8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialEditura Didactică şi Pedagogică a fost reorganizată ca societate pe acţiuni pentru...

Editura Didactică şi Pedagogică a fost reorganizată ca societate pe acţiuni pentru editarea de manuale

Guvernul a decis, în ședința de miecuri, ca Editura Didactică şi Pedagogică să fie reorganizată ca societate pe acţiuni pentru editarea de manuale.

Prin această decizie, Regia Autonomă Editura Didactică şi Pedagogică devine societate pe acţiuni, cu capital integral de stat.

Transformarea Editurii Didactice şi Pedagogice în societate pe acţiuni s-a făcut prin intermediul unei ordonanţe de Guvern. Pe lângă editarea de manuale, editura va elabora şi materiale grafice necesare procesului de învăţământ.

”Societatea Editura Didactică şi Pedagogică SA va realiza manualele şcolare la solicitarea directă a Ministerului Educaţiei Naţionale, pe bază de contract. Complementar, Societatea Editura Didactică şi Pedagogică poate desfăşura şi alte activităţi conexe pentru realizarea obiectului său de activitate”, transmite Guvernul.

Societatea va fi condusă de adunarea generală a acţionarilor, constituită din reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale, şi de către un consiliu de administraţie format din cinci membri. Reprezentanţii statului în adunarea generală a acţionarilor şi membrii Consiliului de administraţie ai Societăţii vor fi numiţi şi eliberaţi din funcţie prin ordin al ministrului Educaţiei Naţionale. Conducerea executivă a Societăţii va fi asigurată de un director general.

Patrimoniul regiei autonome va fi preluat de către societatea pe acţiuni, iar personalul va avea acelaşi drepturi salariale ca până acum.

Premierul Mihai Tudose a declarat, luni, că în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare va fi discutat proiectul de Lege a manualului şcolar şi a anunţat că toate manualele vor fi editate de o singură editură şi tipărite de o singură tipografie, a statului.

Uniunea Editorilor din România (UER) i-a cerut, marţi, premierului Mihai Tudose să organizeze o dezbatere reală pe tema proiectului de Lege a manualului şcolar, înainte de a introduce subiectul pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern. Reprezentanţii editorilor avertizau că nu a existat o dezbatere reală pe marginea proiectului de lege, nici la Ministerul Educaţiei, nici în altă instanţă legitimă, că modificarea legislaţiei se va face abuziv, fără a se fi analizat cu adevărat impactul măsurii asupra mediului economic, concurenţial şi social, că premierul şi membrii Guvernului nu cunosc, în realitate, mecanismul în baza căruia se iau azi deciziile privind manualele şi nici nu le este clar după ce reguli se va reglementa acest domeniu.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rishi Sunak își dorește ca Benjamin Netanyahu să aibă „ sânge rece” după atacul Iranului de sâmbătă

Premierul britanic, Rishi Sunak, l-a chemat marţi pe omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, să dea dovadă de "sânge-rece" după atacul Iranului împotriva Israelului din...

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...

România, a doua cea mai mare creștere a intenției de vot la europarlamentare

România a înregistrat a doua cea mai mare creştere a intenţiei de vot la alegerile europene din acest an faţă de 2019, după Cehia,...
Ultima oră
Pe aceeași temă