21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialSindicaliștii din învățământ vor picheta sediul Guvernului, săptămâna viitoare. Ei cer demisia...

Sindicaliștii din învățământ vor picheta sediul Guvernului, săptămâna viitoare. Ei cer demisia de onoare a Executivului

Sindicaliștii din învățământ vor picheta sediul Guvernului, în 18 și 19 aprilie, în semn de protest la Legea de salarizare în sistemul bugetar, a anunțat, marți, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ.

Sindicaliștii consideră că Legea de salarizare în sistemul bugetar „se dovedește a fi o normă inechitabilă”, potrivit unui comunicat de presă remis redacției. Astfel, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ precizează că Legea „nu rezolvă marile discrepanțe în salarizarea personalului bugetar”. Mai mult de atât, din grilele de salarizare propuse de Guvernul Cioloș reiese că, pentru anumite categorii de cadre didactice și pentru personalul didactic auxiliar, salariile sunt mai mici decât cele actuale.

Astfel, educatoarele și învățătorii debutanți vor primi un salariu cu  7% mai mic, profesorii debutanți, informaticienii IA, administratorii gradul I- un salariu cu 6% mai mic, iar învățătorii și educatoarele cu studii medii vor avea salarii reduse cu până la 29%.

Reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ atrag atenția că deși se înregistrează și creșteri salariale pentru anumite categorii de profesori, alte categorii rămân „la nivelul actual”.

 

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ nu poate fi de acord cu salariile propuse pentru învățătorii și educatoarele cu studii medii care riscă să rămână la același nivel pentru o perioadă nedefinit de mare, din cauza modului în care este concepută grila. De asemenea, salariile umilitoare propuse pentru debutanți sunt „un îndemn” pentru tinerii performanți să fugă de învățământ”, mai precizează sursa citată.

Sindicaliștii cataloghează salarizarea drept „umilitoare”, în raport cu alte categorii de bugetari.

„Am informat în mod public că, după majorarea salarială de aproximativ 25% din anul 2015, salariul unui profesor debutant este de  cca.1100 de lei net, iar al unui profesor la final de carieră este de  aproximativ 2400 lei. Dacă un salariu de 1100 lei net- al unui profesor debutant- este mult prea mare și Guvernul Cioloș a înțeles că trebuie să îl reducă cu 6%, iar un învățător debutant trebuie să primească salariul minim pe economie, Federația Sindicatelor Liberedin Învățământ cere ca actualul Guvern să își dea demisia de onoare”, precizează reprezentanții sindicatului.

Ei mai adaugă că „un guvern care propune o astfel de grilă pentru salariile cadrelor didactice, care nu a investit fonduri în dezvoltarea sistemului educațional, pentru modernizarea bazei didactice a unităților de învățământ, mai ales a celor din mediul rural, pentru a oferi șanse egale la un învățământ de calitate pentru toți elevii,  trebuie să plece”.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă