5.2 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSpecialBacalaureat 2017 restrâns: 70.000 de candidați pierduți în șase ani. Calendarul examenului...

Bacalaureat 2017 restrâns: 70.000 de candidați pierduți în șase ani. Calendarul examenului şi condiţiile de promovare

Probele scrise ale examenului de Bacalaureat, sesiunea de vară, încep luni cu  proba scrisă la Limba şi literatura română.

Pentru susţinerea probelor scrise, în cele 439 de centre de examen, s-au înscris peste 135.000 de candidaţi din toate promoţiile. Numărul elevilor înscriși anul acesta este incomprabil mai mic decât în urmă cu șase ani.

Cum să măsluiești cifrele

În anul 2011, în prima sesiune a examenului de bacalaureat, s-au înscris  204.000 de elevi, cu 70.000 mai mult decât anul acesta. Anul 2011 a fost primul în care au fost introduce camere de luat vederi, oprind, astfel, fenomenul copaitului în timpul examenului de bacalaureat. Printre cauzele acestui absenteism se numără faptul că elevii conștientizează că nu sunt pregătiți să susțină examenele, corigențele, diverse afecțiuni.

După creșterea exigenței prin amplasarea camerelor de luat vederi în sălile de examen, procentul celor care au obținut diploma de bacalareat s-a prăbușit de la o medie de 80% (anii anteriori) la 46% în 2011.

Promovabilitatea a început să fie mai bună, exclusiv pe baze statistice: 2012 – 43%, 2013 -55%, 2014 – 59%, 2015 – 66%, 2016 – 70%. Creșterea procentelor este înșelătoarea tocmai datorită faptului că s-au raportat la un număr considerabil mai mic de elevi care s-au prezentat la bacalaureat. În 2012, la bacalaureat au participat 180.000 de absolvenți, în 2013 – 175.000, în 2014 – 151.000, în 2015 – 159.000 de elevi prezenți.

Calendarul examenului

De altfel, o simulare a României libere care a ținut cont de numărul elevilor înscriși dar și de tendințele de promovabilitate, arată că – în cifre absolute – doar unul din doi elevi vor promova bacalaureatul în 2017.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;, susţinerea tuturor probele scrise şi nota 5 la fiecare dintre acestea, obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.

Absolvenţii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de Bacalaureat au obţinut media 10 primesc diplomă de merit.

Marți, se va desfăşura proba la Limba şi literatura maternă , iar miercuri va avea loc proba obligatorie a profilului.  Ultima probă scrisă din această sesiune, probă la alegere a profilului şi specializării, este programată vineri, 30 iunie. 

Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 5 iulie (până la ora 16,00). În aceeaşi zi vor putea fi depuse contestaţiile, în intervalul orar 16,00-20,00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 10 iulie.  Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7,30 – 8,30 pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie. 

Condiții de promovare

Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat. 
"Pentru rezolvarea subiectelor candidaţii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită de asistenţi. Toate sălile de examen trebuie să aibă în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio. Nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul ori comunicare", precizează Ministerul Educației. 

Cele mai citite

Ciucă și Ciolacu le prezintă filialelor din București candidatul unic. Cel mai probabil este Cîrstoiu. Se așteaptă reacția Gabrielei Firea

Liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, se întâlnesc, marți dimineață, cu liderii filialelor din București ale ambelor partide, pentru a le...

Ciucă și Ciolacu le prezintă filialelor din București candidatul unic. Cel mai probabil este Cîrstoiu. Se așteaptă reacția Gabrielei Firea

Liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, se întâlnesc, marți dimineață, cu liderii filialelor din București ale ambelor partide, pentru a le...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă