12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăElveţia a activat clauza de salvgardare prin care limitează numărul muncitorilor români...

Elveţia a activat clauza de salvgardare prin care limitează numărul muncitorilor români şi bulgari. Ministerul român de Externe critică această decizie

Consiliul federal de la Berna a decis activarea clauzei de salvgardare prin care va fi limitat numărul cetățenilor români și bulgari care au dreptul să lucreze în Elveția, a anunțat, miercuri, Ministerul de Externe al României.

În urma acestei decizii, secretarul de stat George Ciamba a avut o discuţie telefonică cu secretarul de stat Pascale Baerswyl, în cadrul căreia oficialul român a exprimat regretul cu privire la decizia luată de partea elveţiană şi a arătat că aceasta este în disonanţă cu contribuţia pe care comunitatea românească din Elveţia – în marea ei majoritate înalt calificată – o are pe piaţa locală a muncii, informează un comunicat al Ministerului român de Externe.

Decizia adoptată la Berna are o valabilitate de un an, cu posibilitatea de a fi reînnoită în anul 2018 şi are ca termen limită de aplicare data de 31 mai 2019.

Decizia se referă la eliberarea de noi permise de şedere de tip „B” (durată de şedere între 1 şi 5 ani), nerestricţionând eliberarea de permise de tip „L” (durată de şedere sub un an) sau de tip „C” (permise de stabilire a căror eliberare nu este reglementată prin Acordul menţionat) şi nici prelungirea permiselor de tip „B” deja eliberate.   

Partea elveţiană a arătat că măsura nu este legată strict de România, ci este aplicată de Elveţia în 2012 pentru statele membre nou intrate în UE şi în 2013 pentru celelalte state membre UE.

Potrivit datelor comunicate de către autorităţile elveţiene, în perioada iunie 2016 – mai 2017 au fost acordate aproximativ 3900 permise de şedere de tip „B” pentru cetăţenii români şi bulgari, ceea ce depăşeşte pragul mediu al ultimilor 3 ani, de 1024 de permise.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă