10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialSport fără săli de sport. De ce nu poate fi pus în...

Sport fără săli de sport. De ce nu poate fi pus în practică planul Guvernului pentru educaţie fizică în şcoli

Patru ore de sport pe săptămână sună bine, dar nu şi în şcolile fără sală de sport, unde educaţia fizică se face pe coridoare sau la cantină.

Mai multe ore de sport pe săptămână e o propunere îmbrăţişată de inspectori şcolari şi de experţi în nutriţie sportivă. Cu toţii sunt de acord că tonusul elevilor va creşte, la fel şi performanţele lor intelectuale şi fizice. Tendinţa de îngrăşare a copiilor prea obişnuiţi cu calculatorul ar putea fi stopată dacă vor alerga mai mult pe terenul de sport.

Termenii discuţiei se schimbă însă când vine vorba de numărul profesorilor de sport, de salariile acestora, de multele şcoli fără sală de sport, de riscul ca programul elevilor să fie aglomerat.

În momentul de faţă, elevii din clase 1-7 fac două ore de sport obligatoriu, cei din clasa a 8-a fac 1-2 ore, în funcţie de şcoală, iar cei din 9-12 doar o oră pe săptămână.

Guvernul, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Tineretului şi Sportului şi-au exprimat în mod repetat, în ultimele două săptămâni, intenţia de a aduce numărul orelor obligatorii la patru, la toate stagiile. Un proiect sau o expunere de motive nu există însă sau nu a fost făcut public până acum.

Argumentele din spatele acestei propuneri pot fi extrase dintr-un proiect mai vechi de pe site-ul Ministerului Educaţiei, referitor la învăţământul primar: „La nivel european, se constată acordarea unei atenţii sporite educaţiei fizice, prin alocarea unui număr mare de ore în ţări precum Franţa, Luxemburg, Ungaria, Germania, Slovenia, Austria (cel puţin 3 ore pe săptămână). Creşterea numărului de ore de educaţie fizică reflectă importanţa care trebuie acordată sănătăţii şi dezvoltării fizice armonioase a tinerei generaţii, tot mai preocupată de tehnlogia digitală, în detrimentul sportului şi mişcării în aer liber.“

Deşi lăudabilă, comparaţia cu state vestice aduce însă în discuţie şi faptul că, spre deosebire de aceste ţări, România încă mai are foarte multe şcoli fără săli sportive sau cu spaţii total neadecvate unor activităţi sportive.

Dolj: Educaţie fizică la cantină

Inspectorul şcolar judeţean din Dolj, Niculina Lazarciuc, aşteaptă nerăbdătoare noua propunere. Entuziasmul ei aproape că ascunde problemele din judeţ.

„E foarte bine, se vede diferenţa la copiii care acum au două ore obligatorii de sport faţă de cei dinainte. Mai sunt probleme, dar unde nu sunt probleme?“ spune inspectorul. Lipsurile pe care oficialul preferă să nu le numească au fost prezentate însă pe larg în presa locală. Ziarul  Gazeta de Sud a scris recent despre săli de sport cu pereţi crăpaţi şi plini de mucegai, despre elevi care fac educaţie fizică în cantine sau despre multele şcoli care nu au niciun fel de sală de sport.

„Este nevoie de investiţii, cum să nu,“ admite şi inspectorul Lazarciuc.

Vaslui: „Elevii pot face sportul afară“

Şi responsabilii din învăţământ din regiunea Moldova salută propunerea scoaterii elevilor pe terenul de sport. Dar şi aici ar fi destule de făcut pentru ca ea să fie pusă în practică eficient, nu doar bifată într-o hârtie oficială.

„Nuuu, sigur că nu“, răspunde sec inspectorul judeţean Gabriela Plăcintă la întrebarea dacă toate şcolile din judeţ au săli de sport.  

„Există doar câteva săli de sport noi, făcute de fostul premier Adrian Năstase. Şi, dintre cele mai vechi, multe nu au condiţii din cele mai bune,“ spune oficialul, care speră ca, în timp, cei care au făcut propunerea să găsească şi soluţii.

„Oricum, jumate de an elevii pot face sportul afară“, încheie discuţia într-un ton optimist inspectorul.

Sugestie de la Bucureşti: Ore de sport în weekend

Capitala pare cea mai pregătită pentru introducerea cu succes a celor patru ore de sport, potrivit vorbelor inspectorului bucureştean pe educaţie sportivă, Laurenţiu Oprea.

Oficialul consideră foarte utilă suplimentarea orelor de sport, dar sugerează că ar fi bine ca o parte dintre acestea să fie în afara programei, pentru ca elevii să nu fie supraglomeraţi.

„Ar putea fi repartizate la baze sportive, poate chiar în weekend. Şi nu deodată, ci treptat, întâi la clasa a 5-a şi a 9-a, şi apoi la toate clasele“, a spus Oprea, potrivit căruia consultări cu inspectorii pe educaţie sportivă au fost programate pentru următoarele zile.

Nutriţionist: „Nu e de ajuns să dea din mâini şi din picioare“

Doctorul în nutriţie sportivă Şerban Damian consideră iniţiativa excepţională, dar are câteva recomandări: „Cele două ore sunt insuficiente. Dar nu e de ajuns ca elevii doar să dea din mâini şi din picioare. E nevoie de concursuri sportive, de competiţii, de jocuri, dar şi de educaţie în primul rând în familie în ce priveşte alimentaţia şi mişcarea.“

Doctorul a vorbit şi despre condiţiile precare din unele unităţi şcolare: „Ştiu cazuri unde elevii fac sportul pe coridor. E total aberant. Dar, dincolo de aceste probleme, nici să se lungească această propunere până se rezolvă totul. E o idee bună, dar trebuie pusă bine în aplicare.“

Sindicatele: Nu avem destul săli de sport

Înainte de dublarea orelor de sport, Guvernul trebuie să investească masiv în săli de sport, insistă şi reprezentanţii sindicatelor.

„Cele mai multe şcoli din România nu au săli de sport moderne unde elevii pot desfăşura activităţi. Când se mai încălzeşte afară, copii pot ieşi în curtea şcolii să facă sport, dar iarna acest lucru nu este posibil. În ţările civilizate, sălile de sport sunt dotate şi cu bazine de înot, astfel ca elevii să poată avea cât mai multe activităţi sportive. Aşa este normal să fie şi în România”, consideră preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hancescu.

Cele patru ore există, în momentul de faţă, doar pe hârtie. Inspectorii şcolari nu au fost consultaţi, nu ştiu dacă se va modifica programa, dacă elevii vor sta mai mult la şcoală sau dacă cel puţin o parte din aceste ore vor fi ţinute în baze de sport externe sau în weekend. Ministerul Educaţiei a cerut timp pentru a răspunde întrebărilor „României libere“.

Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...
Ultima oră
Pe aceeași temă