13.5 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIsărescu: Majorările salariale sunt inevitabile dar trebuie ținute sub control

Isărescu: Majorările salariale sunt inevitabile dar trebuie ținute sub control

Creșterile salariale sunt inevitabile și sunt accentuate de migrația forței de muncă, dar ele trebuie ținute sub control într-o manieră rezonabilă, a declarat, miercuri, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, citat de Agerpres.

"Noi le monitorizăm (creșterile salariale n.r.). În urmă cu mai multe trimestre am spus că având în vedere migrația forței de muncă, am prezentat aici în fața dumneavoastră dacă nu mă înșel și la ultimul raport privind inflația și un indicator, l-am numit indicatorul privind tensionarea pieței forței de muncă, lucrurile devin aici evidente. Se manifestă lipsă de forță de muncă în mai multe sectoare. În consecință ceea ce am spus noi și repetăm și acum este că majorările salariale sunt inevitabile și această mișcare a forței de muncă le accentuează. Ceea ce trebuie să facem noi însă este să fim înțelepți, să le ținem sub control într-o manieră rezonabilă, corelat cu mai mulți indicatori…productivitatea este numai unul, l-am menționat pe acesta, țin de ceea ce se numește echilibru macroeconomic și macrostabilitate financiară. Sunt bunuri de foarte mare preț. România le-a obținut cu mari sacrificii și ar fi o eroare să le slăbim toate aceste echilibre macro", a menționat Mugur Isărescu.

Guvernatorul a precizat că echilibrele macro nu depind numai de Banca Națională și din acest motiv se discută despre mix echilibrat de politici. Isărescu a precizat, totodată, că el nu crede că politica monetară poate să echilibreze sau să contrabalanseze slăbiciuni în alte domenii, iar dacă o va face o va face într-o manieră suboptimală.

"Nu avem evoluții slabe în ceea ce privește economia și productivitatea. Dimpotrivă. Evoluțiile sunt pozitive. Nu avem o situație aș spune încă macroeconomică cu riscuri inevitabile. Riscurile există, sunt în creștere, dar pot să fie evitate. Ce ne trebuie în prezent este să ținem buna măsură, ca să spunem așa, a lucrurilor. Și acesta înseamnă o bună colaborare și cu Guvernul, suntem disponibili la asemenea lucruri, și cu Parlamentul. Am scăpat de unele riscuri majore. Anul trecut riscurile majore erau în domeniul legislației bancare. Ele sunt semnificativ diminuate și veți observa că aceste ieșiri din anumite capcane, în special în domeniul legislației financiar bancare vor fi menționate și de către agențiile de rating așa cum ele observă riscurile pe care le-am menționat și noi aici, în special în ceea ce privește nu creșterea, ci dimensiunea creșterilor salariale, pasul creșterilor, dozajul creșterilor salariale și echilibrele fiscale. Noi ne vom face datoria. Atât pot să vă spun", a mai declarat Mugur Isărescu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ciucă și Ciolacu s-au pozat alături de patriarhul Daniel, la capela din Parlament

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, liderii PNL și PSD, s-au fotografiat alături de patriarhul Daniel și au publicat aceste poze pe conturile lor de...

Ciucă și Ciolacu s-au pozat alături de patriarhul Daniel, la capela din Parlament

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, liderii PNL și PSD, s-au fotografiat alături de patriarhul Daniel și au publicat aceste poze pe conturile lor de...

Rusia susține că le oferă avocați din oficiu celor patru autori ai atacului terorist

Autoritățile Rusiei susțin că le oferă avocați din oficiu, plătiți de stat, celor patru arestați care sunt acuzați că au comis atacul terorist din...
Ultima oră
Pe aceeași temă