12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialGuvernul Cioloș vrea să înființeze o școală superioară de administrație publică

Guvernul Cioloș vrea să înființeze o școală superioară de administrație publică

Cabinetul condus de Dacian Cioloș dorește profesionalizarea administraţiei publice, crearea unei şcoli superioare de administraţie publică şi susţinerea evoluţiei în carieră publică în baza unor programe de dezvoltare profesională, informează  Mediafax.

Aceste intenții sunt menționate în Programul de guvernare care a fost transmis, luni, Parlamentului. Programul are 13 pagini și este împărţit în trei capitole: viziune, priorităţi, plan de măsuri.

Planul de mărusi cuprinde și accelerarea proceselor de reformare a statului și creşterea performanţei administraţiei publice.

Printre măsurile de creștere a eficienței administrației publice se numără organizarea unei dezbateri publice pe tema îmbunătăţirii activităţii administraţiei în vederea formulării unui pachet legislativ care să aibă ca obiective: simplificarea şi armonizarea legislaţiei administraţiei publice, tansparentizarea activităţii acesteia prin îmbunătăţirea accesului la informaţiile de interes public şi transparenţă decizională, instituirea practicii consultării prealabile a cetăţenilor în luarea deciziilor administrative, profesionalizarea administraţiei publice prin recrutare şi evaluare pe baza de competenţe şi performanţă și stabilirea unor trasee profesionale clare care să confere predictibilitate şi motivaţie pentru evoluţia în carieră.

Crearea unei şcoli superioare de administraţie publică şi susţinerea evoluţiei în carieră publică pe baza de programe de dezvoltare profesională, dezvoltarea şi implementarea unui sistem de management al performanţei personalului angajat în cadrul administraţiei publice, un sistem diferenţiat de remunerare în funcţie de performanţă, derularea unui proiect de profesionalizare a Secretariatului General al Guvernului şi extinderea lui şi în alte zone ale administraţiei publice, precum și crearea unor programe de evaluare a transparenţei şi testare a profesionalismului şi integrităţii personalului angajat în cadrul administraţiei publice, inclusiv prin parteneriate cu organizaţii ale societăţii civile, sunt alte măsuri prevăzute în programul Cabinetului Cioloș.

Guvernul își propune și definitivarea unui calendar pentru continuarea procesului de descentralizare a administraţiei având că obiective: asigurarea continuităţii şi creşterea calităţii furnizării de servicii publice, realizarea transferului de competenţe de la administraţia publică centrală spre cea regională şi locală și repartizarea responsabilităţilor cu alocarea corespunzătoare a resurselor.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Robert Negoiță, gata să îl înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei: „Eu nu mai refuz”

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, spune că va accepta să fie candidatul la Primăria Capitalei din partea coaliţiei PSD-PNL în cazul în care medicul...

Amânare în procesul lui Vlad Pascu. Judecătoarea a formulat cerere de abţinere. Inspecția Judiciară cerea suspendarea judecătoarei

Procesul în care este judecat Vlad Pascu, acuzat că a omorât doi tineri cu mașina, a fost amânat pentru data de 9 mai 2024. Noul...

România și-a aflat adversarele de la Campionatul European de handbal feminin. Cum arată grupa tricolorelor

Naționala de handbal feminin a României a fost repartizată în Grupa B, alături de echipele Muntenegrului, Cehiei şi Serbiei, la Campionatul European care va...
Ultima oră
Pe aceeași temă