Elevii vor ca școala să se termine mai repede. Motivul: Vara ne pierdem concentrarea

de Andra Dolana , 18 iunie 2015 - stire actualizata la ora 08:02, 18 iunie 2015
Elevii vor ca școala să se termine mai repede. Motivul: Vara ne pierdem concentrarea

Asociaţia Elevilor din Constanţa a propus Ministerul Educației ca anul şcolar să înceapă în 7 septembrie și să se termine, astfel, cu o săptămână mai devreme, motivând că, vara elevii "îşi pierd concentrarea", potrivit Mediafax

Reprezentanţii Asociației Elevilor din Constanța arată, într-un comunicat de presă de miercuri, că au transmis Ministerului Educației și Cercetării Științifice o adresă prin care au propus o serie de modificări la proiectul de ordin privind structura anului școlar 2015-2016, pus în dezbatere publică în 10 iunie. 

Citește și: De ce nu vor profesorii din Buzău să fie supraveghetori la Bac

În adresă, ei cer ca semestrul I să înceapă cu o săptămână mai devreme față de data propusă, adică în 7 septembrie, urmând ca semestrul al II-lea să se finalizeze cu o săptămână mai devreme, în 11 iunie 2016. De asemenea, cursurile pentru clasele terminale din învățământul liceal, respectiv pentru clasa a VIII-a, ar trebui să se finalizeze în 20 mai 2016, respectiv 3 iunie 2016.

"La baza acestei propuneri stă faptul că elevii își pierd concentrarea odată cu sosirea verii. Astfel, prin începerea, respectiv terminarea, mai devreme a cursurilor școlare interesul pentru școală al elevilor va rămâne ridicat până în ultimele zile, astfel nemaiexistând timp în care elevii vin la școală fără a se concentra asupra activității de învățare", se susține în adresa înaintată către MECS.

De asemenea, "având în vedere faptul că interesul față de școală al elevului este foarte scăzut în preajma datei de 18 decembrie", reprezentanții elevilor constănțeni consideră că tezele din semestrul I ar trebui susținute, de regulă, până în 11 decembrie.

Asociația Elevilor din Constanța mai propune introducerea în categoria zilelor marcate prin activități specifice a datei de 17 noiembrie - Ziua internațională a elevilor și studenților.

"Considerăm că este imperios necesar ca Ziua internațională a elevilor și studenților să fie sărbătorită în școlile din România, așa cum se întâmplă și în alte țări din Europa și nu numai. Suntem de părere că celebrarea acestei zile va crește respectul beneficiarilor primari ai actului de educație față de calitatea de elev și va dezvolta simțul de responsabilizare civică a elevilor. De asemenea, considerăm că este inechitabilă aplicarea dublei măsuri, și anume celebrarea Zilei învățătorului, furnizorul actului de educație, dar nu și a elevului, beneficiarul actului educațional", se menționează în documentul citat.

Citește și: BACALAUREAT 2015. O nouă săptămână de foc pentru absolvenții de liceu

Totodată, elevii constănțeni consideră că denumirea programului "Școala altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun" ar trebui să fie schimbată în "Școala altfel", așa cum acesta a fost denumit când a fost introdus, în anul școlar 2011-2012, și că este necesar ca organizațiile reprezentative ale elevilor să poată face, cu această ocazie, activități independente față de unitățile de învățământ, beneficiind de sprijin din partea inspectoratelor școlare, respectiv a Ministerului Educației.

 

Comentarii

 • coriolan

  18 iunie 2015 15:56

  Marea problema generata de aceste initiative si schimbari consta in lipsa totala de repere cronologice fixe care sa confere stabilitate si repetabilitate procesului de invatamânt. Pe scurt, pe vremuri existau 2 reguli simple, mostenite inca de pe timpul lui Cuza, pe care le stiau si oamenii din comunitatile izolate si care, eventual, nu aveau curent electric, dar stiau, in mod absolut, cand trebuie sa-si trimită copiii la scoala - scoala incepe intotdeauna pe 15 septembrie, daca ziua e una lucratoare. Daca ziua de 15 septembrie e una nelucratoare, scoala incepe in prima zi lucratoare de dupa data de 15 sept. Pe urma, scoala se incheie intotdeauna pe 15 iunie, daca ziua este una lucratoare. Daca ziua e nelucratoare, scoala se incheie in ultima zi lucratoare de dinainte de 15 septembrie. La fel la vacanta de iarna scoala se incheie pe 20 dec., când incep carbatorile de iarna - si începe pe 9 ian. cand se incheie sarbatorile, cu aceleasi reguli ca mai sus. Am fiul la facultate si va spun ca din clasa I pana la final de liceu au fost numai încurcaturi generate de asemenea initiative. Nimeni nu stia cand incepe scoala, nici elevii, nici parintii, nici profesorii, nici dirigintii, nici ministrii invatamantului!!! Sunam in timpul vacantei mari la scoala si la inspectoratul scolar si nimeni nu stia nimic! Până la urma, ce doriti? Nu stiti ce faceti? Cine va crede ca e initiativa elevilor? Si daca ar fi, nu vedeti ca e proasta? Si ca prin comparatie cu regulile de mai sus, e doar bagare in seama? O tara se conduce prin idei bune, de oameni, cu adevarat, luminati.

  raspunde comentariului
 • Toate LOAZELE vor vacante

  18 iunie 2015 9:44

  Unul nu s-ar scandaliza ca scoala dureaza prea putin .

  raspunde comentariului
 • Monita

  18 iunie 2015 9:29

  Consider, ca in multe tari europene si nu numai, scoala sa inceapa la 1 septembrie, sa se termine primul semestru la 15 decembrie. Iarna sa fie o luna de vacanta pentru ca anotimpul are si el partile lui negative. Iar semestrul doi sa se incheie la 1 iunie pentru clasele 1-8 si 15 iunie pentru licee. Pe parcursul semestrelor se mai pot prevedea cate o saptamana de de vacanta dupa o luna si junatate de activitate scolara pentru alte activitati extrascolare. Si pe timpul vacantei de vara, timp de 3 saptamani scoala poate organiza, cu profesori prin rotatie, cu elevii alte activitati educative si de recreeere, pentru a nu bate maidanul aiurea si a sta numai la calculator.

  raspunde comentariului
anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design