12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialSemnal de alarmă! Unul din cinci absolvenți de liceu nu se prezintă...

Semnal de alarmă! Unul din cinci absolvenți de liceu nu se prezintă la Bacalaureat. Predicție: Doar un copil din doi va trece examenul

Probele au început, ieri, cu o prezență comparabilă cu cea de anul trecut. În cifre absolute, foarte probabil un copil din doi va trece examenele de la sfârșitul clasei a XII-a.

Prima sesiune a examenului de bacalaureat a debutat cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în Limba română.  Evaluarea la această probă va continua şi astăzi. Cifrele obținute de „România liberă“ arată că, anul acesta, sunt eligibili să suțină bacalaureatul un număr de 159.326 de elevi.

Dintre aceștia, circa 135.500 s-au înscris la examenul de bacalaureat. 115.900 (72,8%) sunt din seria care a terminat liceul în acest an, iar 19.500 (12,2%) sunt elevi care au absolvit 12 clase anii trecuți.  Un număr de circa 23.830 de elevi (15%), nu se prezintă la bacalaureat. –

Extrem de important de precizat – în aceste calcule nu au fost prinși elevii de 18 ani care au abandonat școala mai devreme de clasa a XII-a. Printre cauzele acestui absenteism se numără: elevii conștientizează că nu sunt pregătiți să susțină examenele, corigențele, diverse afecțiuni.

 

O serie de elevi aleg să urmeze școli posliceale de asistenți medicali sau în turism pentru care nu au nevoie de diploma de bacalaureat.
“Unii dintre elevi au sentimentul că dacă vor da examenele la toamnă, subiectele vor fi mult mai ușoare, ceea ce nu este adevărat. Acest procent al elevilor care nu se înscriu la bacalaureat  ar trebui să ne îngrijoreze dacă l-am compara cu cel de dinainte de 1989 când era aproape imposibil să pici examenul de bacalaureat. Dacă îl comparăm cu anii trecuți, procentul este aproximativ la fel”, ne-a precizat un specialist în educație. 

Mai rău ca acum șase ani

Plecând de la cifrele de mai sus putem aproxima procentul elevilor care vor lua bacalureatul în acest an. Avem un număr de 159,326  copii eligibili să susțină bacalaureatul în 2017.  Să luăm ca etalon de calcul promovabilitatea de anul trecut care a fost de  aproximativ 86.000 de elevi (ne raportăm doar la prima sesiune). 

Cum specialiștii nu se -așteaptă la fluctuații spec-taculoase ale promova-bilității față de anul trecut, ar rezulta că – în cifre absolute – anul acesta bacalaureatul va fi promovat de 54%. Anul trecut s-au prezentat 71,23% din elevii eligibili să susțină examenul de baca-laureat. Chiar dacă s-au înscris mai mulți elevi care au terminat clasa a XII-a în 2016 la bacalaureat – 114.000 raportarea s-a făcut la un număr mult mai mare de elevi elgibili, 161.000. 

Programul examenelor

În zilele de 8 şi 9 iunie va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, pe 9, 12 şi 13 iunie – evaluarea competenţelor digitale, iar pe 14-16 iunie -evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de -circulaţie internaţională.  Prima probă scrisă, la Limba şi -literatura română, va fi susţinută pe 26 iunie. Pe 27 iunie este programată proba scrisă la Limba şi literatura maternă. 

Pe 28 iunie va avea loc proba obligatorie a profilului, pe 30 iunie proba la alegere a profilului şi specializării.  Pe 5 iulie, până la ora 16.00, vor fi afişate rezultatele şi depuse contestaţiile între orele 16.00-20.00.  Între 6 şi 9 iulie vor fi rezolvate contestaţiile, iar rezultatele finale vor fi publicate pe 10 iulie. 
Înscrierea candidaţilor pentru cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat se va face între 11 şi 14 iulie. 

Pe 27 iulie urmează să se înscrie cei care au promovat examenele de corigenţe. 

Pe 21 august va fi susţinută proba scrisă la Limba şi -literatura română, pe 22 -august – la Limba şi literatura maternă, iar pe 23 august – proba -obligatorie a profilului.  Ultima probă, cea la alegere a profilului şi specializării, va avea loc pe 4 august. Între 25 şi 28 august vor fi evaluate competenţele lingvistice de -comunicare orală în Limba română, pe 28 august competenţele -lingvistice de comunicare orală în Limba maternă, iar pe 29 – 30 august competenţele digitale. În zilele de 30 şi 31 -august se va face evaluarea compe-tenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională. Rezultatele vor fi afişate pe 1 septembrie, până la ora 16.00, şi depunerea contestaţiilor se va face în aceea zi, între orele 16.00-20.00.  -Contestaţiile vor fi rezolvate între 2 și 5 septembrie, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 6 septembrie. 

BISTRIȚA. Studiu de caz

Aproximativ 550 dintre elevii din judeţul Bistriţa-Năsăud care au terminat în aceste zile liceul nu doresc să susţină examenul de bacalaureat, potrivit datelor prezentate, în şedinţa Colegiului prefectural, de către inspectorul şcolar general Camelia Tabără. Evidenţele Inspectoratului Şcolar Judeţean  arată că există 2.348 de absolvenţi de liceu, dar pentru bacalaureat s-au înscris 2.044 concurenţi, dintre care 1.802 sunt din seria curentă, iar 242 provin din seriile anterioare.

Şefa IŞJ Bistriţa-Năsăud consideră că situaţia nu este una îngrijorătoare. “Un procent de 23,2% din seria curentă nu se înscriu în bacalaureat, ceea ce aparent este un procent destul de mare, dar, analizând, practic, 209 dintre cei 546 care nu se înscriu sunt absolvenţi de seral – în general, se optează pentru seral în dorinţa de a obţine certificatul de 12 clase, şi nu neapărat examenul de bacalaureat – şi 191 sunt elevi corigenţi”, a declarat Tabără citată de Agerpres. 

ISTORIE. Chinul bacului interbelic

Bacalaureatul, de a cărui complexitate se plâng adolescenții de azi, este apă de ploaie în comparație cu dificultatea și numărul uriaș de examene pe care tinerii trebuiau să le treacă în perioada interbelică. Din istoria Colegiului Național „Emil Racoviță“ din Cluj-Napoca aflăm că în perioada interbelică instituția de învățământ organiza nu mai puțin de 18 examene.

“Ca o curiozitate, menţionăm că în anii şcolari 1931-1932 şi 1932-1933 notele au fost înlocuite, locul lor fiind luat de calificative. Prima promoţie de absolvenţi ai clasei a VIII-a (a XII-a de azi) a fost în anul şcolar 1935-1936. Absolvenţii au dat examen de absolvire a clasei a VIII-a din 8 materii şi apoi, pentru prima dată, examen de bacalaureat. Acesta a constat din 3 probe scrise (limba română, limba franceză, matematică) şi 7 probe orale: limba română, limba franceză, limba latină, istorie, geografie, filozofie şi ştiinţele naturii”.

 

Citește ziarul integral în format .PDF aici !

Cele mai citite

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă