Discriminare pe piața muncii. Șoferii români care lucrează în Europa au salarii de câteva ori mai mici decât colegii lor occidentali

de Mihai Diac , 15 martie 2017 - stire actualizata la ora 00:07, 16 martie 2017
Foto: Arhivă

Șoferii proveniți din estul Europei sunt trataţi mai prost decât colegii lor din Occident şi câştigă şi de patru ori mai puţin pentru exact aceeaşi muncă, informează un documentar difuzat de BBC.

Ancheta este ilustrată prin cazul unui șofer român, Emilian, care a fost angajat în Slovacia de un transportator norvegian. Camionul lui aduce mobilă pentru o mare firmă suedeză care e prezentă și în România. Emilian doarme şi câte patru luni pe an în camionul pe care îl conduce, pentru că el câștigă 45 de euro pe zi și nu îi ajung banii ca să locuiască în altă parte.

Salariul lui e de 477 de euro pe lună dar spune că are un coleg danez care, pentru aceeaşi muncă, primeşte 2.200 de euro pe lună.

Jurnaliștii BBC susțin că au văzut liste cu salariile mai multor şoferi care lucrează pentru transportatori ai aceleiaşi firme suedeze iar din liste reiese că est-europenii sunt discriminaţi.

Problema nu poate fi reglementată la nivelul Uniunii Europene, pentru că autoritățile de la Bruxelles nu ar avea atribuții în acest domeniu.

Comentarii

 • vasile

  16 martie 2017 23:21

  Mai oameni buni, sunteti culmea!! Vedeti discriminarea din curtea altora, dar ar trebui sa vedem mai intai mormanul de mizerie din propria ograda!! Salariile mici ale est-europenilor care muncesc in Occident sa datoreaza in primul rand pentru ca economiile nationale nu ofera alternative si deci salarii echivalente cu cele din Vest. Asta este atuul est europenilor pentru muncile slab calificate din Vest salariu mic si efort mult mai mare. Nu convine, ramaneti in tara si incercati sa faceti ceva cu cauzele pentru care exista o economie atat de slaba da, nu mai votati PSD si satelitii!!. Si fara suparare, referitor la scoala si calificarile profesionale din tara acum..mai analizati, si vedeti care e situatia, comparat cu nivelul de calificare de pe piata muncii a statului respectiv.

  raspunde comentariului
  • Tu

   17 martie 2017 5:00

   Vrei sa spui ca romanii sunt mai putin calificati?Eu cred ca nu i-ar fi angajat daca ar fi fost asa.

   raspunde comentariului
 • adi

  16 martie 2017 10:43

  Problema e generala, cazul soferilor e doar atat, un caz. In petrol, unde lucrez eu, in Germania am avut un salariu de regula de peste 3 ori mai mic decat al colegilor blonzi. In plus, est-europenii sunt tratati diferentiat, si nu in bine. Ca romanca, m-am simtit tratata de parca as fi fost nascuta handicapata mental, vreau sa spun ca nemtii faceau tot felul de sicane cand trebuiau sa lucreze cu ingineri romani. Sicane care includeau si barfele la sef care pot avea consecinta concedierea. O alta discriminare revoltatoare e modul in care sunt tratate femeile din anumite domenii, ca petrolul, salariile pentru aceeasi munca a femeilor si barbatilor si modul in care se fac angajarile si promovarile. Nu se simte ca suntem in secolul XX.

  raspunde comentariului
  • Trist

   17 martie 2017 4:55

   Dar discriminarea asta de care vb nu e tot precum rasismul, islamofobia etc despre care se face atata caz .

   raspunde comentariului
 • EU

  16 martie 2017 4:38

  Romanii muncesc prin europa de la munci agricole si alte munci "de jos"pana la ingineri, it-sti, medici ...etc ,fie si numai din acest motiv ar trebui sa fim mai respectati .

  raspunde comentariului
anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design