15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialLiviu Pop dă vina pe Guvernul Cioloș, pentru manualele de sport și...

Liviu Pop dă vina pe Guvernul Cioloș, pentru manualele de sport și dirigenție: Programele s-au aprobat anul trecut, când ministru era Adrian Curaj

Ministrul Educației, Liviu Pop, a făcut, luni, noi precizări privind lista manualelor școlare pentru învățământul gimnazial, precizând că programele s-au aprobat în 2016, în Cabinetul Dacian Cioloș.

„Aceste programe școlare s-au aprobat anul trecut, iar programele școlare au fost în concordanță cu programele cadru pe care anul trecut, în aprilie, Guvernul Cioloș, era ministru al Educației Adrian Curaj, a aprobat planul cadru pentru tot învățământul gimnazial. Noi nu am făcut altceva decât să punem în aplicare ordinul de ministru, care spune clar că pentru orice disciplină pe care poate să o aibă copilul în învățământul primar și nu numai trebuie să existe manual. (…) Eu nu pot să vin acum să modific aceste planuri cadru și nici programele școlare, pentru că a fost o dezbatere amplă și este împotriva legii să fac acest lucru”, a declarat Liviu Pop, luni dimineața, la postul Antena3.


Citește și:  Nou experiment PSD pe Educație. Manualele lui Liviu Pop, de sport și dirigenție, vor costa școlile zeci de mii de lei

Inițiativa lui Liviu Pop de a introduce 40 de manuale de sport s-a făcut, peste nopate, în afara oricărei dezbateri publice.


Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, vrea manuale școlare pentru diverse sporturi, de la atletism, badminton, dans sportiv, baseball, gimnastică artistică, judo şi până la lupte greco-romane, hochei pe gheaţă, hochei pe iarbă, softball şi yachting, informează News.ro.

Pop a postat acest lucru vineri seară pe contul său de Facebook, „pentru informarea celor care încă nu au aflat". În enumerarea de 118 titluri şi materii, pe lângă controversatul manual de Educaţiei Fizică, se regăsesc 40 cu titulatura "Pregătire sportivă practică" la diverse sporturi.



 

 Vineri, după ce anunţul său privind manualul de Educaţie Fizică pentru gimnaziu a provocat reacţii critice atât din partea asociaţiilor de părinţi, cât şi pe reţelele de socializare, ministrul a susţinut şi necesitatea manualului de „Consiliere şi orientare", un substitut al orei de dirigenţie, iar la sfârşitul zilei a postat întreaga listă a materiilor despre care susţine că ar necesita şi manuale.

„Pentru informarea celor care încă nu au aflat. LISTA programelor şcolare pentru învăţământ gimnazial la care trebuie să existe manuale şcolare", este preambulul ministrului la lista de 118 titluri destinate învăţământului gimnazial. Cele mai numeroase sunt cele care se referă la pregătirea sportivă şi practică, pentru sporturi diverse, din înşiruire nelipsind baseballul, softballul, hocheiul pe gheaţă şi hocheiul pe iarbă, manuale separate de gimnastică artistică feminină şi gimnastică artistică masculină, lupte greco-romane şi lupte libere, enumerarea încheindu-se cu yachtingul. Cinci poziţii sunt dedicate pregătirii pentru schi: alpin, biatlon, fond, orientare şi sărituri. Nu lipsesc nici orientarea sportivă şi polo-ul.

Lista prezentată de ministrul Educaţiei mai include Limba şi literatura română, Limba şi literatura română pentru şcolile cu predare în limba maghiară, limba şi literatura diverselor minorităţi naţionale, inclusiv croată, rromani, cehă, rusă, sârbă ucraineană. O altă secţiune este cea de limbi moderne, de unde nu lipsesc spaniola, turca, chineza şi japoneza.

De asemenea, sunt menţionate manualele de Istoria şi tradiţiile fiecărei minorităţi în parte, manualele de Religie pentru toate cultele recunoscute. Şi manualele de Educaţie muzicală sunt destinate fiecărei minorităţi în parte. Acesora li se adaugă manualele de Informatică şi cele ale materiilor curente: Matematică, Fizică, Chimie, Biologie, Geografie.

Cele mai citite

PSD Livrează: Pensiile înainte de Paște în 2024

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a decis ca, în 2024, cu ocazia Paștelui Ortodox, pensiile pentru cei aproximativ 5 milioane de pensionari din România...

Nicuşor Dan şi Dreapta Unită au depus candidaturile la Bucureşti

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi-a depus joi candidatura pentru un nou mandat, iar alături de el s-au aflat liderii Alianţei Dreapta Unită, care au...

Comerţul agroalimentar al Uniunii Europene, excedent de cinci miliarde de euro în ianuarie 2024

Comerţul agroalimentar din UE a înregistrat o evoluţie pozitivă în luna ianuarie 2024, conform celui mai recent raport lunar privind evoluția importurilor și a...
Ultima oră
Pe aceeași temă