4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum iau decizii oamenii de succes

Cum iau decizii oamenii de succes

În fiecare zi, luăm sute de decizii mai mari sau mai mici. Unele dintre acestea sunt oportunități care ne pot schimba viața, dar mulți dintre noi nu știu cum să evalueze o hotărâre pentru a obține un rezultat bun.

Deciziile sunt răscruci de drumuri, spune Mike Whitaker, autorul cărții „The Decision Makeover: An Intentional Approach To Living The Life You Want“, iar viața nu ni se întâmplă pur și simplu, ci suntem actori activi ai ei. „Obținem de la viață ceea ce alegem.“

Dincolo de o alegere a momentului, luarea unei decizii bune necesită disciplină, spune Whitaker. Cei mai mulți aleg calea grea, de a învăța ce să nu facă și de a-și forma înțelepciunea mergând mai departe. „Dar, spune autorul, oamenii de succes abordează diferit deciziile; au un mod metodic de a privi alegerile.“ Atunci când ai la dispoziție câteva instrumente, poți alege, de fiecare dată, cu încredere opțiunea corectă.

Tipuri de decizii

Oamenii de succes știu că există hotărâri mici, medii și mari. Deciziile mici te influențează o zi, cum ar fi cu ce te îmbraci și ce mănânci. Deciziile medii au impact asupra vieții tale cam un an, cum ar fi să-ți continui studiile sau să-ți iei un coleg de cameră. Aceste hotărâri îți afectează viața, dar nu sunt momente devastatoare, așadar, oamenii de succes nu le tratează cu prea mare atenție. „Se distrează cu ele. Luăm cam 150 de decizii mici pe zi și te poți juca cât vrei cu consecințele, pentru că acestea sunt reduse“, spune Whitaker.

Deciziile mari se iau o dată sau de două ori pe an, iar oamenii de succes își folosesc scopurile pentru a naviga spre alegerea corectă. Este esențial să-ți cunoști scopurile, iar Whitaker spune că oamenii de succes au patru strategii care-i ajută să definească foarte clar ceea ce doresc:

1. păstrează cinci scopuri principale și se concentrează asupra lor;

2. identifică prioritatea principală și-i acordă tratament preferențial când iau hotărâri;

3. caută să suprapună scopul și decizia, tratând aceas­tă hotărâre cu mai multă atenție;

4. apreciază impulsul, identificând beneficiile mișcării continui în direcția corectă.

 

Restart rapid

În cazul unei decizii greșite, majoritatea oamenilor nu fac nimic, spune Whitaker, dar oamenii de succes le corectează repede. „Imediat ce aceștia au suficiente dovezi că au greșit, sunt dispuși să închidă o afacere, de exemplu, și să meargă rapid în altă direcție.“ Secretul este să te întorci repede la scopurile tale. „Este un fel de mare restart“, mai spune autorul.

La fel de important este să‑ți dai seama când capacitatea ta de a lua decizii bune este vulnerabilă, ca atunci când te grăbești, ești furios, obosit, trist, mândru etc. Oamenii de succes nu iau decizii în astfel de momente și amână hotărârile până când se simt apți să le ia corect.

Luarea unei decizii în momente în care nu te poți concentra complet la aceas­ta duce la consecințe neplăcute. „Regretul are un impact uriaș și îl duci după tine ca pe un bagaj, doar din cauza unui proces greșit de luare a deciziei“, spune Whitaker.

În plus, oamenii de succes nu sunt dispuși să-i lase pe alții să ia decizii în locul lor. Ei consideră că doar luând singuri deciziile obțin ceea ce aleg: lucrurile bune li se întâmplă celor care decid.   

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă