15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialPatru pe loc, la concursul pentru validarea doctoratelor. Cine îi va alege...

Patru pe loc, la concursul pentru validarea doctoratelor. Cine îi va alege pe judecătorii lui Ponta și Oprea

În aceste zile, se depun candidaturile pentru cei care doresc să obțină calitatea de membru în Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Acesta este un organism care joacă un rol foarte important în acordarea și retragere titlurilor universitare. Alegerile sunt cu atât mai importante și este imperios ca ele să se desfășoare corect și transparent, cu cât, în ultimii ani, asupra unor oameni politici din România au planat suspiciuni că și-au luat doctoratul prin plagiat.

Alegerile vizează doar calitatea de membru al CNATDCU, urmând ca, ulterior, din rândul acestora, să se aleagă și membrii Consiliului Director. Structura CNATDCU are cinci domenii de activitate: Matematica și științe ale naturii, Științe inginerești, Științe biologice și biomedicale, Științe sociale, Științe umaniste și arte. Acestea, la rândul lor se subdiviziează într-un total de 35 comisii de specialitate şi 77 domenii fundamentale.

Astfel, vorbim de un număr de aproximativ 350 de membri ai CNATDCU. Pentru aceste poziții de membru al CNATDCU, până la data de 30 aprilie,  s-au înscris un număr de aproximatv 1.200 de candidați, ceea ce arată că există deja o concurență de 3,5 candidați pe loc. Înscrierile se pot face până în 3 mai.

Dosarele de candidat vor fi analizate de către o comisie de profesori și cercertori din România și străinătate, distinctă. pentru fiecare din cele 35 de comisii de specialitate ale CNATDCU.

Comisia de Științe Juridice, verdict pentru Ponta și Oprea 

Extrem de importanți sunt membrii “Comitetului de selecție pentru Comisia de Științe Juridice”. În Comisia de Științe Juridice, s-ar putea tranșa acuzațiile de plagiat din tezele de doctorat ale lui Victor Ponta și Gabriel Oprea. Aceștia au obținut titlul de doctor la Facultatea de Drept a Universitatii București, dar în amblele cazuri există ssupiciuni de plagiat. Flavius Baias, Mircea Duțu, Florin Strețeanu și Constantin Dorin Valentin sunt cei patru profesori care vor analiza dosarele candidaților și vor decide componența Comisiei juridice a CNATDCU.

Citește și: Interviu exclusiv cu noul șef al CNATDCU

Flavius Baias este conferențiar universitar și Decan al Facultății de Drept din Universitatea București. În iunie 2012, în plin scandal al plagiatului lui Victor Ponta, profesorul Baias a demisionat din poziția de decan. Decizia venea la o zi după ce Facultatea de Drept decisese, în ședința de Consiliu, să nu analizeze acuzațiile de plagiat aduse tezei de doctorat a premierului Victor Ponta:“Am fost în total dezacord în Consiliul, de aceea mi-am dat demisia, pentru că cred în onoarea academică şi în prestigiu”, spunea Baias, la acea dată.

Mircea Duțu este director al Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu”, al Academiei Române. A absolvit Facultatea de Drept a Universtății București în 1981 și a devenit doctor 11 ani mai târziu. A fost bursier în țară și Occident.

Florin Strețeanu este profesor în Departamentul de Drept public la Universitatea Babeş-Bolyai. Este doctor din anul 1998. A fost Profesor invitat la Universităţile din Limoges (2003-2008), Strasbourg III (2003), Reims (2001), Zaragoza (2001, 2005). În martie 2016, potrivit gds.ro, Florin Strețeanu și profesorul Radu Chiriță, de la Facultatea de Drept a Universități „Babes-Bolyai“, au criticat vehement ceea ce ei denumesc „copierea grosolană și lipsită de cel mai elementar simț deontologic“, făcută de actualul procuror general al Parchetului Curții de Apel Craiova, Elisabeta Drăguț, dintr-o monografie intitulată „Răspunderea penală a persoanei juridice“, pe care aceștia au publicat-o cu ceva vreme în urmă la Editura Rosetti. În 2013, a fost propus pentru funcţia de judecător din partea României la CEDO.

Constantin Dorin Valentin, profesor de drept la Facultatea de Vest din Timișoara, este al patrulea membru în Comitetul de selecție pentru Comisia de Științe Juridice a CNATDCU.

Citește și: Excluisv. Ponta a intrat în Baroul București prin fals

Istoria plagiatului lui Ponta

Victor Ponta a fost acuzat că a plagiat în lucrarea de doctorat în 2012 de către revista științifică Nature. Universitatea București, unde Ponta a obținut titlul de doctor, a confirmat plagiatul. Miniștrii Educației din guvernul Ponta au refuzat să îi suspende lui Ponta titlul de doctor, iar după căderea acestui executiv s-a constatat lipsa unui cadru legal clar și coerent. Potrivit unor documente prezentate în exclusivitate de România liberă, Victor Ponta a intrat în Baroul București fără examen, doar pe baza titlului de doctor. Un verdict oficial de plagiat semnat de ministrul Educației, care l-ar deposeda pe Ponta de acest titlu, ar putea determina un lanț de probleme pentru fostul premier. În primul rând, o acuzație de fals intelectual și returnarea unor sume de bani importante pe care acesta le-a câștigat ca avocat.

De asemenea, fostul premier Gabriel Oprea este acuzat că a plagiat în lucrarea sa de doctorat. Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, a și anunțat că, în opinia sa, lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, este un plagiat, zeci de pagini fiind ”copiate integral”. Oprea a fost acuzat că, în calitate de conducător de doctorate, a girat alte lucrări de doctorat suspecte de plagiat. 

 

 

 

Cele mai citite

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Președintele argentinian, Javier Milei, l-a numit „ asasin” și „ terorist” pe omologul columbian, Gustavo Petro

Diplomații argentinieni vor fi expulzați din Columbia după o serie de insulte din partea preşedintelui argentinian, Javier Milei, care l-a numit "asasin" şi "terorist"...
Ultima oră
Pe aceeași temă