Fostul ministru al Educației Mircea Miclea, despre Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureș: înființarea liceului s-a făcut printr-o procedură ilegală, reacția Guvernului maghiar e ipocrită

de Adrian Bărbulescu , 10 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 13:11, 10 septembrie 2017
Fostul ministru al Educației Mircea Miclea, despre Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureș: înființarea liceului s-a făcut printr-o procedură ilegală, reacția Guvernului maghiar e ipocrită

Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, în jurul căruia s-a iscat un mare scandal, a fost înființat printr-o procedură ilegală, consideră fostul ministru al Educației Mircea Miclea, care este de părere că reacția Guvernului de la Budapesta este ipocrită.

„Să lămurim trei lucruri: 1) înființarea liceului s-a făcut printr-o procedură ilegală. Nu poți să scoți niște clase dintr-o unitate de învățământ acreditată, să le dai o nouă  personalitate juridică numindu-le liceu și să spui că acreditarea instituției din care s-au desprins se transferă și asupra noii instituții. Este aberant nu numai în raport cu legislația românească, ci și în raport cu orice legislație referitoare la calitatea educației, din orice țară; 2) școlarizarea copiilor nu este periclitată. Ei pot fi școlarizați în vechea unitate de învățământ din care s-au desprins sau în orice altă unitate de învățământ în care sunt alocate clasele în care sunt înscriși elevii. Școlarizarea n-are legătură cu unitatea de învățământ unde are loc procesul instructiv-educativ; 3) reacția Guvernului maghiar e ipocrită. Adică, Guvernul maghiar care condamnă CEU susținând că el e singurul în măsură să legifereze  educația în Ungaria, fără intruziuni străine, face o intruziune străină brutală, intervenind în România, pentru a susține o ilegalitate. Asta e ipocrizie!”, a spus Mircea Miclea într-un interviu acordat HotNews.

El a continuat, arătând că Ministerul Educației și autoritățile locale pot analiză oportunitatea înființării sau neînființării unui liceu teologic româno-catolic: „Sunt pași clari, specificați în legislație, care trebuie urmați. Nu înființezi un liceu <pe sub masă> și apoi mizezi că, prin presiunea străzii,și a nu știu cărui guvern,  reușești să îl legalizezi”.

Fostul ministru s-a referit și la noua lege a Educației adoptată de Parlamentul de la Kiev, prin care sistemul de educație din Ucraina se desfășoară doar în limbă de stat. „Ucraina este un stat foarte naționalist; nu e prima dată când se poartă discreționar cu românii și cu România. Să ne amintim de Canalul Bîstroe, Insula Șerpilor etc, etc. Cred că Guvernul român  ar fi trebuit să încerce o negociere, în limitele legislației și ale diplomației. Situația este diferită de ceea ce se întâmplă la Târgu-Mureș. Acolo, Guvernul maghiar susține o ilegalitate, că să devină legală. În Ucraina, Guvernul României ar putea opri o nedreptate”, a mai spus Mircea Miclea.

Loading...

Comentarii

 • Adam

  09 octombrie 2017 9:18

  Ciinii latra caravana trece. Ce ne pasa de ce zic ungurii? Sa latre cit vor pina ragusesc si tac.

  raspunde comentariului
 • ostapenco

  05 octombrie 2017 21:31

  esti un ratat miclea

  raspunde comentariului
 • ostapenco

  05 octombrie 2017 21:31

  esti un ratat miclea

  raspunde comentariului
 • Havet

  29 septembrie 2017 15:53

  Suntem un finantator special. Noi facem împrumuturi între indivizi pentru persoanele care se confruntă cu dificultăți financiare și pot să plătească suma împrumutată. Termenii noștri de împrumut sunt simpli și bine definiți, avem un capital mare care poate acorda un împrumut persoanelor fizice, iar scadențele vor fi stabilite în funcție de bugetul lunar. Dacă aveți proiecte de realizat sau dacă vă aflați în dificultăți financiare, ne puteți contacta prin poștă cât mai repede posibil cu suma pe care o acordă durata și împrumutul dvs., știind că rata dobânzii este de 2.

  raspunde comentariului
 • Marin Cosma

  27 septembrie 2017 7:40

  Cu alte cuvinte suntem impotriva la faptul ca a luat fiinta un liceu mai disciplinat si mai seros in mocirla invatamintului romanesc !Din cite am inteles si romani care au copii la acest liceu sunt f .multumiti !Eu cred ca ura ne intuneca mintea !

  raspunde comentariului
 • cristi

  10 septembrie 2017 18:38

  Un comentariu clar si la obiect.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  10 septembrie 2017 17:55

  Geaba le explici, dom `le. Am explicat-o io, n-a ajutat la nimica.. Astia cauta orice pretext, orice motiv de scandal. De aia zic, e mai intelept sa se dea curs dictonului Si vis pacem, para bellum. Nu m-ar mira sa-i vaz, la o adica, sarindu-ne in spate, cand noi suntem concentrati, cu privirile pierdute... catre Rasarit. Singuri NU ne descurcam. Ce facem, iar o luam de la capat ? Dintr-o alianta, in alta alianta ?

  raspunde comentariului
anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design