13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialUniversitatea din București, îngrijorată de decizia lui Liviu Pop de a introduce...

Universitatea din București, îngrijorată de decizia lui Liviu Pop de a introduce manualul unic

Universitatea din București își exprimă îngrijorarea față de decizia Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) de a renunţa la manualele alternative pentru elevii din învăţământul preuniversitar şi de a reintroduce manualul unic, potrivit unui comunicat de presă remis redacției ROMÂNIA LIBERĂ.





Instituția atrage atenţia asupra impactului negativ major pe care manualul unic îl va avea asupra dezvoltării şi educării tinerilor români.

"Existenţa manualelor alternative asigură elevilor accesul la o varietate de instrumente de învăţare, lucru care permite profesorilor posibilitatea de a alege acele resurse de învăţare care răspund cel mai bine particularităţilor şi nevoilor elevilor lor.

Atragem atenţia că revenirea la manualul unic va avea ca efect major promovarea unui sistem de educaţie care va uniformiza, în loc să accentueze şi să susţină stimularea creativităţii şi a individualităţii elevului", arată reprezentanţii Universităţii din Bucureşti, prin intermediul unei declaraţii de poziţie.

Instituţia propune, pentru pentru îmbunătăţirea calităţii manualelor şcolare, câteva măsuri, printre care revizuirea instrumentelor utilizate pentru evaluarea calităţii proiectelor de manuale şcolare alternative şi adaptarea acestora la specificul nivelului de şcolarizare, chiar la specificul disciplinelor de studiu, revizuirea întregii metodologii de evaluare a calităţii proiectelor de manuale şcolare alternative, profesionalizarea evaluatorilor de manuale şcolare, prevederea unor instrumente de metaevaluare, cu ajutorul cărora să fie evaluate procesul de evaluare a manualelor şcolare, dar şi formarea autorilor de manuale şcolare.

"Considerăm că se impune un program naţional de formare a cadrelor didactice, vizionar şi care să beneficieze de finanţare sustenabilă", potrivit sursei citate.

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, luni, că peste 82.000 de exemplare ale ghidului pentru clasa a V-a au ajuns deja în 20 de judeţe, urmând ca până 8 septembrie, să fie adus în toate şcolile. Au fost tipărite 177.000 de exemplare, costurile fiind de peste 732.000 de lei.





"Compendiul introductiv pentru gimnaziu- clasa a V-a" este ghidul pe care ministerul Educaţiei l-a conceput ca înlocuitor al manualelor, care nu vor ajunge pe bancile elevilor la începutul anului şcolar.

Acesta cuprinde cele 14 discipline pentru care încă nu există manuale şi este gândit pentru primele opt săptămâni ale anului şcolar.

Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...
Ultima oră
Pe aceeași temă