13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialBursele ERASMUS, în PERICOL: Fondurile alocate au fost reduse, iar studenţii, îndemnaţi...

Bursele ERASMUS, în PERICOL: Fondurile alocate au fost reduse, iar studenţii, îndemnaţi să se împrumute

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) şi federaţiile studenţeşti membre ale Organizaţiei Europeane a Studenţilor (ESU) atrag atenţia, într-un comunicat remis România liberă, că există posibilitatea ca miliarde de euro să fie tăiate din bugetul propus iniţial pentru educaţie şi tineret în cadrul financiar multianual 2014 – 2020 al Uniunii Europene datorită măsurilor de austeritate adoptate de Consiliul European în luna Februarie.

„Sperăm ca Parlamentul European, care şi-a asumat în toamnă să salveze investiţiile în educaţie şi tineret, să îşi demonstreze capacitatea politică de a renegocia proiectul de buget pentru programul Erasmul for All. În timp ce liniile bugetare majore, cum este agricutura, rămân aproape intacte, linia alocată acestui nou program de educaţie şi tineret are de suferit deşi reprezintă doar aproximativ 1,4 % din bugetul total al Uniunii Europene până în 2020”, a explicatpreşedintele ESU, Karina Ufert.

Citeşte şi Parlamentul European vrea să salveze programul Erasmus

„România, care a eşuat în a garanta un buget decent pentru educaţie şi cercetare la nivel naţional ar trebui să evite adâncirea şi mai mare a dificultăţilor financiare întâmpinate de studenţii români în a beneficia de oportunităţi educaţionale precum mobilităţile studenţeşti şi ar trebui să se opună propunerilor Comisiei Europene, prin reprezentanţii săi prezenţi la negocierile purtate la nivel european”, a adăugat şi preşedintele ANOSR, Mihai Dragoş.

Ca reacţie la decizia Consiliului European, Comisia Europeană a propus o tăiere liniară de 15 % pentru noul program „Erasmus for all”. Învăţământul superior şi vocaţional va suferi o pierdere de 150 până la 200 de milioane de euro pe an în comparaţie cu bugetul propus în 2011. Chiar şi aşa, Comisia Europeană susţine în mod constant introducerea unui sistem de garantare a împrumuturilor pentru studenţi, căruia i s-ar aloca 111 milioane de euro pe an. Erasmus for All va primi în total 13 miliarde de euro din 2014 până în 2020 în loc de 15,2 miliarde cum fusese propus iniţial.

În opinia Katrinei Ufert, în această perioadă de criză stundeţii au mai multă nevoie de sprijin financiar: ”Ne opunem vehement ideii reducerilor liniare dacă înţelegerea finală include mai puţini bani pentru Erasmus for All. Ar trebui mai degrabă ca acei bani să fie folosiţi pentru a sprijini programele care şi-au dovedit deja valoare şi eficienţa, aşa cum sunt granturile (n.r. bursele) pentru mobilităţile de studiu. Suntem surpinşi să observăm intenţiile Comisiei de a inista asupra acestui controversat sistem de împrumuturi cât timp fezabilitatea şi detaliile tehnice sunt încă sub semnul întrebării. Pe timp de criză tinerii au nevoie de mai mult sprijin şi investiţie din partea Uniunii Europene”.

Citeşte şi Campania “Tineret în mişcare”, lansată în prezenţa Ecaterinei Andronescu şi a lui Dragoş Bucur

Programul de schimb Erasmus şi-a sărbătorit anul trecut a 25-a aniversare. De-a lungul timpului a antrenat în mobilitate aproximativ 3 milioane de studenţi care au mers la studii şi în căutarea unei experienţe într-o altă ţară a UE. Comisia Europeană a sperat că 5 milioane de oameni ar putea beneficia de suport financiar până în 2020 dar in schimb aceştia vor fi doar 4 milioane dacă tăierile bugetare vor continua. În ciuda acestui fapt, Comisia Europeană şi-a menţinut planul de a introduce sistemul de împrumuturi oferit de bănci private studenţilor interesaţi să îşi completeze studiile de masterat într-o altă ţară a UE. Nimeni nu ştie însă câţi studenţi s-ar angaja în astfel de obligaţii financiare într-o perioadă de şomaj al tinerilor fără precedent, cum le-ar afecta rata de finalizare a studiilor şi dacă ar avea un impact negativ asupra distribuţiei regionale a studenţilor în Europa.

„Din cauza precarităţii serviciilor suport pentru studenţii din România, aceştia au mari dificultăţi în a-şi permite şi studiile universitare normale, fiind deseori nevoiţi să se angajeze pentru a se întreţine. Nici măcar nu ar trebui să se pună problema unui sistem de împrumuturi pentru mobilităţi internaţionale, cu atât mai puţin în contextul în care se taie din sumele alocate pentru granturile Erasmus faţă de propunerile iniţiale. Împrumuturile propuse de Comisia Europeană sunt o iluzie la care marea majoritate a studenţilor români care ar avea nevoie de ajutor financiar pentru o mobilitate nu vor apela pentru a nu îşi face datorii pe care, în contextul şomajului ridicat în rândul tinerilor, nu ştiu dacă le vor putea achita fără a întâmpina mari probleme” susţine Mihai Dragoş, preşedintele ANOSR

Reprezentanţii studenţilor din România şi de la nivel European consideră că ar fi mult mai uşor să fie întărit sistemul de granturi. O astfel de abordare ar oferi mai multe oportunităţi studenţilor în Europa de a avea parte de experienţe nepreţuite studiind în străinătate, de a-şi îmbunătăţi abilităţile de comunicare într-o limbă străină, competenţele transversale şi gradul de conştientizare culturală.

Citeşte şi Cum au sărbătorit studenţii străini ziua lor

”Am discutat viitorul programului de educaţie, tineret şi cultură al UE timp de ani de zile, dar acum este momentul pentru o decizie finală. Studenţii nu vor accepta reduceri de granturi. Prin urmare, facem apel la toţi studenţii din Europa pentru a pune presiune asupra autorităţilor naţionale şi europene şi să le facă să înţeleagă că granturilor trebuie să li se acorde prioritate şi nu împrumuturilor. În loc să cheltuim aproape un miliard de euro într-o afacere cu bănci private, putem folosi banii pentru a proteja pilonii sistemului de granturi “, spune Ufert.

ESU va emite în curând o declaraţie îndreptată către Parlamentul European în care va solicita ca investiţiile în tineret şi educaţie să aibă prioritate în cadrul viitoarelor negocieri privind cadrul financiar multianual. ANOSR va contacta responsabilii cu negocierile asupra planului financiar multianual din România, le va solicita sprijinul în salvarea investiţiei în programul Erasmus for All şi va informa cetăţenii români de pozitiţia acestora.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...
Ultima oră
Pe aceeași temă