10.2 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialArme noi în lupta cu obezitatea: Stimularea non-invazivă a creierului reduce nevoia...

Arme noi în lupta cu obezitatea: Stimularea non-invazivă a creierului reduce nevoia compulsivă de a mânca

Persoanele care au probleme mari cu greutatea corporală ar putea beneficia de stimularea magnetică sau electrică a creierului, care le-ar ajuta să mănânce mai puțin.

Potrivit ultimelor studii, pulsurile generate prin două noi tehnici non-invazive de stimulare a creierului au dus la rezultate promițătoare. Cercetătorii spun că ținta este o regiune a creierului numită cortex prefrontal dorsolateral, care este implicată în autocontrolul dietei, iar stimularea acestei zone ar putea reduce pofta de mâncare, notează LiveScience.com.

Oamenii care suferă de alte tulburări alimentare, cum ar fi bulimia sau hiperfagia – adică foamea excesivă și mâncatul compulsiv –, ar putea fi ajutați prin sesiuni multiple de stimulare noninvazivă a creierului, de obicei prin pulsuri magnetice.

În ceea ce privește tratarea persoanelor care suferă de anorexie – adică repulsia față de alimente, care duce la pierderea uneori totală a poftei de mâncare – rezultatele studiilor sunt mai puțin promițătoare, spun cercetătorii de la Universitatea din Waterloo, Canada.

În plus, trei studii clinice finalizate și unul în desfășurare arată că stimularea non-invazivă a creierului poate reduce consumul de alimente, luptând astfel cu obezitatea. Specialiștii precizează, însă, că toate aceste studii au fost efectuate pe o perioadă scurtă de timp și cu puțini participanți, iar rezultatele doar subliniază nevoia unor cercetări mai ample.

Rezultate pe termen scurt

În cadrul studiilor clinice finalizate, s-a constatat că stimularea magnetică a creierului persoanelor care suferă de bulimie reduce pe termen scurt nevoia compulsivă de a mânca, dar nu au fost deocamdată obținute rezultate pe termen lung. În cazul anorexiei, studiile au fost neconcludente. După mai multe sesiuni de stimulare magnetică a creierului, nivelul de stres al persoanelor respective s-a redus, dar acestea au pierdut și din greutate, ceea ce este un adevărat pericol.

Din cercetările efectuate până acum, se pare că stimularea magnetică este mai eficientă decât cea electrică în cazul tulburărilor alimentare, dar specialiștii spun că mai sunt încă de efectuat multe studii până când vor fi obținute rezultate incontestabile.

Deocamdată, tehnicile de stimulare non-invazivă a creierului nu pot fi folosite pentru a trata tulburările alimentare, dar în viitor ar putea deveni componente ale unor tratamente cuprinzătoare, folosite în baza unor strategii bine stabilite.  

Cele mai citite

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...

România va avea un nou stadion ultramodern! Primarul a anunțat începerea studiului de fezabilitate

Finalista Cupei României, Oțelul Galați, va avea un stadion nou. Anunțul a fost făcut de primarul oraşului, Ionuţ Pecheanu, care a anunțat începerea studiului...

Fiul lui Piedone și-a depus candidatura pentru Primăria Sectorului 5

Vlad Popescu Piedone și-a depus, luni, la Biroul Electoral Central (BEC), candidatura pentru Primăria Sectorului 5, potrivit unui comunicat al partidului PUSL. Candidatul Partidului Umanist...
Ultima oră
Pe aceeași temă