Cum vrea ministrul Educației să rezolve situația de la liceul teologic din Mureș, care a generat un conflict diplomatic

de Roxana Petre , 07 septembrie 2017 - stire actualizata la ora 20:18, 07 septembrie 2017
Cum vrea ministrul Educației să rezolve situația de la liceul teologic din Mureș, care a generat un conflict diplomatic

 

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a declarat că, vineri, inspectorul general şcolar din Târgu Mureş va anunţa soluţia pentru Liceul romano-catolic, rămas fără drept de funcţionare. O variantă ar putea fi ca instituţia să continue cursurile pe lângă o altă unitate de învăţământ, informează Mediafax.

„Elevii vor avea aceiaşi profesori şi nu schimbăm clasele. Personalitatea juridică pe care am indicat-o noi este Liceul Bolyai Farkas din Târgu Mureş. Am primit o scrisoare deschisă de la părinţi. Le spun ca ministru al Educaţiei că am urmărit interesul elevului, indiferent că acesta este român sau minoritar, şi orice ar încerca să facă unii actori politici, nu vom fi de acord. Avem legal pârghiile să asigurăm dreptul la educaţie al elevilor", a declarat ministrul Liviu Pop. 

 

Anterior, inspectorul general şcolar, Ioan Macarie, declara că ISJ Mureş a avansat mai multe propuneri astfel încât cei 362 de elevi din 14 clase să fie şcolarizaţi în unităţi de învăţământ înfiinţate legal, autorizate şi acreditate, cum ar fi Liceul Teoretic „Bolyai Farkas" sau Colegiul Naţional „Unirea".


„Părinţii elevilor au refuzat categoric orice propunere, ei nu doreau şcoală cu personalitate juridică. Se putea realiza o structură, dar părinţii nu au dorit, iar acum ne aflăm în situaţia foarte complicată de a nu şti cum vor începe copiii şcoala. Am făcut apel la părinţi, dacă le pasă şi îi iubesc pe copii, să termine cu aceste lucruri care nu sunt la locul lor şi să se gândească la faptul că, de luni, copiii lor trebuie să înceapă şcoala. Avem dreptul să şcolarizăm aceşti copii în învăţământul obligatoriu, doar în acele unităţi şcolare în care există acte de înfiinţare", a spus şeful ISJ Mureş. 

Nemulţumiţi de întreaga situaţie, circa 2.500 de persoane au ieşit, miercuri seara, în faţa Prefecturii din Târgu-Mureş.

Comentarii

 • Firul de praf

  08 septembrie 2017 7:33

  Deci, ungurii sa spuna clar ce-i deranjeaza. Folosirea limbii maghiare in scoala iese din discutie, fiindca legea romana le-o permite. Natura confesionala a scolii respective este, de asemenea, permisa. Inteleg ca sunt probleme cu legalitatea infiintarii scolii. Pai, sa ia legislatia romana, privind organizarea si functionarea scolilor. Sa-i intrebe pe aia daca au toate documentele in regula, daca functioneaza legal. Mai citesc ceva, iar pic in fund de uimire, "Părinii elevilor au refuzat categoric orice propunere, ei nu doreau coală cu personalitate juridică". Ce... alea ? Cum sa nu doreasca o scoala cu... personalitate juridica ?! Cine preda acolo, cine pune note, cine le incheie situatia in fiecare an scolar ? Cine le da la final diploma de bacalaureat ? Sf Duh ?! Acu` daca oficialii romani erau parsivi, ca oficialii de la Budapesta, trebuiau sa-i lase de banii lor, sa organizeze, sa faca si sa dreaga. Dupa 4 ani, cand doreau sa sustina bacalaureatul, sa le zica franc - dragilor, ati avut libertatea sa faceti ce doriti, insa n-ati respectat legea. Prin urmare odraslele voastre nu pot intra in bacalaureat, iar de la eliberarea unei diplome recunoscute in Romania, nici poveste nu poate fi. Cine stie, poate merg la scoala in Ungaria. Ar fi si asta o solutie. Mai ales ca, dupa cum bine observam, Ungaria moare de grija lor, insa ii cam baga in rrahhatturi, cat casa de mari.

  raspunde comentariului
 • Firul de praf

  08 septembrie 2017 7:15

  Un subiect foarte interesant, care se cere prins de coada. Adica, de ce nu-i lasa ? Cica e "liceu catolic", traducand ca, inainte de toate, e o instituie de invatamant liceal, apoi ca e catolic. Invatamant confesional, cica. Insa, aia trebuie ca la finalizarea studiilor, prin examen de bacalaureat, sa emita o diploma. Care diploma de bacalaureat trebuie sa fie in conformitate cu cerintele legii educatiei din Romania. Cum ar fi, spre exemplu, parcurgerea curriculum-ului obligatoriu. Cu profesori calificati si cu respectarea legislatiei care autorizeaza functionarea unitatilor de invatamant. Ca, daca nu se respecta legislatia, dealtfel extrem de stufoasa, unitatea de invatamant nu functioneaza legal. Prin urmare, nu poate elibera diplome de bacalaureat recunoscute. Asa ca, pana a face garagatze privind functionarea liceului, si catolic pe deasupra, parintii odraslelor unguresti au doua posibilitati. Unu - sa mearga pe mana variantei aleasa prima data, liceul sa nu functioneze legal, prin urmare sa nu poata pretinde, la final, o diploma de bacalaureat recunoscuta in Romania. A doua posibilitate e sa-si trimta odraslele la liceele la care au fost repartizati, unde se pot organiza cursurile, cu parcurgerea disciplinelor stiintifice si din zona vocationala, pentru a putea incheia cu examen de bacalaureat. Adica, odraslele lor sa nu fi facut 4 ani de scoala degeaba, eventual platind si niste taxe nemaiauzite, ca sa afle, la final, ca nu pot sustine bacalaureatul..

  raspunde comentariului
anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design