18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialCinci legume şi fructe care îţi dau energie în perioada postului

Cinci legume şi fructe care îţi dau energie în perioada postului

Multe persoane care postesc se simt, adesea, lipsite de energie şi dau vina pe alimentaţie. Nu trebuie să te simţi vlăguit doar pentru că ţii post. Lista de legume care te energizează, propusă de publicaţia online Terra Femina, te poate ajuta să-ţi încarci bateriile. Iată legumele şi fructele pe care le poţi consuma fără moderaţie şi vei avea toată energia care-ţi trebuie.

Dovlecei şi bostani

Aceste legume sunt pline de antioxidanţi care protejează corpul de radicalii liberi vinovaţi de dezvoltarea bolilor cardiace, între altele. Culoarea portocalie a bostanilor este o dovadă a unui conţinut bogat în beta-caroten, un puternic aliat în lupta împotriva îmbătrânirii şi în prevenirea cancerului.

Aceste legume pot fi consumate sub formă de supă, gratinate sau în deserturi, cum sunt plăcintele cu dovleac.

Citrice

Bogate în vitamina C, portocalele, mandarinele şi grepfrutul luminează orice farfurie. Aceste fructe combat eficient stresul, contribuind la producerea de noradrenalină şi dopamină, substanţe numite „hormonii fericirii”.

Proprietăţile antiinflamatorii ale lămâilor, ca şi acţiunea lor antiseptică protejează împotriva anginelor şi durerilor de gât.

Bogate în fibre şi având puţine calorii, citricele pot fi consumate ca atare şi sub formă de sucuri, dar şi sub formă de dulceaţă sau gem la mic dejun. Este bine să-ţi faci stocul de vitamina C chiar de la trezire.

Ciuperci

Deşi nu sunt prea iubite, ciupercile sunt uşor de preparat şi pline de efecte benefice organismului. Pe lângă faptul că sunt o sursă importantă de vitamina D, benefică sistemului imunitar, ciupercile conţin minerale şi oligoelemente esenţiale. Ca garnitură, amplifică savoarea multor feluri de mâncare şi se potrivesc perfect alături de carne.

Varză de Bruxelles

Varza de Bruxelles este asociată, adesea, amintirilor neplăcute din copilărie. Totuşi, este suficient să ştii cum s-o găteşti, ca să te îndrăgosteşti de ea: uşor trasă în tigaie după ce ai fiert-o în prealabil este o metodă uşoară de a obţine o garnitură delicioasă. Atuurile verzei de Bruxelles sunt numeroase: nu e doar bogată în vitaminele A, B şi C, dar şi în fibre.

Păstrârnac

Păstârnacul este verişorul morcovului, dar are un gust total diferit. Această rădăcinoasă, adesea neglijată, este un adevărat aliat al sănătăţii. De fapt, păstârnacul conţine un antioxidant numit apigenină, care reduce activitatea unei enzime care contribuie la dezvoltarea cancerului şi a altor boli cronice. Leguma este şi foarte bogată în fibre, în vitamine (B1, B6, B9 şi C) şi în minerale (potasiu, zinc, magneziu, fier, fosfor şi cupru.

 

 

Cele mai citite

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...
Ultima oră
Pe aceeași temă