Bolnavii de cancer, suprataxați la analize. Proceduri încurcate, pe care nimeni nu vrea să le descâlcească

de Elena Marinescu , 12 ianuarie 2017 - stire actualizata la ora 17:02, 12 ianuarie 2017
Laboratorul Institutului Victor Babeş efectuează contracost cel puţin 500 de teste lunar care sunt deja decontate de Casa de Asigurări

Cu toate că bolnavii oncologici au gratuitate pentru investigaţii şi tratament, unele laboratoare taxează în regim de coplată anumite teste de diagnostic.

Laboratorul de diagnostic al uneia dintre cele mai importante instituţii medicale din România, Institutul „Victor Babeş“ din Capitală, recunoaşte lipsa de moralitate în perceperea unor taxe pentru teste efectuate în diagnosticul oncologic. De pildă, realizarea testului imunohistochimic nu poate fi posibilă decât cu repetarea analizei biopsiei tumorale, chiar dacă aceasta a fost făcută anterior, gratuit,  la spital. Cu trimitere de la medicul oncolog, procedura costă 130 de lei, iar fără trimitere, 420 de lei. Astfel, pacienţii cu cancer sunt obligaţi să plătească din buzunarul propriu un test care fusese deja decontat de către Casa de Asigurări.

RL: De ce trebuie să plătească pacientul un test pentru care are gratuitate garantată prin lege?

Dr. Cornel Ursaciuc: Este o problemă, pentru că mulţi anatomopatologi nu vor să se bazeze pe nişte teste făcute de alţii. Noi facem testul, imunohistochimia nu se plăteşte, suntem obligaţi şi îl facem, dar testul acesta se asociază şi cu o histopatologie.

Dar dacă un pacient vine la dumneavoastră cu proba în parafină şi cu trimitere de la medicul oncolog pentru testul imunohistochimic, dar nu vrea să-l plătească pe celălalt, repetarea testului, faceţi sau nu faceţi?

Îl facem, dar vreau să vă spun că rezultatul... Nu ştiu, eu nu sunt anatomopatolog, dar ştiu că ei vor să facă testul complet de la un capăt la celălalt, adică să pună ei diagnosticul şi să aleagă ei markerii, pentru că la imunohistochimie sunt nişte markeri care trebuie determinaţi pe suprafaţa tumorii şi în funcţie de tipul de markeri se face tratamentul.

În cazul în care anatomopatologul nu a pus diagnosticul şi trebuie să se bazeze pe diagnosticul pus de altcineva într-un alt laborator, vă daţi seama că există o mică doză de neîncredere, să zicem, şi atunci majoritatea preferă să mai facă ei încă o dată acest diagnostic, ca să fie siguri că nu au nici o greşeală. Asta este explicaţia. Or, Casa de Asigurări spune că ai obligaţia să faci testul care îţi este solicitat, dar ignoră faptul că trebuie asociat cu o histopatologie pe care o face laboratorul care face şi imunohistochimia.

Şi atunci, ce este de făcut? Pentru că pacientul nu are nici o vină şi nu ar trebui să plătească repetarea acestui test.

Ar trebui ca CNAS să înţeleagă că fiecare laborator doreşte să pună diagnosticul cu metodologia lui, cu medicul lui, deci să facă încă o dată histopatologia, asociată imunohistochimiei. Deci ar trebui să suporte şi o histopatologie pe care o face încă o dată laboratorul la care se trimite blocul de parafină.

Ei spun “domnule, trebuie să plătim a doua oară un test care este făcut pe aceeaşi probă” şi nu vor să facă lucrul acesta din anumite raţiuni, dar ar trebui să ştie că un anatomopatolog nu poate să fie sigur de valoarea imunohistochimică decât dacă tot el a pus diagnosticul, pentru că nu toţi pacienţii vin cu lamele de la primul examen, ei vin doar cu blocul de parafină în care se află piesa care s-a recoltat intraoperator, care a fost prelucrată în laboratorul spitalului.

Dacă anatomopatologul nostru are examenul doar sub forma unor cuvinte scrise pe o hârtie, atunci el nu este sigur pe markerii pe care îi alege, nesiguranţa este mai mare. Recomandabil ar fi ca ambele probe să se facă într-un laborator, dar CNAS nu decontează probe făcute ambulator la pacienţii internaţi. Este pe undeva o problemă de etică medicală care a fost interpretată în mod, zic eu, economic de Casa de Asigurări, ei maximizând eficienţa.

În detrimentul pacienţilor care au gratuitate?

Până la urmă, acest test care se face şi la noi este în folosul pacienţilor, pentru că oncologul se bazează pe precizia diagnosticului de laborator. Eu pot să le zic anatomopatologilor să facă așa cum zice Casa, să facă numai imunohistochimie, dar ei au o anumită procedură a lor peste care nu pot să intru. Şi eu, dacă aş fi anatomopatolog, nu m-aş baza pe ce a văzut altul.

Aveţi o evidenţă, câte teste din acestea efectuaţi anual?

Sunt în fiecare lună în jur de 500 de teste care sunt solicitate la noi. S-ar putea să existe laboratoare care preferă să facă exact ce spune CNAS şi să nu mai ceară imunohistopatologie sau să deconteze acest test pe alte căi, nu ştiu ce să spun.  

Ce spune CNAS

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a precizat, la solicitarea „României libere“,  prin purtătorul de cuvânt al instituţiei, Augustus Costache, că în acest caz trebuie respectată legislaţia care prevede gratuitatea analizelor decontate de către CNAS: “În mod normal, spitalul trebuie să finalizeze actul medical în cursul internării pacientului. În ceea ce priveşte decontarea analizelor medicale în ambulatoriu, nu se pot deconta de către CNAS decât analizele prescrise pe biletul de trimitere. Dacă există dubii privind corectitudinea întregii proceduri legate de laboratorul de analize, pacientul poate adresa o sesizare Corpului de control al Casei de asigurări de sănătate cu care este în contract laboratorul respectiv, în cazul de faţă CASMB”.

 

Comentarii

 • Florin A

  14 februarie 2017 12:53

  Intradevar spitalul ar trebui sa faca majoritatea testelor. Insa e o eroare in ce spuneti. Si in alte tari diagnosticul in cazurile dificile dureaza saptamani, chiar luni, lamele blocurile se plimba la mai multi doctori chiar profesori care trimit la alti profesori cazurile pentru confirmare. Fac o paranteza, nu vorbim de cazurile uzuale. Intradevar, nu alearga pacientii cu ele, asta e o diferenta mare intre sisteme, sunt trimise prin posta de catre spital, care plateste.Cred ca la fel de anormal este sa credem ca doar in Romania se intampla asta, dar este o alta problema, muuult mai putin mediatizata...

  raspunde comentariului
 • ELLA

  12 ianuarie 2017 11:04

  Si pina face pacientul sesizarea si pina se face verificarea se pierde timp in detrimantul tratamentului care trebuie inceput cit mai repede cu putinta.. Ar trebui ca spitalul sa aiba posibilitatea de e efectua absolut toate testele necesare nu sa puna pacientul pe drumuri de la spital la un alt laborator si inapoi. Nicaieri in lume nu plimbi pacientul care a fost operat din spital in alt laborator samd. Numai in Romania se poate asa ceva. Mai ales pt asemenea diagnostic. NU ESTE NORMAL! dar ce mai este normal in Romania in ziua de azi ?.

  raspunde comentariului
anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design