UPDATE 12.55: Ministrul Educaţiei, Liviu Pop a precizat, vineri, referitor la manualele pentru Educaţie fizică: „Vedem reclamele «Faceţi 30 de minute sport în fiecare zi», dar nu prea ştim cum să facem sport”, potrivit News.ro.
„Toţi copiii de clasa V-a vor avea manuale şcolare aprobate de către minister şi publicate de edituri. Vor avea toate manualele necesare. (…) Nu are nicio legătură manualul de sport cu sala de sport, şi cu manual, şi fără manual, sălile de sport trebuie să le facem. Nu vă pot spune cum va arăta la 11 septembrie şcoala, pentru că, aşa cum am spus, sute de şcoli sunt în reabilitare în momentul de faţă, titularizarea s-a terminat abia ieri, urmează etape consecutive, la finalul lui august vom avea o radiografie clară cu profesorii, cu sălile de sport”, a afirmat Liviu Pop, într-o conferinţă de presă susţinută la Sibiu.
La insistenţele jurnaliştilor privind numărul de săli de sport existente, Pop a spus că Ministerul Dezvoltării răspunde de construcţia de săli de sport. „Nu vă pot da cu exactitate câte săli de sport sunt în ţară, pentru că unele sunt făcute pe bugetele locale, altele pe bugete naţionale, altele pe fonduri europene. O radiografie exactă vom avea la începutul anului şcolar, în perioada 1-11 septembrie, oricum nu sunt suficiente săli de sport”, a mai spus ministrul.
El a precizat că elevii vor avea două ore de Sport pe săptămână. Întrebat dacă manualele pentru Educaţie fizică vor ajuta copiii, ministrul a răspuns afirmativ.
„Din ceea ce spun experţii Ministerului Educaţiei, profesorii de Educaţie fizică şi unii elevi, da. Acest manual este un instrument care poate fi folosit cu succes şi de elev, şi de părinte, şi de profesor. Vedem reclamele faceţi 30 de minute sport în fiecare zi, dar nu prea ştim cum să facem sport”, a mai spus Pop.
12.45: Ministerul Educației Naționale (MEN) a precizat vineri că ordinul pentru cumpărarea manualelor pentru toate disciplinele de la clasa a V-a, inclusiv Educație fizică și sport, a fost dat în luna februarie.
Potrivit MEN, noile programe școlare pentru clasa a V-a au fost aprobate prin Ordinul de ministru nr. 3393/28.02.2017, iar anexa acestuia conține 108 programe aprobate, printre care și cele pentru Educație fizică și sport sau Pregătire sportivă practică (40 de programe pentru 40 de sporturi). Caietul de sarcini și anunțul privind scoaterea la licitație pentru atribuirea contractului de achiziție publică/acordului-cadru având ca obiect „Achiziție manuale pentru clasa a V-a" au fost întocmite conform Ordinului de ministru nr. 3393/2017, adică pentru toate programele școlare aprobate, precizează MEN.
„În condițiile în care MEN a anunțat că va achiziționa manuale pentru toate disciplinele, nu a fost operată o selecție între cele 108 programe școlare, astfel că în data de 8.03.2017 a fost încărcat în aplicația electronică SEAP caietul de sarcini pentru toate cele 108 discipline. Licitația a fost aprobată de ANAP, incluzând toate cele 108 discipline (loturi)", a precizat Ministerul Educației.
Potrivit sursei citate, în conformitate cu normele legale, fiind o licitație publică nu se putea refuza participarea ofertanților pentru niciuna dintre discipline și dintre cele 108 discipline s-au depus oferte de manuale pentru un număr de 25, dintre care la Pregătire sportivă practică pentru două loturi — atletism și fotbal.
Ministrul Educației, Liviu Pop, a confirmat, pe Facebook, că elevii din clasa a V-a vor avea din toamnă manual și la disciplina Educație fizică și sport. Pop a mai adăugat şi un link unde poate fi consultat unul dintre manualele aprobate.
"Da, elevii din clasa a 5-a vor avea manual și la disciplina educație fizică. În 7 august finalizăm licitația pentru manualele la care s-au depus contestații. Trist este faptul că editurile nu au depus oferte pentru toate disciplinele. Caut soluții și pentru aceste situații", a scris ministrul Educaţiei, pe facebook.
Manualul de Educație fizică și sport îi are autori pe: Laurențiu Oprea, Vera Ana Pîslaru, Marilena Geanina Calistru, Dorin Stoican și Vicol Eduard Nicușor Șuță, relatează Agerpres.
Primul capitol din manual este cel privind „Organizarea activităților motrice” și cuprinde următoarele lecții: „Formații de adunare în linie pe un rând și pe două rânduri”, „Poziția fundamentală stând și derivatele acesteia”, „Alinieri în linie și în coloană”, „Întoarceri de pe loc”, „Formarea coloanei de gimnastică”, „Pornire și oprire din mers”, „Treceri dintr-o formație în alta”.
Capitolul doi din manual se intitulează „Dezvoltare fizică armonioasă” iar cel de-al treilea, „Capacitate motrică”. La capitolul patru, elevii vor învăța despre disciplinele sportive și la capitolul cinci, despre igiena și protecție individuală. „Comportamente și atitudini” este titlul capitolului șase.