Bani mai mulți pentru olimpici

de Andra Dumitru , 12 februarie 2016 - stire actualizata la ora 23:17, 12 februarie 2016
Bani mai mulți pentru olimpici

Ministerul Educaţiei propune majorarea cu 30% a sumelor de bani acordate elevilor care obţin premii la concursurile şi olimpiadele şcolare, informează TVR.

În condițiile în care sumele pentru elevii olimpici nu au mai fost modificate în ultimii opt ani, Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern privind stimularea performanţei şcolare înalte din învăţământul preuniversitar. 

Performanţele obţinute la etapa internaţională a competiţiilor şcolare desfăşurate la nivel mondial sunt recompensate de MENCŞ cu următoarele sume:

12.550 de lei pentru premiul I/medalie de aur cu punctaj absolut,
9.720 de lei pentru premiul I/medalie de aur,
8.330 de lei pentru premiul al II-lea/medalie de argint,
5.950 de lei pentru premiul al III-lea/medalie de bronz,
4.065 de lei pentru menţiune.

Pentru rezultatele deosebite înregistrate la competiţiile şcolare internaţionale, organizate la nivel european sau regional, MENCŞ acordă stimulente în valoare de:

4.440 de lei pentru premiul I/medalie de aur,
3.785 de lei pentru premiul II/medalie de argint,
2.945 de lei pentru premiul III/medalie de bronz şi
2.550 de lei pentru menţiune.

Cuantumurile acestor premii în bani acordate elevilor reprezintă sumele nete.

La rândul său, profesorul care a pregătit elevul premiat pe plan internaţional primeşte un stimulent financiar egal cu cel acordat elevului. Dacă elevul a fost pregătit de mai mulţi profesori, valoarea sumei - echivalentă cu cea acordată elevului - se împarte în mod egal la numărul de profesori pregătitori. În cazul în care elevul obţine mai multe medalii pentru aceeaşi disciplină şcolară, profesorului pregătitor i se acordă un singur stimulent echivalent cu distincţia cea mai mare obţinută de elevul pregătit.

Pentru şcoala pe care o frecventează elevul premiat/elevii premiaţi la competiţiile şcolare internaţionale se acordă aceleaşi sume pe care le-a/le-au obţinut elevul/elevii săi. Banii primiţi se vor utiliza pentru dotări destinate, cu prioritate, disciplinei/disciplinelor corespunzătoare obţinerii performanţei şcolare.

Pe de altă parte, elevii premiaţi la olimpiadele internaţionale beneficiază, timp de 12 luni, de bursa Meritul Olimpic. Nu în ultimul rând, aceştia sunt pregătiţi la standarde înalte de profesori universitari care sunt, la rândul lor, remuneraţi. Alte facilităţi prevăzute în proiectul de HG se referă la transport, cazare şi masă pe perioada desfăşurării competiţiilor.

În ceea ce priveşte elevii care obţin distincţii la etapele judeţene şi interjudeţene/regionale ale concursurilor/olimpiadelor şcolare şi profesorii care îi pregătesc, proiectul de act normativ nu aduce noutăţi. Mai exact, cuantumurile sumelor acordate sunt stabilite de autorităţile locale, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, mai precizează Ministerul Educaţiei.

Comentarii

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design