Fostul ministru al Educației Mircea Miclea, despre Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureș: înființarea liceului s-a făcut printr-o procedură ilegală, reacția Guvernului maghiar e ipocrită

de Adrian Bărbulescu , 10 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 13:11, 10 septembrie 2017
Fostul ministru al Educației Mircea Miclea, despre Liceul Romano-Catolic din Târgu Mureș: înființarea liceului s-a făcut printr-o procedură ilegală, reacția Guvernului maghiar e ipocrită

Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, în jurul căruia s-a iscat un mare scandal, a fost înființat printr-o procedură ilegală, consideră fostul ministru al Educației Mircea Miclea, care este de părere că reacția Guvernului de la Budapesta este ipocrită.

„Să lămurim trei lucruri: 1) înființarea liceului s-a făcut printr-o procedură ilegală. Nu poți să scoți niște clase dintr-o unitate de învățământ acreditată, să le dai o nouă  personalitate juridică numindu-le liceu și să spui că acreditarea instituției din care s-au desprins se transferă și asupra noii instituții. Este aberant nu numai în raport cu legislația românească, ci și în raport cu orice legislație referitoare la calitatea educației, din orice țară; 2) școlarizarea copiilor nu este periclitată. Ei pot fi școlarizați în vechea unitate de învățământ din care s-au desprins sau în orice altă unitate de învățământ în care sunt alocate clasele în care sunt înscriși elevii. Școlarizarea n-are legătură cu unitatea de învățământ unde are loc procesul instructiv-educativ; 3) reacția Guvernului maghiar e ipocrită. Adică, Guvernul maghiar care condamnă CEU susținând că el e singurul în măsură să legifereze  educația în Ungaria, fără intruziuni străine, face o intruziune străină brutală, intervenind în România, pentru a susține o ilegalitate. Asta e ipocrizie!”, a spus Mircea Miclea într-un interviu acordat HotNews.

El a continuat, arătând că Ministerul Educației și autoritățile locale pot analiză oportunitatea înființării sau neînființării unui liceu teologic româno-catolic: „Sunt pași clari, specificați în legislație, care trebuie urmați. Nu înființezi un liceu <pe sub masă> și apoi mizezi că, prin presiunea străzii,și a nu știu cărui guvern,  reușești să îl legalizezi”.

Fostul ministru s-a referit și la noua lege a Educației adoptată de Parlamentul de la Kiev, prin care sistemul de educație din Ucraina se desfășoară doar în limbă de stat. „Ucraina este un stat foarte naționalist; nu e prima dată când se poartă discreționar cu românii și cu România. Să ne amintim de Canalul Bîstroe, Insula Șerpilor etc, etc. Cred că Guvernul român  ar fi trebuit să încerce o negociere, în limitele legislației și ale diplomației. Situația este diferită de ceea ce se întâmplă la Târgu-Mureș. Acolo, Guvernul maghiar susține o ilegalitate, că să devină legală. În Ucraina, Guvernul României ar putea opri o nedreptate”, a mai spus Mircea Miclea.

Comentarii

 • cristi

  10 septembrie 2017 18:38

  Un comentariu clar si la obiect.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  10 septembrie 2017 17:55

  Geaba le explici, dom `le. Am explicat-o io, n-a ajutat la nimica.. Astia cauta orice pretext, orice motiv de scandal. De aia zic, e mai intelept sa se dea curs dictonului Si vis pacem, para bellum. Nu m-ar mira sa-i vaz, la o adica, sarindu-ne in spate, cand noi suntem concentrati, cu privirile pierdute... catre Rasarit. Singuri NU ne descurcam. Ce facem, iar o luam de la capat ? Dintr-o alianta, in alta alianta ?

  raspunde comentariului
anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design