8.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialDupă scandalul paradei gay, Europa ne plăteşte să promovăm diversitatea

După scandalul paradei gay, Europa ne plăteşte să promovăm diversitatea

Până în 30 aprilie, şcolile din mediul urban şi rural din 15 ţări europene pot depune proiecte în cadrul competiţiei “aces”, organizată de Academia Şcolilor din Europa Centrală, conform unui comunicat remis redacţiei.

Regulamentul prevede ca fiecare şcoală să îşi găsească o instituţie parteneră din altă ţară, cu care elaborează un proiect pe tema propusă anual de Academie. Dacă proiectul este selectat în finală, şcoala coordonatoare primeşte 1.800 euro, iar şcoala parteneră primeşte 1.600 euro.

Tema anului 2013 este diversitatea, iar proiectele realizate în cadrul campaniei “Eu şi ceilalţi. Să descoperim diversitatea din jurul nostru” pot fi lucrate de elevi între 12 şi 17 ani, din mediul urban sau rural. Până acum, şcolile participante au propus proiecte despre protejarea mediului înconjurător, respectarea multiculturalismului şi a diferenţelor, toleranţă, familii diferite şi minorităţi naţionale.

Ţările participante sunt: Albania, Austria, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia.

Până în prezent, din România s-au înscris 64 de şcoli din toată ţara: Bucureşti, Braşov, Odorheiu Secuiesc, Târgovişte, Fălticeni, Galaţi, Călăraşi, Paşcani, Satu Mare, Suceava, Simeria, Arad, Miercurea Ciuc, Oradea şi altele (Citiţi aici lista completă cu şcolile din România care participă şi proiectele lor). Şcolile din România au parteneriate cu şcoli din celelalte 14 ţări europene participante.

Pentru a găsi parteneri potriviţi pentru proiectele lor, ţările participante trebuie să acceseze pagina web a competiţiei, www.aces.or.at, şi să caute, în funcţie de subiectul pe care şi l-au ales, şcoala cu care consideră că pot colabora cel mai bine. Odată stabilite parteneriatele, cele două şcoli stabilesc ideea proiectului şi o înaintează juriului internaţional al competiţiei. În urma deliberării, sunt alese câteva şcoli care vor implementa proiectele şi care vor primi şi bursele de 1.600, respective 1.800 euro.

“Proiectele şcolare, cum este “aces”, le oferă elevilor posibilitatea de a interacţiona cu persoane din culturi diferite şi de a învăţa unii de la alţii. Astfel, tinerii încep să vadă lumea cu alţi ochi, ceea ce le va genera o gândire critică, o mai mare deschidere şi creativitate- calităţi esenţiale pentru lumea în care trăim”, au explicat reprezentanţii proiectului, demarat în 2006 de Fundaţia ERSTE.

Perioada de implementare a proiectelor este de aproximativ şapte luni, din septembrie 2013 până în martie 2014. În afara burselor pe care le câştigă elevii de la şcolile participante, ei au şi ocazia de a-şi vizita partenerii din ţara aleasă.

În anii trecuţi, s-au înscris în competiţie peste 23.000 elevi şi 3.000 de profesori din cele 15 ţări.

Recent, Colegiul Biling “George Coşbuc” din Capitală a fost anchetat de Inspectoratul Şcolar Bucureşti, pentru că ar fi organizat o paradă gay în şcoală. Foştii elevi ai liceului s-au declarat indignaţi pentru că, au susţinut ei într-o scrisoare deschisă adresată Ministerului Educaţiei, liceul este anchetat pentru promovarea non-discrimării.

Citeşte şi SCANDALUL PARADEI GAY. Foştii elevi de la Coşbuc, CONSTERNAŢI că liceul este anchetat pentru PROMOVAREA TOLERANŢEI

De asemenea, contactat de România Liberă, Biroul de Presă al Inspectoratului a precizat, luni,că ancheta a fost finalizată, iar concluziile au fost transmise Ministerului Educaţiei. Totuşi, rezultatele anchetei nu au fost făcute publice.

Cele mai citite

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă