„Soluția“ pentru deficitul de medici: creșterea vârstei de pensionare

Ministerul Sănătății a transmis Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților intenția ca medicii să nu se mai poată pensiona decât la 67 de ani, indiferent de sex, ca o măsură pentru asigurarea funcționării sistemului de sănătate.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 25.07.2017 - 12:58

Ministerul Sănătății a transmis Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților intenția ca medicii să nu se mai poată pensiona decât la 67 de ani, indiferent de sex, ca o măsură pentru asigurarea funcționării sistemului de sănătate.

În prezent, doar medicii care sunt academicieni, profesori universitari, cercetători sau doctori în științe medicale pot să își continue activitatea până la 70 de ani. Totodată, medicii pot profesa și după 65 ani în spitale cu deficit de personal medical, precum și în cele din zone defavorizate, până la ocuparea prin concurs a posturilor respective. Astfel, medicii își pot continua activitatea medicală peste vârsta de pensionare (65 ani) dacă aceasta se desfășoară în unități sanitare private, în baza certificatului de membru al Colegiului Medicilor din România și a avizului anual eliberat de colegiul teritorial unde este înregistrat medicul. În unitățile sanitare publice, inclusiv în cadrul liniilor de gardă, continuarea activității peste vârsta legală de pensionare poate fi avizată numai la propunerea unității respective, în situații excepționale, adică zone defavorizate sau deficit de personal medical și numai până la ocuparea postului prin concurs.

De asemenea, medicii care au relație contractuală cu casele de sănătate mai pot profesa după pensionare, dar doar cu aviz de la Colegiul Medicilor și Direcția de Sănătate. De amintit că la sfârşitul anului trecut Guvernul Cioloş a respins un proiect legislativ de modificare a Legii 95/2006 iniţiat de actualul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, care viza, printre altele, „acordarea posibilităţii de majorare a vârstei de pensionare a medicilor de la 65 la 67 de ani, cu condiţia îndeplinirii tuturor cerinţelor necesare exercitării profesiei de medic în mod legal şi în siguranţă”.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, România avea la începutul acestui an 57.300 de medici, dintre care 21,5% medici de familie. În medie, la nivel naţional există un medic la 375 de pacienţi. În total, în sistemul sanitar (public şi privat) lucrea-ză aproape 300.000 de cadre medicale în peste 60.000 de unităţi sanitare. 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...