4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialTrei elevi clujeni, în finala unui concurs internațional de eseuri

Trei elevi clujeni, în finala unui concurs internațional de eseuri

Trei elevi pregătiți de profesorul de limba engleză Jake Walters de la Școala Gimnazială „Elf”, s-au clasat printre primii concurenți în cadrul ediției din 2016 a „Concursului internațional de eseuri școlare și dezbatere”, competiție organizată anual de Trustul pentru Viață Sustenabilă din Marea Britanie cu scopul de a stimula elevii din toată lumea să reflecteze asupra viitorului planetei și să-și facă cunoscut punctul de vedere.

Mircea Godiac și Ilinca Frățilă, elevi în clasa a III-a, respectiv a V-a la Școala Gimnazială „Elf”, s-au clasat în categoria Finaliștilor (primii 10%), iar Ștefan Verzea, clasa a V-a, s-a clasat în categoria elevilor care au obținut Mențiune. Toți laureații sunt invitați să participe la etapa finală a concursului, care va avea loc la Dubai, în perioada 17-21 aprilie 2016, unde elevii vor avea ocazia de să-și exerseze abilitățile de dezbatere pe tema sustenabilității urbane și vor vizita zonele „eco-city” din orașele Masdar și Dubai – modele de dezvoltare urbană sustenabilă.

Iată câteva din ideile exprimate în eseurile redactate de cei doi finaliști de la Școala „Elf”:

„Am auzit că până în anul 2050, majoritatea populației va locui la oraș. Putem salva planeta dacă vom implementa idei eco în orașele noastre. Iată câteva exemple: Mașinile sunt o mare sursă de poluare. De aceea, propun să construim mașini 100% eco. Astfel, putem reduce poluarea produsă de mașini. Și dacă putem construi eco-mașini, de ce n-am fabrica și eco-trenuri?

În Copenhaga sunt 217 mile de piste de biciclete. Autoritățile plănuiesc să construiască și mai multe piste de biciclete, și își propun chiar să închidă anumite șosele traficului rutier. Vom utiliza mașinile mai puțin și vom veni la școală cu bicicleta, așa cum face profesorul meu de engleză, Mr. ­Jake. Și mie îmi place să merg cu bicicleta. Dar vouă? Am putea gândi o campanie de promovare a ciclismului în școli, mari companii, universități. Cum ar fi s-o numim LIKE BIKE?” – fragment din eseul lui Mircea Godiac, clasa a III-a. Foarte pasionat de științe, Mircea s-a clasat printre elevii distinși cu Mențiune la ediția din 2015 a aceluiași concurs, participând la etapa finală care a avut loc la Oxford, iar anul acesta s-a clasat printre finaliști, la categoria de vârstă 7-11 ani.

„Orașele au în medie 20% din suprafață acoperită cu spații verzi. Dorim ca acest procent să crească, dar suntem conștienți că nu putem renunța la șosele. Nici nu trebuie, putem dezvolta spații verzi pe acoperișurile clădirilor mai joase. Acolo putem avea mici sere unde să plantăm legume. Să nu uităm să plantăm și flori, care ne fac viața mai frumoasă și ne fac mai fericiți!” – fragment din eseul Ilincăi Frățilă, clasa a V-a – finalistă la categoria de vârstă 11-17 ani.   

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...
Ultima oră
Pe aceeași temă