Administratorul site-ului Dexonline le-a întins o capcană elevilor care au susținut simularea evaluării naționale. Penru a-i descuraja să mai copieze, acesta a schimbat intenșionat definiția a două cuvinte."Pretutindeni" a primit sensul "pururi", iar "a zări" a devenit sinonim cu "a zori".
„Urmărim chestiile astea. Ne interesează ce se caută mai mult pentru că pot fi un fel de puls al societăţii cum a fost "diaspora" în 2014, la alegeri sau alte astfel de cuvinte care au o faimă temporară”, a declarat, pentru Digi24, Cătălin Frâncu, fondatorul Dexonline.
Cătălin Frâncu: „Weekendul trecut am pregătit sistemul astfel încât, ulterior, imediat ce aflam cuvintele să le substitui cu alte definiţii. Şi exact asta am făcut. Chiar înainte să ştim subiectele. Nu apucasem să le vedem, dar ne-am dat seama despre ce cuvinte este vorba pentru că începuseră să crească foarte mult în topul căutorilor şi le-am substituit: "pretutindeni" cu "pururi" şi "a zări" cu "a zori"”.
Profesorii de limba română laudă demersul fondatorului site-ului şi spun că elevii vor fi descurajaţi să mai trişeze.
Ministrul Educaţiei a declarat, pentru Digi24, că va verifica situaţia.
Pavel Năstase, ministrul Educaţiei: Şi cum le-au căutat dacă nu aveau telefoane?
Reporteri: Păi tocmai asta e problema! Înseamnă că aveau telefoane.
Pavel Năstase, ministrul Educaţiei: Asta înseamă că cei care au supervizat examenul respectiv nu şi-au făcut datoria. Dar… vom verifica dacă dvs îmi daţi nişte cazuri concrete, verificăm.
Reporter: Este un fenomen la nivel naţional. Nu vă pot da un exemplu de la o anumită şcoală.
Pavel Năstase: Atunci îl iau ca un mesaj general ieri a fost trafic pe net şi în mod special în dicţionar unde s-au căutat o parte din cuvintele din textul respectiv. Am să verific”.
Rezultatele de la simulările naţionale se vor da pe 31 martie, iar notele sunt trecute în catalog doar la cererea elevilor.