13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialAvertisment: meningita poate fi transmisă şi pe cale sexuală

Avertisment: meningita poate fi transmisă şi pe cale sexuală

O echipă de cercetători franco-germană (de la Institutul Pasteur şi Universitatea din Wurtzburg) a identificat o nouă variantă de meningococ, bacteria care produce meningita, şi a descoperit că aceasta poate fi transmisă pe cale sexuală. 

Cercetătorii au izolat tulpini în timpul unei epidemii de meningită înregistrate în rândul homosexualilor din Statele Unite şi Europa. Analiza a arătat că aceste cazuri erau cauzate de o variantă de meningococ ce a evoluat recent. Noua variantă prezintă modificări specifice care îi permit creşterea fără oxigen, o aptitudine rar observată la meningococi. Pe de altă parte, această nouă variantă se transmite pe cale genito-urinară (sexuală), în timp ce transmiterea clasică a meningococilor se face prin stropi din respiraţie. 

"Apariţia acestei tulpini demonstrează că meningococii sunt extrem de flexibili, că se schimbă foarte rapid pentru a se adapta la condiţii noi", explică cercetătorii implicaţi în studiu, potrivit Agerpres. Ei subliniază, totodată, importanţa monitorizării bolii şi îndeosebi a acestei variante, în vederea unei eventuale adaptări a strategiilor de vaccinare.

Simptome şi diagnostic

Cele mai comune simptome ale meningitei sunt cefalea şi redoarea cefei asociate febrei, confuziei sau alterării conştienţei, vărsăturile şi intoleranţa la lumină (fotofobie) sau la zgomotele puternice (fonofobia). Poziţia "în cocoş de puşcă" a pacientului este un semn specific în meningită. Pacientul stă de obicei culcat pe o parte, cu picioarele ghemuite (cu genunchii la piept) şi cu capul înclinat către spate (ceafă în extensie). 

Puncţia lombară confirmă sau exclude diagnosticul de meningită, lichidul cerebrospinal prelevat fiind examinat într-un laborator medical.

Complicaţii

Un semn de gravitate a meningitei este apariţia unei erupţii la nivelul pielii, care poate să arate o progresie a infecţiei la nivelul sângelui (septicemia). Erupţia este de culoare vineţie şi nu devine palidă atunci când se aplică o presiune asupra ei. Alte complicaţii ale menigitei includ pierderea acuităţii auditive sau a unor funcţii cerebrale şi, cel mai grav, decesul bolnavului.  

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă