 6 octombrie, membrii Sanitas vor picheta minis­terele „răspunzătoare de inechitățile, omisiunile și discriminările Legii-cadru nr. 153/2017 a salarizării bugetare – Ministerul Muncii, al Sănătății și al Finanțelor. În 19 octombrie, seria protestelor SANITAS va continua cu organizarea unui miting și a unui marș, urmând ca, ulterior, Consiliul Național să decidă asupra datei la care vom declanșa greva generală în sistemul sanitar”, se precizează într-un comunicat.

Angajaţii de la ­Ambulanţă, în alertă

Pe fondul nemulțumirilor legate de problemele cu care se confruntă sănătatea și asistența socială din România, şi Federaţia Naţională Sindicală Ambulanţa a dat ca termen-limită 4 octombrie pentru un răspuns favorabil de la premierul României sau de la ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale la adresele şi propunerile înaintate de sindicalişti. Preşedintele Federaţiei, Gheorghe Chiş, a declarat pentru „România liberă“ că, în caz contrar, peste 8.000 de angajaţi din sistemul de urgenţă sunt pregătiţi să se solidarizeze cu acţiunile de protest organizate şi de celelalte organizaţii sindicale din sistemul sanitar. “Având în vedere specificul de lucru în condiţii deosebite la urgenţă pentru angajaţii de la ambulanţă, în munca de teren, noi nu putem accepta să se taie acele sporuri pentru care am luptat, ceea ce a dus la o atracţie a personalului către acest sector. În situaţia în care pierdem aceste sporuri, angajaţii vor migra către spitale” – argumentează Chiş, care aminteşte şi de blocajul interministerial legat de achiziţia de ambulanţe, în condiţiile în care de doi ani de zile parcul auto are un grad mare de uzură, punând în pericol vieţile pacienţilor şi ale lucrătorilor de pe maşinile de salvare. 

Federaţia Hipocrat: ­suntem minţiţi cu ­promisiuni în cascadă

Sindicaliştii avertizează că, dacă solicitările nu vor fi dezbătute și acceptate, mișcările de protest vor conduce inevitabil la blocaje în desfășurarea activității din unitățile sanitare din toată țara. Federaţia Sindicală Hipocrat anunţă că va participa la mişcările de protest organizate de CNS Cartel ALFA în toate judeţele ţării, în perioada 25-29 septembrie, inclusiv la mitingul din faţa Guvernului României, din 4 octombrie. “Suntem indignaţi de tot ceea ce se întâmplă şi de felul în care decurg toate iniţiativele de dialog pe care le-am avut atât noi, cât şi colegii noştri de breaslă. În astfel de momente dificile, pe care le-am mai trăit împreună, nu mai contează afilierea sau diferenţele de viziune care ne despart. Am arătat de multe ori că ştim să facem front comun atunci când situaţia o cere, iar acum suntem într-o astfel de situaţie. Am încercat în repetate rânduri să des­chidem o cale de dialog şi tot ce am primit, până la urmă, au fost promisiuni neonorate şi o simulare continuă a unei dezbateri. Realitatea vorbeşte fără prea multe comentarii: suntem ignoraţi, în cel mai bun caz. În cel mai des, am fost şi suntem minţiţi, cu promisiuni în cascadă, care nu s-au îndeplinit şi nici nu par a se îndeplini vreodată. Mai mult, unele măsuri anunţate ca venind în sprijinul nostru, al personalului din sistemul sanitar, se dovedesc a fi împotriva noastră.”, susţine Ion Cotojman, preşedintele Fede­raţiei Sindicale Hipocrat.

Solidaritatea Sanitară, protest la ministerele Muncii și Sănătății

Doctorii afiliaţi Fede­raţiei “Solidaritatea Sanitară” anunţă că la sfârşitul săptămânii viitoare vor începe să picheteze Ministerele Muncii şi Sănătăţii. “Se încalcă Codul Muncii și legislația europeană în ceea ce privește timpul de muncă. Guvernul intenționează să ne oblige să lucrăm 48 de ore pe săptămână. Asta este ca și cum toată țara noastră ar trebui să înceapă să lucreze și sâmbetele – acesta este echivalentul. În acest fel vor găsi soluția să nu ne plătească o gardă – până acum ca să ne facem programul era necesară o gardă, acum vor să nu ne plătească încă o gardă și să o facem ca și cum ar face parte din programul uzual. Dacă vom face 48 de ore de muncă obligatorii pe săptămână înseamnă că două gărzi pe lună vor cădea sub această incidență și cea de-a doua gardă nu va fi considerată ca făcând parte din orele suplimentare, ci va fi plătită ca și cum asta ar fi obligația noastră. Este ca și cum sâmbăta ar deveni zi de lucru pentru toată lumea în medicină”, explică dr. Florin Chirculescu, vicepreședinte al Federației „Solidaritatea Sanitară“.   

Pichete în toată ţara

În perioada 25-29 septembrie 2017, angajaţii din sistemul medical vor participa la acţiunile organizate de CNS Cartel ALFA în faţa prefecturilor:

– 25 septembrie: Bihor, Botoşani, Galaţi, Gorj, Maramureş, Sibiu, Teleorman

– 26 septembrie: Bacău, Braşov, Călăraşi, Caraş-Severin, Satu Mare, Vrancea

– 27 septembrie: Alba, Brăila, Constanţa, Covasna, Iaşi, Timiş, Vâlcea

– 28 septembrie: Arad, Bistriţa-Năsăud, Dâmboviţa, Dolj, Ialomiţa, Vaslui, Tulcea

– 29 septembrie: Argeş, Buzău, Cluj, Hunedoara, Prahova, Suceava

 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Legea pentru prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă, promulgată de Klaus Iohannis

Legea iniţiată de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) pentru ratificarea Convenţiei privind prevenirea şi eliminarea violenţei şi hărţuirii la locul de muncă a...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...
Ultima oră
Pe aceeași temă