11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialOpinia psihologului: Cum să petreceți Paștele fără conflicte în familie

Opinia psihologului: Cum să petreceți Paștele fără conflicte în familie

De sărbători, încărcătura emoțională este mai puternică, astfel că ajungem la conflicte tocmai când ar trebui să dăm dovadă de bunătate, iertare, iubire și înțelegere. Cum putem avea un Paște într-adevăr fericit?

SMS-uri, e-mail-uri, cartonașe colorate pe Facebook, magazine brand-uite și câte și mai câte. Peste tot vedem și auzim „Paște fericit!“, „Fie ca sărbă-toarea să aducă…“, „De sărbători să ai…“. Multe elemente sunt construite în jurul sărbătorii și urările parcă responsabilizează momentul pentru starea noastră de bine. Sărbătoarea este în noi! E o metaforă frumoasă, însă vă invit ca în rândurile următoare să o privim din mai multe ipostaze.    

Pe lângă componenta religioasă pe care fiecare o trăiește într-un mod personal și intim, toată organizarea aceasta din jurul sărbătorilor, în general, ne îndepărtează uneori de cea mai importantă persoană: noi înșine.

Se fac proiecții, ne așteptăm să fie totul pregătit după un tipic anume și parcă punem totul pe butonul de „așteptare“ cu mesajul: „După Paște!“.

Ritualul de pregătire are și el farmecul lui și este o sărbătoare în sine: ne amintim cum mamele noastre sau bunicile ne cumpărau haine noi de Paște, cum curățau și împrospătau casele, cum pregăteau mâncarea și ne spuneau adesea: „Nu vă certați în Săptămâna Mare, e păcat!“.

La fiecare dintre noi ritualul are un farmec anume în amintire. Câți dintre noi păstrăm o tradiție în acest sens este un alt subiect și nu vreau să ne îndepărtăm de la ideea de bază a articolului: cum ești tu de Paște, nu neapărat cum este Paștele în jurul tău.   

Desigur, nu este ușor să rămânem conectați la noi înșine când vitrinele ne invadează cu cel puțin o lună înainte, iar ofertele la orice sunt atașate sărbătorii. E din ce în ce mai greu să rămânem racordați direct la specificul și rostul sărbătorii. Totuși: de Paște, fii tu oferta specială! De Paște, fii tu fericit, nu lăsa responsabilitatea aceasta în grija unui context anume.

Ați observat că, deși îndemnurile sunt la bunătate, iertare, iubire, înțelegere și grijă față de aproape, în realitate sunt situații în care oamenii se ceartă tocmai atunci? Pentru că ne raportăm diferit la sărbătoare; avem așteptări diferite; atunci când suntem opriți din cotidianul nostru după care ne ascundem de noi înșine, aducem la suprafață felul nostru de a fi și de a comunica în mod direct; de sărbători încărcătura emoțională este mai puternică; îndemnul de a fi bine de sărbători pare să-i responsabilizeze pe alții: „Mi-ai stricat sărbatorile!“ sau „Ai grijă cum te comporți, nu mă supăra de sărbători!“ – și atunci posibilitățile să izbucnească un conflict cresc. Daca însă obiectivul meu este să mă simt bine și să iau lucrurile cum vin, am șanse să fiu mai relaxat și să transmit și celor din jur această stare de bine. 

A fi bine nu implică o stare de alertă: e musai să fiu bine că așa scrie pe afișele publicitare și pe cartonașele de pe Facebook.  

Sărbătoarea din interior

O perspectivă din care vă invit să privim sărbatoarea este din interior către exterior. Atenție însă și la ce și cum lăsăm din exterior să vină către interior. 

Mai concret: ce aleg să fac de sărbători să fie în acord cu ceea ce simt; ce aleg să accept din exterior – reclame cu invitații la cumpărături, sms-uri, tag-uri, planuri comune – să fie în acord cu ceea ce simt cu adevărat.

Am nevoie să fac lucrul acesta? Am nevoie să cumpăr obiectul acesta?

Ce înseamnă pentru mine sărbătoarea Paștelui din punct de vedere spiritual, din punct de vedere al unei minivacanțe, în context de familie și/sau persoane foarte apropiate mie?

Cum mă simt eu? De ce am nevoie? Cum le transmit celor din jur nevoile și așteptările mele fără să-i responsabilizez pe ceilalți sau evenimentul pentru starea mea de bine? Cum pun limite când îmi este invadat spațiul de care am nevoie?        

Ei bine, în final, sărbătoarea aceasta de a fi bine cu mine este un prilej zilnic, dar poate că grijile cotidiene nu ne permit acest privilegiu în egală măsură ca zilele libere. Și atunci sărbătoarea Paștelui, pe lângă componenta spirituală și emoția de a fi împreună cu cei apropiați, vine și cu șansa de a ne îndepărta pentru scurt timp de cotidian, dar nu de noi înșine, dimpotrivă, să venim mai aproape de ceea ce simțim și considerăm că ne aduce împlinire și bucurie. Căci, în final, Paștele începe cu un mesaj foarte puternic și de netradus: „Bucurați-vă!“. 

Paștele este un prilej de a ne aduna în suflet și în gând toate motivele de bucurie, începând cu faptul că am deschis ochii și am văzut Soarele. Să simțim tot ce ne înconjoară și să ne oferim răgaz să luăm lucrurile, chiar și pentru scurt timp, așa cum curg.

Să fii fericit de Paște, drag cititor!   

Nicoleta Larisa Albert este trainer, psiholog, psihoterapeut în formare în psihodramă clasică şi dezvoltă programe pentru părinţi şi profesori. Este mama a patru copii, aflaţi în grădiniţă, şcoala primară şi liceu, în învăţământul de masă.

 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă