8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialISMB. Fiecare şcoală din Capitală va avea comisie de anchetă anticorupţie

ISMB. Fiecare şcoală din Capitală va avea comisie de anchetă anticorupţie

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (IŞMB) a solicitat constituirea la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ a unei comisii care să verifice eventuala implicare a cadrelor didactice sau a angajaţilor unităţii în strângerea de bani de la părinţii elevilor pentru diferite activităţi, conform Agerpres.

“Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ, în funcţie de concluziile cuprinse în raport, va lua următoarele măsuri legale: va elaborarea în regim de urgenţă un plan de măsuri în vederea informării, prevenirii şi combaterii actelor de corupţie ce pot să apară în unitate, ţinând cont de vulnerabilităţile identificate, va numi prin decizie o comisie de cercetare disciplinară care va cerceta presupusele abateri ale persoanelor implicate, cu respectarea procedurii instituite de art. 280-282 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 pentru personalul didactic/didactic auxiliar şi art. 247—252 din Legea nr. 53/2003 Codul Muncii, pentru personalul nedidactic, în condiţiile în care există suspiciuni de încălcare a normelor legislative de către angajaţii unităţii sau există sesizări în acest sens”, precizează ISMB.

Conducerea inspectoratului subliniază că vor fi sancţionate drastic persoanele vinovate de încălcarea legii şi vor fi sesizate de urgenţă organele competente dacă se constată că anumite fapte îmbracă prin natura lor caracter penal.

Unitatea de învăţământ, prin director, va informa de urgenţă ISMB cu privire la aspectele constatate în urma verificării.

“Unităţile de învăţământ, în funcţie de specificul acestora, vor ţine seama în planul de măsuri pe care îl vor elabora, pe lângă vulnerabilităţile identificate, şi de cele cuprinse în Planul de măsuri de la nivelul ISMB, astfel: înscrierea la grădiniţă, înscrierea la clasa pregătitoare, constituirea claselor la început de an şcolar, transferul elevilor, activitatea ‘Şcoală după şcoală’, meditaţii particulare cu elevii de la clase, constituirea fondului comitetului de părinţi, organizarea opţionalelor, materiale auxiliare/culegeri, licitaţii/achiziţii/reabilitări, organizarea banchetelor la sfârşit de an şcolar, examene naţionale, examene definitivare/titularizare”, mai susţine IŞMB.

IŞMB mai cere directorilor prelucrarea OMEN Nr.5144/2013 privind aprobarea Strategiei anticorupţie în educaţie în cadrul Consiliilor Profesorale din unitatea de învăţământ, prelucrarea OMEN Nr.5144/ 2013 privind aprobarea Strategiei anticorupţie în educaţie şi a legislaţiei aplicabile cu părinţii, la nivelul fiecărei clase/grupe, discutarea în cadrul orelor de dirigenţie a aspectelor legate de fenomenul corupţiei, cauze, consecinţe (noţiuni generale).

De asemenea, IŞMB mai solicită revizuirea regulamentelor interne prin introducerea unor clauze referitoare la prevenirea faptelor de corupţie în unitatea de învăţământ, activităţi educative, campanii de informare a elevilor şi părinţilor din unitatea de învăţământ privind cauzele şi consecinţele faptelor de corupţie, încheierea unor parteneriate de colaborare cu ONG-uri, fundaţii, asociaţii, instituţii, privind informarea, prevenirea şi combaterea faptelor de corupţie, creşterea transparentei instituţionale, îmbunătăţirea strategiilor de comunicare către comunitate, părinţi, mass — media.

Intensificarea cooperării cu organele judiciare şi cu structurile de control care au atribuţii în prevenirea şi combaterea corupţiei este o altă solicitare a IŞMB.

“Directorii unităţilor de învăţământ sunt direct răspunzători de ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei adrese”, precizează reprezentanţii inspectoratului şcolar.

Cele mai citite

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Nicu Ștefănuță a depus plângere la CNCD împotriva preotului Nicolae Tănase, din cauza declarației revoltătoare la adresa femeilor abuzate sexual

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva preotului...

Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete. Un procuror a fost eliberat din funcție

Klaus Iohannis, președintele României, a semnat mai multe decrete. Iohannis a eliberat din funcție și un procuror. Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă