10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialMinistrul Educației: Teza de doctorat a șefei DNA nu va fi reanalizată....

Ministrul Educației: Teza de doctorat a șefei DNA nu va fi reanalizată. Există deja o decizie luată de CNATDCU

Ministrul Educației, Pavel Năstase, a declarat, marți, pentru Mediafax, că lucrarea de doctorat a șefei Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, nu va fi reanalizată, întrucât există deja o decizie a CNATDCU.

Întrebat dacă va cere reanalizarea lucrării șefei DNA, Pavel Dumitru a precizat: „Nu, pentru că deja există o decizie a CNATDCU şi eu nu vreau să revin asupra unor decizii care au fost luate anterior. Vreau să construiesc în cadrul ministerului ceea ce este necesar, aşa cum am spus la început, pentru a preveni plagiatul”.

Miercurea trecută, întrebat de jurnaliști despre activitatea CNATDCU şi situaţia tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, ministrul propus al Educației a răspuns:

„Cine analizează dacă o teză de doctorat este plagiat dacă nu sunt specialiştii în domeniul respectiv. Comisia CNATDCU este o comisie la nivel naţional unde sunt reprezentanţi din toate domeniile de studii. Este greu ca un expert din această comisie, cu tot respectul, care este matematician sau fizician să voteze pentru o teză din domeniul Dreptului”, a spus Pavel Năstase.

În 8 decembrie, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis că procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu a plagiat în lucrarea de doctorat. La acel moment, CNATDCU arăta că retragerea titlului de doctor ar fi o decizie excesivă şi neadaptată.

„Comisia de Știinte Juridice a fost de acord cu verdictul Comisiei de experți. Teza prezintă 20 de pagini posibile de plagiat, sunt fraze care nu sunt originale, dar nu sunt elemente care afectează teza în sine. Propunerea de a aplica sancțiunea de retragere a titlului de doctor ar fi excesivă, așa că propunem menținerea titlului de doctor. În teză nu este vorba de pagini copiate, s-au preluat lucruri de mică importanță sau definiții. Au fost preluate idei generale, 4 la sută din teză”, a precizat șeful Comisiei Juridice, Mircea Bob.

„Teza prezintă unele pasaje preluate neautorizat, sunt pagini care ar putea cădea sub acuzația de plagiat reprezintă 20 de pagini din teză, adică patru la sută. Se constată o culpă în construcția demonstrației tezei de doctorat, însă trebuie luate în cauză circumstanțe specifice și trebuie spus că proporția afectează o mică parte a tezei, fiind vorba de fraze care nu conțin idei originale. Este vorba de preluarea unor fraze constituite din generalități sau prezentări destinate vulgarizării ideilor juridice, fără aport conceptual specific”, a mai explicat Mircea Adrian Bob.

O teză de doctorat este formată din două părți. Prima parte este dedicată prezentării stadiului la care s-a ajuns în domeniul de cercetare a tezei de doctorat, iar în această primă parte nu pot exista elemente de originalitate, dar desigur trebuie citate surse; partea a doua trebuie să copnțină elemente de originalitate care reprezintă contribuția științifică a autorului.

În cazul în care în a doua parte se constată și 1 la sută plagiat, atunci nici un verdict nu poate fi altul decât plagiat în ansamblul lucrării. În cazul lucrării Laurei Codruța Kovesi, pasajele preluate s-au regăsit în prima parte a lucrării și nu în cea de-a doua, unde trebuie să fie aportul științific al lucrării. 

 

 

Cele mai citite

Ciolacu apare alături de candidata Gabriela Firea și o laudă că “știe administrație”

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, o laudă pe Gabriela Firea, care a devenit, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei. "Decizia...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Renunțarea la candidatul unic PSD-PNL poate declanșa criza politică. Luptele electorale din interiorul Coaliției pot afecta Guvernul

Președintele Klaus Iohannis, aflat acum în Coreea de Sud, pare să fie îngrijorat de modul cum va evolua relația PSD - PNL după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă