12.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialIonuț Vulpescu a nimerit o singură măsură trasată de partid: ...

Ionuț Vulpescu a nimerit o singură măsură trasată de partid: Ministrul 5% de la Cultură

Pe baza analizei realizată de tabăra Dragnea din PSD, Ionuț Vulpescu trebuie privit fie ca un incompetent clasa I, fie ca un dizident. În șase luni de mandat a avut zeci de activități, dar o singură reușită.

Evaluarea Ministerului Culturii, realizată de Darius Vâlcov la solicitarea lui Liviu Dragnea, a reprezentat un dezastru pentru titularul portofoliului Ionuț Vulpescu. Din cele 21 de măsuri impuse de partid, una singură ar fi fost îndeplinită până în luna iunie, potrivit documentului, în timp ce 19 ar fi fost ratate de echipa de conducere a instituţiei.

Cât e Cultura?

Ionuţ Vulpescu poate invoca în apărarea sa neseriozitatea evaluării făcute de PSD, partid mânat de nevoia de a arăta că premierul Grindeanu a fost un incapabil. La “măsuri partial îndeplinite”, PSD a mentionat : “alocarea anuală a cel puțin 0,1% din PIB pentru toate cultele din România”.  Greu de înțeles cum poate fi alocarea unei sume îndeplinită parțial. Ori au fost alocați bani, ori nu.

Deși, în viziunea PSD, Ministerul Culturii înregistrează 95% nerealizări, Ionuţ Vulpescu se laudă pe pagina oficială a Ministerului Culturii cu numreorase realizări: peste 70 de acțiuni bifate în jumătate de an. A avut ministrul o agenda paralelă? Cum a fost posibil ca PSD să nu realizeze că Ionuţ Vulpescu nu respectă absolut deloc programul de guvernare ? Sau Liviu Dragnea și-a amintit că există Ministerul Culturii doar cînd a avut nevoie de muniție pentru a-l executa Sorin Grindeanu, șeful pe linie guvernamentală al şefului de la Cultură.

Clasicii literaturii  nu sunt prioritate națională

Unele măsuri imputate lui Ionuţ Vulpescu sunt extrem de generale: “parteneriat public-privat în domeniul culturii”, “îmbunătățirea și modernizarea sistemului de achiziții de creații culturale”, “promovare a culturii locale și a patrimoniului cultural local”, “măsurile din program privind sprijinirea minorităților”.

O serie de măsuri cerute de PSD puteau demarate prin consultări sau prin punerea lor în dezbatere publică. “Susținerea industriei cinematografice românești” a fost greșit înțeleasă de Ionuț Vulpescu. În luna iunie, Victor Rebengiuc a citit “Proclamația de Cluj” prin care a prezentat nemulțumirile industriei  cinematografice legate de proiectul de modificare a actualei Legi. Unele măsuri trasate de PSD puteau fi demarate, într-n timp scurt, dar au fost ignorate de Ionuț Vulpescu: “pregătirea Centenarului Marii Uniri”, “susținerea publicării edițiilor naționale a marilor clasici”, “înființarea unui punct național de contact pentru actorii care dezvoltă de proiecte”. Din analiza PSD reiese că Ionuț Vulpescu nu a dorit să acorde “susținere financiară a acțiunii Timișoara, Capitală Europeană a Culturii 2021”.

În munții Orăștiei, ca haiducii

În cele din urmă, unele măsuri cerute de PSD sunt istorice și nu putea fi puse în practică în numai șase luni. Ele au fost promise de PSD doar pentru a puncta din punct de vedere electoral. “Proiect complex privind Cetățile dacice din Munții Orăștiei” în contextul în care în zonă  nu există nici măcar infrastructură acceptabilă. “Protejarea, conservarea și depozitarea patrimoniului muzeelor national” este o muncă care ar trebui să se întindă pe mai mulți ani. La fel, “Digitizarea patrimoniului cultural pentru sprijinirea accesului publicului” ar trebui să implice un număr important de specialiști.

Una dintre măsurile care i se impută lui Vulpescu este și „Revizuirea actelor normative din domeniul culturii”. Singura sa realizare este: asigurarea condițiilor necesare continuării și dezvoltării Programului Național „Limes”

L-am contactat pe ministrul Ionuț Vulpescu pentru un punct de vedere, dar acesta nu a dorit să intre în dialog cu RL. Ministerul Culturii, prin biroul de presă, ne-a precizat că va organiza o conferinţă de presă pe marginea raportului de evaluare realizat de PSD. 

Cele mai citite

Românii sunt invitați să se angajeze în armată, într-un moment de criză internațională. Un soldat profesionist câștigă peste 5000 de lei net

Deși nu se ia în calcul reintroducerea serviciului militar obligatoriu, Ministerul Apărării Naționale (MApN) va organiza o nouă campanie de recrutare de soldați și...

UNSAR: 8 din 10 şoferi vor să ştie cât a fost valoarea despăgubirii achitate

Opt din zece şoferi (81%) şi-ar dori ca, în cazul în care suferă pagube în accidente rutiere şi sunt despăgubiţi de poliţa RCA a...

Eurostat: România, printre ţările UE cu cel mai mare deficit şi cea mai semnificativă creştere a datoriei în 2023

Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023,...
Ultima oră
Pe aceeași temă