Salariul mediu net a ajuns la 2.108 lei. În IT se câștigă mai bine decât în sectorul petrolier

de Mihai Diac , 09 decembrie 2016 - stire actualizata la ora 10:07, 09 decembrie 2016
Foto: Arhivă

Câștigul salarial mediu nominal net a fost de 2.108 lei, în octombrie, în creștere față de luna precedentă cu 14 lei, respectiv 0,7 la sută, arată un comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS) preluat vineri de Agerpres.

Salariul mediu cel mai mare s-a înregistrat în sectorul petrolier.

"Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (5.513 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.281 lei). În luna octombrie 2016, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mare față de luna septembrie 2016. Creșterile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă s-au datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime anuale), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri, dar și realizărilor de producții ori încasărilor mai mari (funcție de contracte/proiecte)", informează INS.

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net, cu 4,8%, s-au înregistrat în extracția cărbunelui superior și inferior (la 2.649 lei), între 3,5% și 4,5% în fabricarea produselor textile, industria metalurgică, activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune, între 1,5% și 2,5% în fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută, cu excepția mobilei (inclusiv fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite), fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, telecomunicații, cercetare-dezvoltare, activități auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activități de asigurare și fonduri de pensii), activități de spectacole, culturale și recreative, alte activități extractive, industria construcțiilor metalice și a produselor din metal, (exclusiv mașini, utilaje și instalații), fabricarea altor produse din minerale nemetalice, agricultură, vânătoare și servicii anexe.

Scăderile câștigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte), precum și de angajările de personal cu câștiguri salariale mici din unele activități economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net (minus 26,5%) s-au înregistrat în extracția petrolului brut și a gazelor naturale (la 4.218 lei), cu 15,8% în activități de servicii anexe extracției (la 4.097 lei), respectiv 15,6% în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului (la 4.162 lei), între 1,5% și 4,5% în fabricarea băuturilor, captarea, tratarea și distribuția apei, fabricarea produselor din tutun, activități profesionale, științifice și tehnice, depozitare și activități auxiliare pentru transport.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă, astfel: sănătate și asistență socială (+4,4%), învățământ (+3,3%), administrație publică (+0,4%).

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 12,7%. Indicele câștigului salarial real față de aceeași perioadă a anului precedent a fost de 113,2 la sută.

Comentarii

  • nu e bine

    09 decembrie 2016 11:15

    Sa fim seriosi, preturile, taxele, darile si impozitele s-au dublat.

    raspunde comentariului
anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design