17.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialComisia care verifică plagiatele a cercetat până acum 30 de posibile infracțiuni...

Comisia care verifică plagiatele a cercetat până acum 30 de posibile infracțiuni academice. Cine sunt greii declarați curați de Consiliul Național de Etică

Lucrările de doctorat redactate de trei miniștri și un primar au fost analizate de CNE până în 2015, când a fost schimbată competența. Plagiatul a fost constatat doar în cazul fostului ministru al Educației, Ioan Mang.

În septembrie 2012, Consi­­liul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dez­­­voltării Tehnologice și Inovării (CNE) a finalizat un ra­port care arată că Laura Co­druța Kövesi nu a plagiat în lucra­rea sa de doctorat. Investigația aca­demică a durat aproximativ patru luni, în care s-au prezentat argumente, a fost audiat actualul procuror-șef al DNA și s-a analizat un raport care – potrivit legii – ar fi trebuit întocmit de specialiști. Despre acest raport senatorul Sebastian Ghiță a spus că a fost falsificat, deși nu a adus vreo probă în acest sens.

CNE a fost revocat la puțin timp după instalarea guvernului condus de Dacian Cioloș.

„Revocarea Consiliului Naţional de Etică este legată de recăpătarea încrederii în ce se întâmplă în zona de doctorate în România“, spunea în decembrie 2015 ministrul de atunci al Educației, Adrian Curaj, inițiatorul acestei hotărâri.

În ultimii trei ani de funcționare, CNE – aflată în subordinea Minis­terului Educației – a analizat 30 de cazuri de posibile infracțiuni academice, iar verdictele au fost împărțite, potrivit documentelor publicate pe site-ul propriu. Au fost analizate sesizări îndreptate spre patru personalități publice: fostul premier Victor Ponta, fostul vicepremier Gabriel Oprea, pri­marul orașului Craiova, Olguța Va­silescu (toți trei în funcții la pro­nunțarea verdictelor – n.r.) și fos­­tul ministru al Educației, Ioan Mang. Cei doi demnitari au primit din partea CNE verdict de neplagiat, infirmat de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).

Ponta: teza este originală

La 18 iunie 2012, Consiliul Na­țio­nal de Etică anunța că „teza de doctorat a numitului Victor Ponta  respectă ce­rințele academice din acea perioadă (…). Metodologia de cercetare este în con­cordanță cu normele și practi­cile din domeniul științelor juridice de la acea dată (…). Cercetarea cuprinde elemen­­te de noutate și analize pertinente (…). Teza a fost susținută în prezența unor profesori re­­mar­­­cabili. Referințele biblio­gra­­fice au fost menționate(…). CNE apreciază că titlul de doctor în domeniul Științe Juridice a fost obținut de Victor Ponta în concordanță cu legislația în vigoare în 2003 și califi­carea de plagiat nu se susține“.

În vara anului 2016, Ponta a rămas fără titlul de doctor după un verdict de plagiat primit de la CNATDCU.

Olguța Vasilescu: doar 1% plagiat

Pe 12 iunie 2015, după o analiză care a durat șase luni, CNE anunța că a finalizat analiza „privind ne­res­pectarea normelor de etică în cercetarea științifică, în elaborarea tezei de doctorat cu titlul «Contribuţia lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne», – elaborată de doamna Lia Olguţa Vasilescu.

Elementele listate ca detectate în sesizare și, drept urmare, declarate a fi suspectate de plagiat, se regăsesc sub forma unor grupări de cuvinte disparate care nu reprezintă formulari de idei, concepte etc. Ele constituie, de regulă, o concentrație inferioară unui volum procentual de 1% din întregul text al Tezei de Doctorat… Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovă­­rii stabileşte, pe baza analizei tuturor informațiilor aflate la dis­­poziție și menționate în prezentul raport, că acuzațiile de plagiat nu se susțin“. Presa a prezentat însă dovezi masive ale existenței plagiatului în lucrarea Olguței Vasilescu.

Oprea: contribuție importantă

La 8 iulie 2015, și fostul vicepremier Gabriel Oprea a primit verdict de neplagiat de la CNE,  după o analiză care a durat numai două săptămâni.

„CNE a constatat citarea corespun­­ză­­toare a surselor biografice și re­dac­­tarea unui număr semnifica­tiv de note de subsol. Pentru ela­borarea tezei autorul a consultat nu­me­roase lucrări de specia­li­­­­tate (…). Biografia a fost bine valorificată..  Teza de doctorat aduce o contribuție importantă la o mai bună cunoaștere și în­țe­legere a unei instituții juridice extrem de importante. Autorul a respec­tat reglementările legale și normele deontologice… Având în vedere constatările echipei de experți, suspiciunea de plagiat nu se confirmă“.

Gabriel Oprea și-a pierdut titlul de doctor, vara aceasta, după un verdict în acest sens al CNATDCU.

Ioan Mang, care a ocupat funcția de ministru al Educației timp de numai câteva zile în iunie 2012, a primit verdict de plagiat din partea CNE. În cazul său a fost vorba de câteva articole științifice.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a promulgat legea privind jocurile de noroc

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a...

Avertisment din partea European Green Party către Parlamentul European. Ancheta “Russiagate”, despre bani oferiți unor politicieni din UE, trebuie accelerată înainte de alegerile europene

Partidul European al Verzilor (European Green Party) cere ca investigația "Russiagate", referitoare la banii pe care Rusia i-ar fi oferit unor politicieni din UE,...

Eurobarometru. Românii, tot mai interesați de alegerile europarlamentare

Alegerile locale au fost comasate cu cele europarlamentare și au loc pe data de 9 iunie, iar porivit unui sondaj realizat de parlamentul european,...
Ultima oră
Pe aceeași temă