11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialManualele de religie seamănă DISCORDIE între minister, societatea civilă şi Biserică

Manualele de religie seamănă DISCORDIE între minister, societatea civilă şi Biserică

26 de organizaţii non-guvernamentale au cerut Ministerului Educaţiei să aducă în dezbatere publică manualele de religie, întrucât promovează intoleranţa, după ce Ecaterina Andronescu a declarat că se va consulta în continuare cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe pentru stabilirea conţinutului orelor dereligie.

Războiul dintre Patriarhia Română şi societatea civilă continuă, după ce mai multe organizaţii nonguvernamentale au trimis Ministerului Educaţiei o scrisoare deschisă în care cer restabilirea dialogului privind conţinutul manualelor de religie şi deschiderea unei dezbateri publice pe acest subiect.

Scrisoarea survine pe fondul declaraţiilor de zilele trecute ale ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care a specificat că ministerul va conlucra cu Biserica pentru îmbunătăţirea programei de religie. Pe de-o parte, cele 26 de organizaţii semnatare consideră că  formulările pe care le conţin manualele favorizează demodernizarea gândirii, întrucât încurajează intoleranţa, xenofobia şi neîncrederea în educaţia ştiinţifică.

Pe de altă parte, Biserica Ortodoxă  acuză una dintre organizaţiile semnatare, Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR), că intimidează directorii de şcoli. Recent, ASUR  a demarat o campanie de informare a elevilor şi părinţilor privind participarea la orele de religie din şcoală, explicând că, dacă nu există acordul explicit al elevului şi/sau al părintelui pentru înscrierea la ore, directorii de şcoală pot fi acţionaţi în instanţă, conform Codului Penal – articolul privind abuzul în serviciu.

În replică, Patriarhia Română a condamnat acţiunea ASUR, explicând, pe pagina online oficială, că oganizaţia „dezinformează şi intimidează directorii şcolilor publice” şi a cerut Ministerului educaţiei „să intervină pentru respect”. Astfel, BOR a susţinut că şcoala nu este obligată să ceară acordul părinţilor pentru participarea copiilor la ora de religie, citând din Legea Educaţiei naţionale, care stipulează că religia este parte a trunchiului comun şi că elevii au dreptul să participe la orele de religie în funcţie de cultul/confesiunea căreia aparţin şi că, dacă aleg să nu stea la cursuri, trebuie să facă o cerere în care să specifice acest lucru.

Scandalul dintre ASUR şi Patriarhia Română a izbucnit la începutul lunii septembrie, când ASUR  a acuzat că manualele de religie aprobate de ministerul Educaţiei promovează intoleranţa religioasă şi a cerut retragerea lor de pe piaţă. Pe de altă parte, Ministerul a precizat că nu poate retrage manualele, pentru că există deja în librării.  

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă