10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialMinistrul Educației a aprobat înființarea Consiliului de Etică și Management Universitar

Ministrul Educației a aprobat înființarea Consiliului de Etică și Management Universitar

Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a aprobat constituirea Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU) și Regulamentul de organizare și funcționare a acestui organism, care va avea un rol consultativ în cadrul Ministerului.

Potrivit unui comunicat transmis joi de Ministerul Educației, rolul Consiliului de Etică va fi dezvoltarea culturii etice și a integrității în universitățile din România.

Noul Consiliu va determina și sprijini universitățile să pună în practică, în mod organizat, transparent și eficient, politicile de etică și integritate universitară, în conformitate cu prevederile legislației în domeniu.

"Consiliul de Etică și Management Universitar se pronunță asupra litigiilor de etică universitară și analizează cazurile referitoare la abateri de la normele de etică și management universitar, în urma sesizărilor făcute de persoane fizice/ juridice sau prin autosesizare, după ce subiectul lor a fost analizat în cadrul facultății/ universității. Termenul de investigare a sesizărilor este de 3 luni de la data înregistrării acestora", afirmă sursa citată.

Consiliul de Etică și Management Universitar are 11 membri, desemnați autonom de Consiliul Național al Rectorilor, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior, Consiliul Național al Cercetării Științifice, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare și de federațiile naționale studențești.

"Cu excepția reprezentantului organizațiilor studențești, membrii CEMU trebuie să fie cadre didactice și cercetători, având cel puțin titlul de conferențiar sau cercetător științific II ori titluri echivalente obținute în străinătate. Mandatul membrilor este de 4 ani, indiferent de eventuale întreruperi. Ulterior constituirii, consiliul își va alege președintele și vicepreședintele și va numi un secretar general", precizează comunicatul Ministerului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Pericol de inundații în mai multe județe din România! Hidrologii au emis cod galben și portocaliu

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marţi, o avertizare Cod portocaliu de viituri, ce vizează până miercuri dimineaţa râuri...

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...

Activiști germani pentru climă, condamnați la închisoare pentru că au pulverizat împroșcat cu vopsea pe Poarta Brandenburg

Un tribunal german a condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare trei activiști pentru climă care au pulverizat vopsea portocalie pe coloanele emblematicei...
Ultima oră
Pe aceeași temă