21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecial9 alimente alcaline care combat boli grave

9 alimente alcaline care combat boli grave

Dacă doriți să începeți un regim alcalin, atunci trebuie să vă orientați către alimentele cu un conținut ridicat de mineralele formatoare de alcalinitate, precum  calciul, magneziul, sodiul, potasiul, fierul și manganul.

Alimentele, după ce au trecut prin procesul de digestie, se transformă în reziduuri alcaline sau acide, pe care apoi le eliminăm prin urină și salivă. Aceste reziduuri sunt menținute de organism într-un oarecare echilibru, în funcție de alimentele pe care le consumăm, și au rolul de a stabiliza valoarea pH-ului din sânge. Datorită raportului de alcalinitate și aciditate care se găsește în organism (80% alcalin, 20% acid), regimul alcalin trebuie combinat cu alimente considerate acide.

1. Migdalele sunt un aliment foarte alcalin și probabil că nu ar trebui să ne mire faptul că le regăsim în mai toate topurile cu hrană sănătoase. Dacă ar fi să consumăm exact 100 de grame de migdale, atunci știm că din această cantitate 27% este calciu, 25% fier și 44% proteine. Avantajul migdalelor nu este doar acela că le găsiți la orice supermarket, ci și că le puteți consuma fără să le gătiți

2. Amarantul este o plantă cu un conținut mare de minerale, fibre și antioxidanți și e recomandat să nu uitați de ea dacă doriți să începeți un regim alcalin. Se prepară relativ ușor, ca orezul, și este recomandat inclusiv în curele de slăbire, având puțini carbohidrați și aceia de bună ­calitate. Fiind o plantă care crește în America de Sud, amarantul era consumat de mayași și azteci, fiind cunoscut pentru proprietățile sale încă din acea perioadă. Și acum planta intra în categoria “superalimentelor” și este recomandată dacă doriți să scăpați de colesterol. La fel ca ovăzul, amarantul scade ­colesterolul “rău” din organism datorită conținutului ridicat de calciu, magneziu și acid folic. Din 100 de grame de amarant 16% este calciu, 42% fier, iar 14 grame pot fi cuantificate ca ­proteine.

3. Anghinarea, supranumită regina antioxi­dan­ților, este o plantă erbacee originară din Etiopia care se poate găti în numeroase rețete, însă poate fi consumată și sub formă de ceai. Sudiile au arătat că un consum regulat de anghinare reduce cu mult riscul de cancer, afecțiuni ale ficatului, boli de inimă și, se spune, alungă chiar mahmureala. Studiile realizate de Departamentul de Agricultură din Statele Unite ale Americii au confirmat faptul că anghinarea are unul dintre cele mai ridicate nivele de antioxidanți din toată lumea vegetală, fiind clasată pe locul 7 din 1.000 de plante analizate, așa că nu uitați de ea când vă duceți data viitoare la cumpărături. Are un conținut ridicat de vitamina C (20%), vitamina K 12% și acid folic.

4. Rucola este o plantă extrem de aromată care nu lipsește din multe regimuri detoxifiante, iar faptul că este un aliment alcalin nu ar mai trebui să fie un secret. Face parte din familia de crucifere, alături de broccoli, conopida și varza, toate fiind legume cu un conținut bogat în fibre, anti­oxidanți și glucozinolați, care, potrivit studiilor, reduc riscul apariției cancerului la plămâni, prostată, sân și pancreas. Rucola are un conținut ridicat de ­vitaminele B6 și A, dar și zinc, cupru și calciu, motiv pentru care este recomandată celor ­care vor să țină colesterolul ­departe de artere.

5. Sparanghelul are nu numai un gust fantastic, dar este și una dintre cele mai alcaline legume din lume. La masă nu vine doar cu alcalinitatea și gustul, ci și cu o gamă largă de antioxidanți, detoxifianți și nutrienți necesari organismului. Se spune că sparanghelul detoxifiază, are proprietăţi antiîmbătrânire, ne protejează de cancer și este considerat afrodiziac. De asemenea, dacă v-ați lovit este recomandat să consumați sparanghel, deoarece reduce inflamațiile și amelio­rează durerile, dar reduce riscul bolilor de inimă și previne osteoporoza.

6. Avocado și uleiul de avocado. Nu ar trebui să ne surprindă faptul că avocado este un fruct alcalin, bogat în potasiu și grăsimi sănătoase. Acest fruct delicios ­este cunoscut ca fiind o sursă importantă de acizi grași esen­țiali, care ajută la reglarea nivelului colesterolului, stimulând activitatea organelor. Totuși, sâmburele de avocado conține 70% din întreaga cantitate de antioxidanți pe care îi are fructul, în timp ce pulpa și coaja conțin restul de 30%. Uleiul de avocado este cunoscut pentru proprietățile anti-îmbătrânire pentru că are un conținut ridicat de acid linolic, un ingredient care ajută la reglarea glandelor sebacee.

7. Busuiocul este nu doar un condiment minunat, ci și o plantă foarte alcalină care reglează nivelul pH-ului din sânge. Înrudită cu menta, busuiocul este o plantă bogată în nutrienți, vitamine și minerale necesare organismului. Busuiocul ne protejează de atacurile de cord pentru că ne menține sub control tensiunea arterială. De asemenea, busuiocul conține și tanin, o substanță activă care ajută celulele organismului să lupte împotriva efectelor pe care le au radiațiile ultraviolete.

8. Sfecla roșie este o legumă asupra căreia bucătarii și nutriționiștii se apleacă tot mai mult în ultima vreme. Sfecla ne ajută să stabilizăm pH-ul din corp, un lucru care este important și pentru imunitate, deoarece bacteriile se înmulțesc exact când acest echilibru dispare. Este folosită în tratarea și mai ales prevenirea cancerului, în special leucemia, dar ne ajută și în cazul unui efort fizic susținut. Are puține calorii, deci nu ne îngrașă, și este la fel de eficientă dacă o gătiți sau preferați să o cunsumați crudă.

9. Broccoli este alcătuit în procent de 90% din apă, dar este bogat în nutrienți esențiali, fiind considerat alimentul numărul unu împotriva cancerului. Broccoli este o sursă foarte mare de calciu și potasiu și este dovedit faptul că reduce efectul negativ cauzat de colesterolul “rău” LDL și ajută la reducerea riscului de diabet. Broccoli este și o sursă importantă de vitamine precum vitamina A, vitamina C, vitamina B6, vitamina K, vitamina B12 şi acid folic. De asemenea, conține magneziu, fier şi zinc iar studiile au arătat că este o legumă care combate apariția cancerului la colon și plămâni.  

Cele mai citite

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă