Kelemen Hunor: UDMR a obținut reînființarea Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș

de Mihai Diac , 11 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 22:49, 11 septembrie 2017
Kelemen Hunor

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, luni seară, după festivitatea de deschidere a clădirii noului liceu teoretic cu predare în limba maghiară "Nemeth Laszslo" din municipiul Baia Mare, că retrocedarea clădirii și transformarea acesteia într-o școală arată implicarea autorităților locale și reprezintă un exemplu pozitiv, informează Agerpres.

"Înainte de orice, este o realizare extraordinară și un exemplu pozitiv ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă în Baia Mare, pentru care vreau să transmit mulțumiri celor care au fost parteneri, autoritățile locale și nu numai, că uite se poate dacă vrei și dacă vrei și te gândești la viitorul comunității, se pot înfăptui și lucruri bune", a spus Kelemen Hunor.

Acesta consideră că greșelile învățământului românesc au fost cauzate de numărul mare de miniștri care au trecut pe la Ministerul Educației.

"În învățământul românesc sunt enorm de multe probleme despre care trebuie să vorbim. Și dacă ne gândim că în 27 de ani am avut 24 de miniștrii și mulți dintre acești miniștri au dorit să dea o direcție învățământului, vă dați seama cât de coerent a fost sistemul și de aici lucrurile pleacă spre foarte multe nemulțumiri. În momentul în care nu reușești să pui cărțile pe masa copiilor în momentul începerii cursurilor, poate că nu există în nicio țară civilizată să nu tipărească la timp cărțile (...). Competiția de pe piață este extrem de importantă, dar să stai după contestații luni de zile și chiar ani și să nu reușești să tipărești aceste manuale este extrem de defectuos", a susținut Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a subliniat că alocarea a 6% din PIB învățământului este esențială.

"Alocarea de 6% din PIB este esențială, cred că treptat trebuie să ajungem la această alocare, nu de la o zi la alta, să existe această alocare de 6% din PIB pentru învățământ. Un învățământ subfinanțat, un învățământ fără finanțarea necesară niciodată nu va fi competitiv pe o piață europeană, internațională. Aici, noi nu suntem într-o competiție unii cu alții în România", a adăugat Kelemen Hunor.

Acesta a adus în discuție și situația Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș și s-a arătat optimist cu privire la redeschiderea cursurilor până la sfârșitul anului.

"Nu trebuie să arătăm cu mâna sau cu degetul spre nimeni. Până la urmă, toți împreună reușim să corectăm lucrurile, iar dacă permanent căutăm vinovații, nu vom reuși să depășim acest moment. Noi mai avem o nemulțumire în 2017, nemulțumire care nu este legată de orașul Baia Mare, e legată de Liceul Romano-Catolic de la Târgu Mureș, care a pierdut personalitatea juridică. Prin diferite pretexte s-a ajuns la o soluție inacceptabilă, dar până la urmă s-a desființat o școală și asta e lucrul cel mai grav. Și noi am spus că vom reîncepe, probabil în câteva săptămâni, și probabil spre sfârșitul anului vom iniția reînființarea liceului romano-catolic (...). Scopul nostru este de a urma exemplul bun din Baia Mare", a mai declarat Kelemen Hunor.

Președintele UDMR a arătat că alături de liderii români va pleda pentru menținerea învățământului în limba maghiară și română din Ucraina, după ce Rada de la Kiev a anunțat recent suspendarea învățământului în limbile minorităților care trăiesc în această țară.

"Suntem solidari cu frații noștri maghiari și prietenii noștri români din Ucraina și dacă se poate, în limitele posibilităților noastre, pentru că suntem o formațiune politică din țara noastră, România, totuși cerem sprijinul președintelui Poroșenko (președintele Ucrainei — n.r.) de a nu promulga această lege și a ne folosi de toate instrumentele constituționale din țara vecină de a fi alături de cei care nu gândesc în mod european împotriva minorităților. Și aici e vorba și de maghiarii din Ucraina", a spus Kelemen Hunor.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a fost însoțit la deschiderea Liceului teoretic "Nemeth Laszlo" din municipiul Baia Mare de președintele Parlamentului din Ungaria, Kover Laszlo, secretarul de stat în Ministerul Educației Naționale, responsabil pentru învățământul în limba minorităților, Kovacs Iren Erzsebet, și de viceprimarul municipiului Baia Mare, Vida Noemi.

Comentarii

 • Emil Alus

  13 septembrie 2017 16:49

  Lasati copii, unguri si romani, sa invete in rigorile romano-catolice. In disciplina si rigorile Vestice. Este mai mult decat binevenit acest Liceu Romano-Catolic la Tg Mures. Prof. Emil Aluas, Activist Politic, Presedinte-Fondator, Fundatia PRO WEST, Cluj-Budapesta. Blog emilaluas.blogspot.com

  raspunde comentariului
  • Mihai

   14 septembrie 2017 17:46

   Suntem lamuriti de "rigorile romano-catolice" si de "disciplina si rigorile Vestice" - corect se scrie "vestice". Nu era nevoie sa le elogiati, au fost destule cazuri de pedofilie si atacuri cu arme, in aceste scoli! Liceul putea fi infiintat fara ilegalitati, nimeni nu ar fi avut ceva impotriva. Ce interes slujiti?

   raspunde comentariului
 • Gargantua

  13 septembrie 2017 7:58

  Felicitari maghiarilor pentru ca se bat pentru etnicii lor. Felicitari guvernului de la Budapesta ca sprijina actiunile maghiarilor de peste hotare. Aromanii nostri dispar de la un deceniu la altul, basarabenii vorbesc limba moldoveneasca, ucrainienii inchid scolile romanesti iar diaspora din occident e contra PSD deci nu merita atentia lui Dragnea decat cu restrangerea sectiilor de votare.

  raspunde comentariului
 • Daca ai un strop de onoare,

  13 septembrie 2017 3:23

  fa bine si retrage-ti acuzatiile si insultele pe care le-ai aruncat impotriva Romaniei!

  raspunde comentariului
 • Roman

  12 septembrie 2017 10:32

  Asta-i o dovada elocventa a prostiei colosaleimense, dar in acelasi timp tipice, a politicii externe romanesti Daca inchiderea acestui liceu a fost justificabila, atunci justific-o. Dar se pare ca nu. Drept urmare1 Romania ii linge pe unguri acum in c u r, pentru a putea intra in OCDE si2 i-a dat apa la moara ucrainienilor, care au inchis toate scolile romanesti din Ucraina, finantate, se pare, de guvernul roman. Acum boii din Romania asteapta ca ungurii si ucrainienii sa se certe, dar ei se vor impaca, iar Romania va ramine de ca-cat, chiar daca a acceptat acum redeschiderea acelui liceu.

  raspunde comentariului
 • Ildico

  11 septembrie 2017 23:36

  Felicitari maghiarilor pentru ca se lupta pentru invatamantul in limba materna. Halal guvernantilor romani care lasa diaspora romana in bratele strainilor pentru mai importanta este descriminarea faptelor lor ilegale inca acum dar legale incetul cu incetul.

  raspunde comentariului
  • Cam incoherenta,

   13 septembrie 2017 3:30

   dar caustica! Maghiarii au o multime de scoli in limba materna, asa incat nu este nevoie sa se lupte pentru ele! Atata doar ca trebuie sa nu recurga la ilegalitati, ca in cazul aflat in disputa, la Targu Mures! Ar fi bine ca si in Ungaria sa existe scoli in limba materna a minoritatilor, dar afla ca nu prea exista! La asa-zisul liceu roman din Gyula se fac doar doua ore de limba romana pe saptamana. Poate scrii ceva si pe site-urile de acolo, ce zici??

   raspunde comentariului
   • Ildica

    13 septembrie 2017 8:02

    Si ce insinuezi...ca daca ar fi 400 de scoli romanesti in jurul Cernautiului si s-ar inchide una...ai nostri sa stea cu mainile-n san? Ba si pentru o scoala trebuie sa te lupti. Ce legalitate? Scolile romanesti functioneaza legal fara avize sanitare si contra incendiilor? Sa fim asadar legali pana la capat. E vorba de copii la Targu Mures, nu de cat de legale sunt trei hartii si-o stampila pe care le scoti la imprimanta si le stampilezi intr-un minut.

    raspunde comentariului
    • Nu, stimata "Ildica"!

     13 septembrie 2017 18:31

     Nu insinuez ceea ce insinuezi dumneata! Eu nu insinuez, ci afirm! Afirm ca maghiarii au o multime de scoli in limba materna, in Romania, deci nu exista un motiv "sa lupte" pentru dreptul de a invata in limba lor si de a face tapaj in presa internationala si in politica externa a tarii vecine, pe tema respectiva! Spre deosebire de aceasta, in Ungaria minoritatile nu se bucura de drepturile pe care minoritatile le au la noi! Ce era asa de complicat pentru ca liceul sau colegiul din Tg. Mures sa fie infiintat in respectul legii, fara minciuna ca are aprobarea Ministerului Educatiei? Repet, eu nu insinuez, eu afirm clar ceea ce doresc sa spun. Comentariul dumitale este lipsit de sens!

     raspunde comentariului
anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design